Avalanșă de dosare penale pentru românii care nu au respectat carantina
Val de dosare penale pentru români în ultimele zile pentru zădărnicirea combaterii bolilor. De asemenea, inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică au aplicat amenzi în valoare de 1.835.000 lei unui număr de 120 persoane pentru nerespectarea autoizolării. Cele mai multe amenzi au fost aplicate de către inspectorii sanitari din Neamț și Hunedoara, câte 12 amenzi în fiecare dintre aceste județe, cu valoare de 210 000 lei (NT), respectiv 134 000 lei (HD).
Un bărbat care s-a întors din Roma în urmă cu 2 zile a fost găsit într-un autobuz STB, linia 104, fără să îi pese că ar putea infecta şi alte persoane.Bărbatul prezenta febră, tuse dar şi ameţeli, toate fiind simptome specifice infectării cu virusul COVID-19.
Procurorii de la Sectorul 3 au deschis un dosar penal pe numele bărbatului pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc a fost înregistrat la data de 18.03.2020 dosarul penal nr. 429/P/2020, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. şi ped. de art. 352 alin. 1, 2 Cp., constând în aceea că o persoană care a revenit în ţară la data de 15.03.2020 dintr-o zonă galbenă a Olandei nu s-a autoizolat la domiciliu.
La data de 13.03.2020, organele de cercetare penală din cadrul Poliției Orașului Iernut, în temeiul art. 292 Cod de procedură penală, s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod penal, constând în aceea că o persoană întoarsă dintr-o zonă de risc nu a procedat la măsura autoizolării, intrând astfel în contact cu mai multe persoane, în diverse împrejurări.
Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Luduș s-a înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunii susmenționate, în care, în prezent, se efectuează cercetări in rem.
În cursul zilei de 16.03.2020, la Parchetul de pe lângă Judecătoriei Tg. Mureş, a fost înregistrat un dosar, având ca obiect săvârşirea infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, faptă prevăzută de art. 352 alin. 1 C. penal.
În fapt, la data de 10.03.2020 organele de cercetare penală din cadrul IPJ Mureş, Secţia 4 Poliţie Rurală Ungheni s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că, la data de 08.03.2020, în cadrul anchetei epidemiologice efectuate de către DSP Mureş, privind situaţia numitei C.C., din com. Cristeşti jud. Mureş, diagnosticată la acea dată cu infecţie COVID-19, fiind contactat telefonic de către organele poliţie, numitul B. I. din aceeaşi localitate, a comunicat informaţii false cu privire la locurile în care a transportat-o cu autoturismul pe sus-numită în perioada 04-05.03.2020, cât şi cu privire la persoanele cu care cei doi au intrat în contact.
Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rm. Vâlcea s-a înregistrat, la data de 18 martie 2020, un dosar penal în care se efectuează urmărirea penală cu privire la comiterea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prev. de art. 352 C.penal, ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de poliţie judiciară din cadrul Poliţiei municipiului Rm. Vâlcea.
În fapt, în cauză s-a reţinut că la data de 11 martie 2020, Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea a impus izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, pentru D.A.G. şi D.I. din municipiul Rm. Vâlcea, întrucât proveneau din una din zonele de risc de infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2, din Italia.
Cu toate că le-a fost adusă la cunoştinţă obligaţia de a nu părăsi domiciliu, în data de 17 martie 2020, D.A.G. şi D.I. au părăsit locuinţa, deplasându-se pe raza municipiului Rm. Vâlcea pentru a efectua cumpărături şi alte activităţi.
Urmărirea penală este efectuată de lucrători de poliţie judiciară din cadrul Poliţiei mun. Rm. Vâlcea sub supravegherea
procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rm. Vâlcea.
În data de 17.03.2020, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca s-a înregistrat dosarul de urmărire penală nr. 1774/P/2020, dosar în care, prin ordonanţa organelor de cercetare penală din data de 16.03.2020, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în declaraţii, prev. de art. 326 C.pen. şi zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 1 C.pen., constând în aceea că o persoană care s-a întors din Italia nu a declarat că vine dintr-o zonă de risc major, iar după ce a ajuns în mun. Cluj-Napoca nu a rămas în autoizolare la domiciliu ci a intrat în contact cu mai multe persoane, fiind ulterior depistată pozitiv la testul pentru coronavirusul gripal COVID-19, iar în urma anchetelor epidemiologice efectuate s-a constatat că una dintre persoanele cu care a intrat în contact a fost depistată, de asemenea, pozitiv cu coronavirusul gripal COVID-19.
Precizăm că activitățile procesuale efectuate în cursul urmăririi penale sunt reglementate de Codul de Procedură Penală şi au drept scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor şi garanțiilor procesuale, precum şi a prezumţiei de nevinovăţie.
La data de 11.03.2020, organele de cercetare penală din cadrul Secției 10 Poliție Rurală Valea Călugărească – Postul de poliție Berceni s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe raza satului Berceni, com. Berceni, jud. Prahova, o persoană care avea obligația de a se afla, în izolare, la domiciliu, fiind recent întoarsă din Italia, provincia Como, localitatea Chiassa – zonă aflată în carantină din cauza coronavirusului gripal COVID -19, nu a respectat măsura impusă pentru prevenirea răspândirii virusului.
Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti a fost înregistrat la data de 17.03.2020 dosarul penal nr. 2200/P/2020, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 C.p., constând în aceea că un număr de 12 persoane nu au mai fost găsite la adresele de domiciliu, pe raza Sectorului 4 Bucureşti, unde se aflau în izolare. Precizăm că activităţile procedurale efectuate în timpul urmăririi penale sunt reglementate de Codul de Procedură Penală şi au drept scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor şi garanţiilor procesuale, precumşi a principiul prezumţiei de nevinovăţie
Autorităţile reamintesc că, în cazul în care o persoană călătorește într-o țară expusă infecției cu noul coronavirus din zonele de risc rosie/galbenă, la revenirea în țară ramane obligatoriu în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia.