Alexandru Rafila, despre numărul real al românilor infectați cu COVID-19: Ar putea fi de zece ori mai mare!

Share:

Şeful Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat miercuri seara într-o intervenție televizată că nu se cunoaște în România numărul exact al îmbolnăvirilor, în condițiile în care au fost multe persoane asimtomatice care nici nu au știut că au fost infectate, informează Romania TV.

Pot exista situații în care să existe o diferență de până la 18 ori între numărul de cazuri confirmate și numărul de cazuri reale, așa cum se întâmplă în Franța.

”Este adevărat că nu ştim cifra reală a numărului de cazuri pentru că sunt foarte multe persoane care au trecut prin boală fără să fie simptomatice, nu au ştiut că au boala sau au avut simptome extrem de nespecifice care nu i-au făcut să se prezinte la medic. În Franţa sunt 200.000 de cazuri confirmate, iar studiul de seroprevalenţă mi-a arătat că sunt 6% dintre francezi, adică 3,6 milioane de persoane. Asta înseamnă o diferenţă de 18 ori”, a declarat, miercuri seară, la Digi 24, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a estimat că este posibil ca în România numărul real de îmbolnăviri să fie de 10 ori mai mare. „Nici nu avem mult, avem 12.000 de cazuri diagnosticate şi, probabil, că au fost de 10 ori mai multe, dar, raportat la populaţia României, 120.000 o să vedeţi că este un procent extrem de redus. Din cauza asta nu cred că în România am avut o circulaţie extrem de intensă a virusului, am avut în unele locuri ca Suceava”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Acesta a precizat că în general în statele din Europa de Est se constată o evoluție mai blândă a pandemiei.

„Avem în toate tările mult sub 1.000 de cazuri la milionul de locuitori, în Europa de Vest este mult peste. Nu avem o explicaţie în momentul de faţă. A fost un studiu care nu s-a finalizat, cum că aici copiii primesc vaccinul BCG la naştere, care induce un anumit timp de imunitate”, a mai explicat Alexandru Rafila.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.