Avertisment dur: Prețul pâinii va crește semnificativ de luna viitoare!

Fermierii susțin că sectoarele carne, lapte, panificație, legume-fructe sunt afectate de lipsa pieței de desfacere, în contextul în care importurile la prețuri mici sunt în creștere. Unul dintre efecte constă în reducerea prețurilor la poarta fermelor, trend care nu se regăsește la rafturile magazinelor.

Din cauza secetei, este posibilă o majorare de preț a produselor de panificație cu până la 25% în următoarea lună.

Fermierii organizați în mai multe Asociații și Confederații atrag din nou atenția asupra problemelor cu care se confruntă din cauza imposibilității de a-și vinde marfa și a reducerii prețurilor la poarta fermei în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Ei cer Guvernului o serie amplă de măsuri care să vină în sprijinul relansării industriei care asigură 12% din PIB.

Astfel, potrivit sursei citate, sectoarele carne, lapte, panificație, legume-fructe, care generează 80% din vânzările de alimente din România, au capacități excedentare de producție. Depozitele sunt și ele plină, în timp ce piața este invadată de alimente ieftine, venite cu precădere din Polonia. Fermierii susțin că aproximativ 50% din producție nu mai poate fi valorifucată și se congelează.

„Astăzi industria alimentară este grav afectată pentru că exporturile sunt blocate, piață HORECA nu mai există, iar piață locală este invadată cu marfă, în special din Polonia, la prețuri sub costurile de producție. Circa 50% din producție nu se poate valorifica și se congelează. Din păcate, producția nu se poate opri când discutăm de animale vii, iar spațiile de congelare nu sunt suficiente. Multe fabrici construite pe fonduri europene au fost sau vor fi închise din cauza scăderii cererii de produse”, anunță fermierii printr-un comunicat din partea Sindalimeta, Sindicatul din industria alimentară.

Asociațiile de fermieri vorbesc totodată, despre un „abuz” din partea marilor lanțuri de hypermarketuri care nu au scăzut prețuruile la raft chiar dacă la poarta fermei acestea s-au prăbușit. „De exemplu, pretul cărnii de pasare la poarta abatoarelor a scăzut cu 30%, dar această scădere nu se reflectă și la raft”, spun fermierii. Tot în sectorul animal, crescătorii au probleme cu exportul de ovine în viu. „Trebuie construite urgent două nave pentru transportul maritim al animalelor vii, cât și finanțarea construirii unui abator de mare capacitate pentru exportul de carne în stare proaspătă”, apreciază aceștia.

Redeschiderea exporturilor de cereale a condus la creșterea prețului pentru grâu cu 15 % în doar două săptămâni, menționează sursa citată. „Aceste creșteri vor continuă, având în vedere producția agricolă slabă din acest an. În lipsa unui plan concret la nivelul guvernului, ne așteptăm că prețul produselor de panificație să crească cu peste 25% în următoarea lună. Atragem atenția că cea mai mare partea a cerealelor se utilizează în furajarea animalelor, ceea ce impacteaza asupra producția de alimente”.

Click aici pentru a citi articolul complet pe ECONOMICA.NET

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.