Măsurile de restricție împotriva noului coronavirus i-a scos, în stradă, pe vienezi

Circa 200 de persoane au participat vineri la o manifestaţie neautorizată în centrul Vienei împotriva restricţiilor impuse de guvernul austriac pentru a limita extinderea epidemiei de COVID-19, protestatarii susţinând că aceste restricţii încalcă drepturile fundamentale, deşi măsurile restrictive sunt în curs de relaxare după ce Austria a reuşit să stăvilească această epidemie, informează agenţia EFE.

Protestul s-a desfăşurat în faţa Monumentului împotriva fascismului, în spatele celebrei Opere din Viena. Manifestaţia nu a fost autorizată de poliţie, care a transmis că adunarea de persoane probabil nu ar fi permis menţinerea unei distanţe fizice de un metru pentru a evita răspândirea coronavirusului.

Manifestanţii veniţi în urma unui apel lansat pe platforma civică denumită ”Iniţiativa pentru o informare bazată pe dovezi despre coronavirus” s-au strâns acolo în jurul orei locale 15:00 şi au început să strige lozinci împotriva guvernului condus de cancelarul Sebastian Kurz, precum ”Kurz, pleacă!”, ”Respectaţi drepturile fundamentale” sau ”Noi suntem poporul”.

Printre participanţii la protest s-a numărat şi Martin Sellner, liderul mişcării de extremă-dreapta ”Identitarii”. Dar după o oră poliţia a împrăştiat protestul şi a anunţat că va cerceta dacă cei responsabili cu convocarea acestuia pot fi acuzaţi pentru delictul de ”propagare a bolilor contagioase”.

În opinia iniţiatorilor manifestaţiei, unele măsuri antiepidemice impuse de guvern, precum purtarea obligatorie a măştii în spaţiile publice închise şi în mijloacele de transport, sunt excesive.

Austria este una dintre ţările europene care au reuşit cel mai bine să pună sub control epidemia cu noul coronavirus. Ea are confirmate până în prezent 15.071 de cazuri de COVID-19, dintre care 530 de decese, dar de aproape o săptămână numărul noilor cazuri confirmate este mai mic de o sută pe zi, vineri fiind înregistrate numai 69.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.