Noul coronavirus, tot mai agresiv în România. Numărul cazurilor de COVID-19, creștere îngrijorătoare!

0

Noi cazuri de coronavirus pe teritoriul României au fost anunţate sâmbătă seara, numărul total al îmbolnăvirilor pe teritoriul României ajungând la 123. Numai în cursul zilei de sâmbătă au fost raportate 28 de cazuri.

Autorităţile române se pregătesc şi pentru cazul în care coronavirusul va provoca victime în ţara noastră, iar Ministerul Sănătăţii a dat vineri seara un ordin, publicat deja în Monitorul Oficial.

În ordinul Ministerului Sănătăţii prevede că înmormântarea sau înhumarea se va face în cel mai scurt timp, iar sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia.

Măsurile apar în ordinul pentru aprobarea protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV2), semnat de Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, și publicat vineri seara în Monitorul Oficial, conform Hotnews.ro.

Art. 1 – Se aprobă Protocolul specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV2), prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2 – Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, institutele de medicină legală din centrele medicale universitare, serviciile de medicină legală, personalul din unitățile sanitare, precum și întreg personalul prestatorilor de servicii funerare care vine în contact cu persoanele decedate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3 – Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PROTOCOL specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS – CoV2)

În cazurile spitalizate pentru care în perioada internării în unitatea sanitară se confirmă (reconfirmă) diagnosticul de infecție cu noul coronavirus (SARS – CoV2), evoluția fiind urmată de deces, autopsia medico-legală a cadavrului pentru a confirma/preciza sau completa diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator (teste specifice) nu mai este necesară și este de evitat din cauza riscurilor posibile în condițiile exercitării profesiei și de transmitere a bolii infecto-contagioase la personalul medical. Certificatul medical constatator al decesului va fi completat și eliberat de către medicul curant al pacientului din secția de spital.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.