Europarlamentarul Ciuhodaru, cinci solicitări urgente pentru România
„Am cinci solicitări urgente pentru România. Le-am prezentat azi doamnei Stella Kyriakides, comisarul european responsabil de sănătate și siguranță alimentară. Sper ca toți eurparlamentarii români să susțină acest demers:
1. Vreau implementarea unui plan unitar de intervenție la nivel european având ca obiectiv limitarea răspândirii virusului constând în:
a) Instituirea unor măsuri unitare de prevenție.
b) Măsuri unitare de monitorizare activă și
c) Pregătiri pentru o eventuală intervenție- elaborarea unor măsuri și răspunsuri adecvate în situație de urgență.
2. Vreau ca redeschiderea Institutului Cantacuzino să devină o prioritate și la nivel european și să beneficieze de finanțare corespunzătoare. Soluția mea legislativă a fost adoptată deja în Parlamentul României (după ce a fost depusă de 7 ori!) dar e momentul să accelerăm și la nivel euopean redeschiderea acestui obiectiv strategic nu doar pentru România (în contextul epidemiilor de gripă, coronavirus și rujeolă). O strategie a Comisiei Europene în domeniul farmaceutic va fi realizată până la sfârșiul acestui an iar 10 milioane de euro sunt accesibili și pentru acest demers.
3. Vreau alocarea fondurilor necesare Spitalelor Regionale de Urgență. Iașul este primul oraș din Româna care va beneficia de un Spital Regional. Comisia Europeană a primit deja cererea de finanțare. Proiectul meu de suflet, atât de necesar, merge mai departe.
4. Vreau un plan unic de combatere a cancerului la nivel european. El se referă la prevenție, tratament, suport al pacienților oncologici dar și la cercetarea acestei patologii.
5. Vreau eliminarea dublului standard la alimente și sancționarea dură a celor ce încalcă normele privind siguranța alimentară (pesticide, antibiotice, perturbatori endocrini).
În contextul acestui demers:
1. Uniunea Europeană a activat mecanismul intern de alertă rapidă Centrul european de coordonare pentru intervențiile de urgență (ERCC) și discută cu statele membre posibilele noi acțiuni în cazul noului coronavirus. A fost activat Mecanismul de Protecție Civilă pentru a facilita transportul de echipamente specializate (la cererea statului membru) și pentru repatrierea cetățenilor europeni.
2. Se oferă sprijin Chinei constând deocamdată în materiale și echipamente medicale.
3. O strategie în domeniul farmaceutic va fi realizată până la finalul acestui an. Acum se oferă 10 milioane de euro în domeniul cercetării și dezvoltării, utilizabile și pentru Institutul Cantacuzino.
4. Am reușit elaborarea unui cod european de prevenție cancerului. Codul include 12 moduri prin care puteți reduce riscul acestei boli:
5. Se dezvoltă o nouă strategie privind siguranța alimentară, aplicabilă din 2021, pentru a proteja atât consumatorii cât și mediul.
Standardul european de calitate în sănătate, pe care l-am propus deja în Parlamentul European, trebuie să devină realitate.
Vreau să fim tratați la Iași, București, Timișoara, Alba Iulia, Oradea la fel ca la Bruxelles. Și nu mă refer doar la tratamentul medical”.
Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru
medic primar medicină de urgență
Comsia de Sănătate a Parlamentului European