Tăriceanu se opune reîntoarcerii copiilor la școală începând cu 1 iunie
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, condamnă ferm, într-o postare pe Facebook, ideea reîntoarcerii copiilor la şcoală începând cu 1 iunie. El spune că nu are încredere în deciziile Guvernului Orban şi propune măsuri luate de guvernele Belgiei şi Franţei.
Tăriceanu afirmă că felul în care Guvernul Orban a ratat startul luptei împotriva COVID-19 l-a făcut să-şi piardă încrederea în faptul că Executivul este capabil să organizeze întoarcerea în siguranţă la şcoală într-un timp atât de scurt: „Felul în care au ratat startul luptei împotriva virusului sau cum au rasolit “şcoala online” spune totul despre felul în care ei ar putea organiza într-un timp atât de scurt reîntoarcerea în siguranţă la şcoală. Aşa că, dacă nu vrem ca ai noştri copii să devină surse ambulante de răspândit viruşi, trebuie să ne luăm gândul că ei se vor întoarce la şcoală până în toamnă. Este un sacrificiu necesar”.
Fostul prim-ministru recunoaşte că nu are o soluţie pentru copiii ai căror părinţi vor trebui să se întoarcă la muncă, însă evocă exemplul Belgiei, ţară în care şcolile organizează centre speciale în care pot sta copiii până la întoarcerea părinţilor de la serviciu: „Văd că în Belgia şcolile organizează în cadrul lor centre speciale unde pot sta copiii ai căror părinţi se întorc la muncă. Probabil că mulţi părinţi vor avea programe de muncă flexible deci şi aici va trebui să fie flexibilitate de orar. Şi măsuri de siguranţă. Vă provoc să dezbatem tema asta„.
Tăriceanu abordează şi problema încheierii mediilor, dar şi a susţinerii Bacalaureatului şi Evaluării Naţionale la clasa a VIII-a, propunând, în cazul Bacalaureatului, soluţia găsită de Franţa, „ţara care a inventat Bacalaureatul”: „Revenind la școală. Cred că în acest an școlar mediile trebuie încheiate pe baza notelor de până acum. Cred, de asemenea, că bacalaureatul și evaluarea pentru cei din clasa a VIII-a trebuie finalizate tot în baza mediilor din anii precedenți. Dacă Franța, țară care a inventat Bacalaureatul propune soluția asta, nu văd de ce nu am lua-o și noi în calcul„.