Ministrul Tătaru, mesaj șoc: Etapa transmiterii comunitare a COVID-19 a fost depășită!
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut anunțul momentului în ceea ce privește virusul COVID-19, în România. Acesta a precizat, la B1 TV, că etapa transmiterii comunitare a fost depășită, însă există în continuare mai multe focare de infecţie.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, afirmă că România nu a atins încă vârful epidemiei de coronavirus și că trebuie să mai treacă cel puțin o săptămână pentru a putea spera la scăderea numărului de noi cazuri. În privința măsurilor de relaxare, el avertizează că o mică parte a populației, care nu respectă regulile de distanțare socială, poate produce efecte nedorite asupra unei majorități care respectă măsurile impuse de autorități.
”Noi trebuie să urmărim acele focare care se nasc în acest moment. Nu mai avem acea transmitere intensă în comunitate, avem focare în căminele de bătrâni, în căminele de asistați neuropsihic, la personalul care îi îngrijesc pe cei din aceste cămine și la personalul medical. Aici trebuie să venim cu niște reguli de precauție. Nu mai avem acel aflux de pacieți care umplu unitățile de primiri urgențe”, a explicat Tătaru, precizând că, prin intervenție autorităților, aceste focare pot fi izolate.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a mai precizat că dacă se va păstra tendința din acest moment, spre sfârșitul acestei săptămâni s-ar putea ajunge la o scădere a numărului de cazuri de îmbolnăvire în România.
Referitor la o eventuală creştere a numărului de cazuri în jurul datei de 15 mai, când ar trebui să înceteze starea de urgenţă, ministrul a spus că, ”dacă va fi un scenariu negru, atunci recomandarea este de a păstra starea de urgență. Ritmul pe care îl avem în acest moment este unul stabil, avem 250-300 de cazuri de la o zi la alta”.
Tătaru a spus, joi seară, că o evaluare a deceselor care au avut loc în spitale în primele trei luni ale acestui an arată că „fluctuaţiile sunt foarte mici” de la o lună la alta, iar statisticile cu persoanele care aveau şi alte boli, unele grave, dar care au fost raportate ca decedate din cauza COVID-19 sunt raportate astfel ca urmare a recomandărilor primite de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.