PNL Sector 1, acuzații dure: „În Sectorul 1, obiectivul principal al PUZ coordonator este satisfacerea intereselor de grup ale dezvoltatorilor imobiliari apropiați lui Daniel Tudorache!”

Contextul Planului urbanistic zona coordonator al Sectorului 1 este unul devenit deja clasic pentru administrațiilor PSD-iste: al incompetenței și al neputinței, se arată într-un comunicat de presă remis de PNL Sector 1, comunicat pe care îl prezentăm, integral, în continuare.

Abandonarea elaborării unui nou plan urbanistic general al Capitalei, care, în mod normal, ar fi trebuit să traseze direcțiile principale de dezvoltare și să stabilească amplasarea obiectivelor majore, determină tocmai sabotarea dezvoltării armonioase a Bucureștiului, în condițiile în care cel în vigoare, întocmit în anul 2000, este complet anacronic. Cu scopul de a masca de a masca lipsa de viziune și de pricepere de la nivelul primăriei generale și de a oferi primarilor de sectoare oportunitatea să puncteze electoral pe termen scurt, PSD s-a concentrat pe elaborarea unor planuri urbanistice zonale „coordonatoare” sectoriale.

Aceste planuri urbanistice zonale nu oferă însă o viziune coerentă de dezvoltare durabilă și sustenabilă, inclusiv pe verticală, a Bucureștiului, așa cum ar merita locuitorii Capitalei. În Sectorul 1, obiectivul principal al PUZ coordonator este satisfacerea intereselor de grup ale dezvoltatorilor imobiliari apropiați lui Daniel Tudorache. Altfel nu se poate explica de ce primarul PSD-ist s-a ferit să organizeze o licitație publică și a apelat, în schimb, la o „achiziționare” gratuită, deoarece firma care se ocupă de întocmirea PUZ nu primește niciun ban din partea autorităților locale. În realitate, realizarea PUZ este probabil susținută financiar de dezvoltatorii și de proprietarii care beneficiază de schimbarea destinației parcelelor pe care le dețin, uneori inclusiv în detrimentul unor spații verzi, contrar legii! Cu alte cuvinte, în loc să li se servească cetățenilor o masă sănătoasă la un preț corect, ei primesc gratuit otravă!

Mai mult, în loc să promoveze un document care să susțină ameliorarea, pe termen mediu și lung, a calității vieții cetățenilor din sector, primarul celei mai bogate subdiviziuni administrativ-teritoriale a propus un PUZ care: i) nu are nicio valoare strategică, deoarece nu prezintă nicio viziune de dezvoltare, ci doar tratează punctual anumite parcele importante pentru dezvoltatori; ii) nu promovează direcții de dezvoltare noi față de planul urbanistic general, care este desuet; iii) nu respectă principiile dezvoltării durabile; iv) se întemeiază pe studii de fundamentare lipsite de profesionalism și v) suferă de numeroase vicii de legalitate și oportunitate, care au fost analizate pe larg de către specialiștii echipei PNL Sector 1.

Problemele menționate au contribuit inclusiv la suspendarea în instanță a avizului de mediu pentru PUZ coordonator, suspendare care oferă prilejul necesar regândirii sale pe noi baze.

În contextul în care adoptarea unui nou plan urbanistic general a fost momentan abandonată și nu există încă perspective pentru reluarea acestui demers, necesitatea adoptării acestui document important pentru comunitatea noastră persistă. PNL Sector 1 solicită și propune ca refacerea sa să se realizeze după o viziune care răspunde așteptărilor cetățenilor pentru un viitor urbanistic coerent și armonios al sectorului, în care toți membrii comunității să beneficieze de o înaltă calitate a vieții.

Chintesența acestei viziuni poate fi rezumată astfel: „Profesionalism în fundamentare, coerență în planificare, armonie în dezvoltare”. Pilonii acestei viziuni liberale privitoare la reglementarea urbanistică a Sectorului 1 sunt: i) elaborarea PUZ în GIS (Sistem Informațional Geografic, „Geografic Information System” în limba engleză), astfel încât să poată fi integrat în cadrul primăriei de sector și la nivelul Primăriei Capitalei; ii) asigurarea protecției depline a spațiilor și a polilor verzi; iii) elaborarea PUZ în cheia arii lor de dezvoltare și iv) îmbunătățirea condițiilor de locuit în cartierele rezidențiale, în sprijinul dezvoltării urbane durabile.

Beneficiile elaborării PUZ coordonator în GIS și ale integrării sale ar consta în eficientizarea semnificativă a procesele administrative, precum eliberarea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, și existența unei evidențe precise asupra fondului construit public și privat și a spațiilor verzi.

Asigurarea protecției spațiilor și a polilor verzi, prin respectarea cu strictețe a reglementărilor în vigoare, care sunt încălcate flagrant prin PUZ, este esențială pentru viitorul comunității noastre. De asemenea, sunt identificate nu mai puțin de 10 soluții concrete prin care PUZ coordonator ar împiedica ciuntirea spațiilor verzi și reducerea protecției acestora, cum se propune prin variantele propuse de Tudorache, inclusiv în cazul Pădurii Băneasa sau a bazei sportive Pro Rapid. Mai mult, aceste soluții ci ar permite ca, în unul dintre sectoarele celei mai poluate capitale europene, să fie pe deplin respectate reglementările și recomandările cu privire la suprafața spațiului verde (minim 26 mp/cap de locuitor, conform criteriilor europene, respectiv 50 mp/cap de locuitori, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății) și la calitatea acestuia.

Reglementarea urbanistică prin raportare la conceptul de arii de dezvoltare semnifică identificarea și clasificarea zonelor de pe raza Sectorului 1 după potențialul lor de dezvoltare urbană și includerea lor ca atare într-un document care să aibă valoarea strategică, aplicabil pe o perioadă lungă de timp. În acest mod, se previne dezvoltarea haotică („urban sprawl”). În schimb, PUZ-ul lui Tudorache, care contravine vădit chiar sloganul său din campania electorală din 2016 – „Fără blocuri între case!” –, ridică dezvoltarea haotică și degradarea peisajului urban la rang de laitmotiv.

Reevaluarea reglementărilor urbanistice în scopul îmbunătățirii condițiilor de locuit, inclusiv în cartierele de clădiri multietajate, se realizează cu următoarele obiective, specifice unei dezvoltări urbane durabile: adaptarea dinamicii și caracteristicilor locuințelor la nevoile prezente și viitoare ale populației; precizarea direcțiilor de dezvoltare viitoare a construcției de locuințe (principii de construcție, materiale și structură adaptate la condițiile specifice); dezvoltarea controlată a zonelor rezidențiale (asigurarea accesului la utilități, transport, servicii publice și sociale).

Refacerea PUZ coordonator în logica principiilor enumerate ar împiedica adăugarea unui nou eșec în cartea neagră a administrației PSD-iste a sectorului, însă lunga listă a lui Tudorache de batjocuri la adresa cetățenilor, de tunuri din banii publici și de contraperformanțe ne-a spulberat de mult timp orice așteptare.

„Doar o administrație liberală este capabilă să implementeze o asemenea viziune constructivă asupra reglementărilor urbanistice, care să poată fi replicată și integrată într-o strategie coerentă la nivelul întregului București și chiar al țării. În acest sens, PNL Sector 1 militează pentru codificarea legislației urbanismului, ca o nevoie justificată de anacronismul, ambiguitatea și de contradictorialitatea legislației în materie, care determină comiterea unor ilegalități ori abuzuri și apariția unor inadvertențe de ordin operațional. O astfel de codificare oferă oportunitatea unei dezvoltări coerente a României și șansa atingerii dezideratului predictibilității, stabilității și credibilității statului român, esențial pentru netezirea drumului spre prosperitate al națiunii noastre, la care visăm cu toții”, a declarat avocatul Ion Croitoru, membru PNL Sector 1 și coordonatorul grupului de lucru care a analizat subiectul PUZ-ului în Sectorul 1.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.