Liderul PNL Sector 1, Sebastian Burduja: Guvernul a reacționat rapid la pandemie și a adoptat măsurile necesare pentru a proteja vieți, locuri de muncă și companii!

Cotidianul online „Cronica Română„ publică un amplu interviu cu tânărul lider al PNL Sector 1, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Sebastian Burduja. Acesta vorbește, cu cărțile pe masă, printre altele, de motivele care l-au convins să se implice în viața politică, de prestația catastrofală a primarului sectorului 1, Daniel Tudorache, de duplicitatea PSD în Parlament, de modul în care echipa condusă de ministrul Cîțu a reușit să readucă MFP într-o nouă paradigmă „cea în care statul este partener, nu jupân”, de prestația președintelui Iohannis, dar și a Guvernului Orban în plină pandemie de coronavirus, dar și de alegerile locale și parlamentare care se apropie cu pași repezi.

Domnule Sebastian Burduja, haideți să le spunem, în câteva fraze, cititorilor cine sunteți…

Sunt un idealist pragmatic, bolnav de România. Mă ghidez în permanență după cuvintele lui Nicolae Iorga, care spunea așa: „înțelepciunea vieții e simplă: fă ca pe unde ai trecut tu să fie mai bine decât înainte”. Așa că nu văd cum viața mea ar merita trăită altfel decât în slujba semenilor mei, într-o permanentă luptă pentru o cauză comună. Iar această cauză este România din care nimeni să nu mai plece și în care toți cei plecați să se întoarcă. România vindecată de boala care o macină în fiecare secundă: resemnarea cronică.

 M-am născut în București, am copilărit la Piatra Neamț și am revenit în Capitală în primii ani de școală. Datorită educației și sprijinului primit de la dascălii de la Școala Nr. 11 Ion Heliade Rădulescu din sectorul 1 și apoi de la liceul Mihai Viteazu, mi-am continuat studiile în străinătate. Am absolvit printre primii Universitatea Stanford din Statele Unite, cu specializări în politică, economie și sociologie.

Apoi am fost admis ca dublu masterand și bursier la Harvard Business School și la Harvard Kennedy School of Government, unele dintre cele mai bune instituții din lume pe domeniile de administrare a afacerilor, respectiv politici publice. Tot în SUA am dezvoltat proiecte de țară la prestigioasa firmă de consultanță Dalberg și apoi am lucrat mai bine de trei ani ca expert în dezvoltare la Banca Mondială în Washington, D.C. Am coordonat și am fost implicat în peste 20 de proiecte de asistență tehnică, inclusiv pentru România, o parte fiind distinse cu premii speciale.

După 12 ani de studiu și muncă peste hotare, la început de 2016 mi-am îndeplinit visul: am revenit acasă în România, împreună cu familia. Aici am fondat compania RISE Consortium, specializată în atragerea investițiilor străine și sprijinirea capitalului românesc în străinătate, un start-up civic și politic – PACT pentru România – și am absolvit un doctorat în Economie și afaceri internaționale al Academiei de Studii Economice (ASE) București, cu distincția summa cum laude.

„România se poate schimba doar de jos în sus. Nu cu salvatori mesianici. Ci cu oameni bine intenționați care își suflecă mânecile și încep treaba

Care au fost motivele care v-au convins să vă implicați în viața politică? Și de ce ați ales PNL?

Încă de când m-am întors acasă, sunt întrebat aproape zilnic de ce am renunțat la visul american și mi-am mutat familia – soția, cetățean american – tocmai în România. Și, mai ales, de ce am ales politica.

Am ales România pentru că România e acasă. Și pentru că aici e totul de făcut, ca să îl parafrazez pe Noica. Singura cale pentru a putea spune că am lăsat ceva în urmă, la sfârșitul vieții mele, este să continui să lupt, iar această luptă nu-și găsește sensul decât aici, în țara mea.

În 2016, alături de oamenii cu care am construit Liga Studenților Români din Străinătate și Fundația CAESAR, am pornit un proiect civic și politic. La final de ianuarie 2016 am lansat PACT – Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor. Am construit ani de zile, cu răbdare și încredere. Am lucrat fără pauza pe mai multe direcții: proiecte și programe de guvernare bazate pe soluții de dezvoltare, cu rezultate demonstrate în alte țări și adaptate la realitățile românești, dar și la campanii în România profundă. Am făcut politică la firul ierbii, în zone capturate de baronii roșii PSD, precum Bădălău sau Arsene, am fost amenințați și înjurați de armatele lor, am luptat de la egal la egal, cu resurse financiare infime.

Înconjurați de scepticism și resemnare, toate aceste experiențe au fost neprețuite, la fel ca și concluzia: România se poate schimba doar de jos în sus. Nu cu salvatori mesianici. Ci cu oameni bine intenționați care își suflecă mânecile și încep treaba. Nu e ușor, dar nu exista satisfacție mai mare decât aceasta: să lași în urmă o țară mai bună.

Am militat întotdeauna pentru o opoziție unită, ca unică soluție pentru a opri dezmățul PSD pe bani publici. În 2019, am decis să facem echipă cu cel mai important proiect politic al României moderne: Partidul Național Liberal. Ne-au unit valorile autentice de dreapta, visul unei Românii în 3D (democratice, dezvoltate și demne) și modelele de administrație liberală pe care dorim să le extindem în întreaga țară.

De fapt, puțini oameni știu că la scurt timp după ce am împlinit 16 ani, vârsta legală pentru a fi membru într-un partid politic, am mers la sediul din Magheru al Partidului Național Liberal și am depus o adeziune. Deci începuturile mele în politică și în PNL sunt de acum 20 de ani.

Revenind, prin integrarea PACT în PNL, am devenit vicepreședinte PNL la nivel național și președinte interimar al PNL Sector 1, în vara anului trecut. La începutul acestui an, am fost votat în funcția de președinte al PNL Sectorul 1 de aproape 900 de colegi din Comitetul de Coordonare al Sectorului. Un vis împlinit și o răspundere pe măsură, care mă obligă să muncesc alături de întreaga echipă pentru a reda românilor o țară în care să le facă plăcere să trăiască.

De ce PNL? Pentru că este singurul partid care a demonstrat că poate să îmbunătățească viața românilor. Mergeți la Oradea, la Alba Iulia, la Timișoara și Arad, la Reșița și la Botoșani, la Roman, la Sebeș și în multe alte comunități conduse de primari liberali. Se respiră un aer european, se vede viziunea și munca unor gospodari adevărați, care pur și simplu se pricep la management și administrație. Nimeni nu poate contesta aceste rezultate, obținute în ciuda tuturor piedicilor ridicate de la „centru” de guvernările PSD.

PNL este singura șansă de a construi România europeană, liberă de comunism. Un partid autentic de dreapta, care a pus bazele României moderne, inclusiv mizând pe generații de tineri educați în străinătate și reveniți acasă. Un partid a cărui destin se confundă cu destinul României, cu realizări de excepție înainte de Primul Război Mondial și în perioada interbelică. Sunt convins că „vom fi iarăși ce-am fost și mai mult decât atât” (Petru Rareș).

 „Nu cred că este onoare mai mare pentru un om decât aceea de a fi în slujba cetățenilor”

Cârcotașii s-ar putea declara invidioși pe faptul că la doar 35 de ani sunteți, deja, vicepreședinte PNL, lider PNL Sector 1 și secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice. Ce le-ați răspunde acestora și, totuși, putem vorbi de o rețetă de succes în cazul dvs? Și, nu în ultimul rând, ce mesaj le-ați transmite tinerilor care sunt, încă, reticenți în a face pasul spre politică?

 Rețeta de succes are câteva ingrediente clasice și câteva secrete. În prima categorie: muncă, perseverență și pasiune. În a doua, includ lecțiile pe care le-am învățat în cei 12 ani de America: să mă ridic atunci când cad, să stau cu spatele drept, oricât de greu ar fi, să nu renunț niciodată la luptă.

Sunt zile lungi și nopți grele, dar îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru fiecare clipă. Nu cred că este onoare mai mare pentru un om decât aceea de a fi în slujba cetățenilor. De aceea, mesajul meu pentru tineri este să se implice. Avem nevoie urgentă de cetățeni activi în viața politică și civică. Am întâlnit mulți tineri de mare perspectivă care ridică din umeri: ce să fac, n-am ce să fac. Atitudinea asta de resemnare poate fi înțeleasă pentru cei mai trecuți prin viață, dar la tineri pur și simplu refuz să o accept.

Cunosc foarte mulți cetățeni minunați, care pot schimba România în bine. Dar aș adăuga ceva: intrarea în arena publică vine cu sacrificii. Ore lungi de muncă, departe de familie. Minciuni, jigniri, amenințări sau articole defăimătoare care depășesc orice limită a bunului simț. Eu am trecut prin asta și am un îndemn pentru cei aflați la început de drum în politică: dragi prieteni, politica este despre cetățeni, nu despre politicieni. De aceea nu am pus și nu voi pune vreodată la suflet atacurile, minciunile sau vorbele grele. Nu mă afectează, pentru că ceea ce fac este despre cei pe care îi slujesc, nu despre mine.

„Moștenirea primarului invizibil de la sectorul 1. Niciun proiect major, nicio investiție serioasă, nicio realizare palpabilă care să fi schimbat în bine viața cetățenilor din Sectorul 1”

Sunteți, domnule Sebastian Burduja, ca și lider al PNL Sector 1, unul dintre cei mai vocali critici ai primarului pesedist din acest sector Daniel Tudorache. Care sunt principalele acuzații pe care i le aduceți?

 Nu sunt procuror, dar evidențiez realitățile pe care fiecare cetățean trebuie să le știe. Și pentru ca aș epuiza tot spațiul alocat dacă aș intra în detalii, voi relata modul în care PNL Sector 1 a marcat cei patru ani de mandat rușinos ai primarului PSD, care rezumă perfect moștenirea acestei administrații rușinoase.

Am dus pe scările primăriei trei cutii. Prima, cea mai mare, cea cu promisiuni – o listă lungă de iluzii vândute frumos în campania electorală, din care nu s-a realizat nimic. Sunt cuprinse toate în cartea neagră a moștenirii Tudorache, lansată în aceeași zi: reabilitări de blocuri, lifturi, case, parcări, sală polivalentă, spital, creșe și câte altele…

A doua, cutia cu ce a făcut: include toate tunurile din bani publici pe care le-a agățat printre proiecte cu pretinse intenții bune. Și voi lăsa câteva exemple, doar din ultimele luni:

-Compania de investiții și dezvoltare în sănătate și domenii de interes public-privat Sectorul 1 – Tudorache a ținut această companie în viață pe banii contribuabililor. Compania lui Tudorache nu a fost în stare să construiască Spitalul Vasile cel Mare. Dar a reușit să facă o licitație de 60 milioane de euro pentru nouă patinoare în sector, deși nu avea dreptul să o facă. Aceeași companie a fost transformată anul acesta în firmă de distribuție de materiale sanitare sau de protecție, după ce PSD a solicitat extinderea obiectului de activitate. PNL s-a opus și vă reamintesc că, la înființarea companiei de investiții, singurul său obiect de activitate a fost realizarea spitalului Sfântul Vasile cel mare, tocmai ca urmare a unui amendament al consilierilor PNL.

-Propunerea de buget pentru 2020 a inclus proiecte nejustificat de scumpe sau complet fantasmagorice, cum ar fi: bazinul de la Colegiul Tehnic Media, pentru care sunt alocați suficienți bani cât pentru 2 bazine olimpice – 40 milioane lei sau 16 milioane lei pentru parcul Regina Maria, care are jumătate de hectar și este deja reabilitat, fiind în prezent într-o stare bună. Bugetul prevede de asemenea investiții în locații ce nu se află în sectorul 1, cum ar fi cinematograful Cotroceni, cu o valoare de 8.7 milioane de lei.

-Tunuri pe timp de pandemie: achiziția de tablete. Deși a mai alocat în luna aprilie 75 de milioane de lei pentru cumpărarea de tablete și în contextul în care Guvernul României a adoptat deja un buget consistent pentru dotarea cu astfel de device-uri pentru toți copii vulnerabili din  țară, Tudorache a mai inclus în rectificarea de recentă încă 55 de milioane de lei. În același scop: achiziționarea de tablete plus taxe de curier. Noaptea minții.

-În 2019, ADP și Direcția de Sortare au primit zeci de milioane de lei din banii cetățenilor, la pachet cu banii ceruți de școli. Primarul Tudorache a șantajat școlile timp de o lună, nedorind să dezlipească tunurile din primărie de nevoile reale ale școlilor.

-Anul trecut, în ultimul proiect de rectificare bugetară, PSD a tăiat bani de la ajutoare sociale pentru copiii cu cerințe educaționale speciale (800.000 de lei), de la proiecte sociale de reabilitare sau construire – pentru că nu au fost în stare să le realizeze până la acel moment -, de la locuri de joacă, străzi, reabilitare termică, modernizare ascensoare și spitale. În schimb, a alocat sume colosale de bani pentru stadioane sau pentru a crește bugetul ADP cu 36,5 milioane de lei pentru toaletarea arborilor (din păcate, ambele cu sprijinul colegilor de „opoziție”). Banii ar fi ajuns pentru toaletarea tuturor copacilor din Carpații Meridionali, probabil…

Și, în cele din urmă, a treia cutie – cu ce lasă în urmă primarul PSD. O cutie mică, goală. NIMIC. Aceasta este moștenirea primarului invizibil de la sectorul 1. Niciun proiect major, nicio investiție serioasă, nicio realizare palpabilă care să fi schimbat în bine viața cetățenilor din Sectorul 1. Patru ani ratați, pe care avem datoria să nu-i repetăm vreodată.

„Sectorul 1 are nevoie de un primar cu viziune, implicat și preocupat de binele celor pe care îi slujește, nu de buzunarele proprii și ale acoliților”

Credeți că un primar liberal, susținut de un Consiliu Local dominat de PNL și USR, ar putea schimba în bine viața locuitorilor din sectorul 1? Are PNL oameni capabili să-l învingă pe Tudorache și soluțiile aferente pentru a schimba în bine fața acestui sector? Se poate, credeți, ajunge la varianta unui candidat comun PNL-USR în acestor sector care l-ar “pulveriza” pe Tudorache?

 În oricare dintre cele două variante, acest primar va fi istorie la final de septembrie. O pagină tristă de istorie. PNL are, fără doar și poate, oameni capabili să vină cu soluții concrete pentru capitala capitalei. În același timp, avem și maturitatea și înțelepciunea de a alege cea mai sigură variantă pentru a nu exista riscul ca acest partid toxic să continue să administreze banii noștri. Am întins larg mâna potențialilor parteneri, cu toată deschiderea și onestitatea. Așteptăm să o strângă, pentru a face echipă spre binele bucureștenilor, dincolo de orgolii și interese personale.

Sectorul 1 are nevoie de un primar cu viziune, implicat și preocupat de binele celor pe care îi slujește, nu de buzunarele proprii și ale acoliților. Și îl va avea din această toamnă. În ceea ce privește soluțiile, vom prezenta public un plan de guvernare locală foarte riguros, care pleacă de la acest obiectiv: sectorul 1 trebuie să fie un model de dezvoltare urbană pentru întreaga Românie. Avem resursele financiare și umane pentru a atinge acest nivel în cel mai scurt timp, iar ceea ce ne obsedează este creșterea calității vieții bucureștenilor din sectorul 1: de la locuințele lor (reabilitarea blocurilor și caselor) la siguranța lor în spațiile publice (reforma poliției locale) la parcări, spații verzi și, bineînțeles, servicii de sănătate și școli impecabile.

„Prioritatea ministrului Florin Cîțu și a echipei din care fac parte a fost să provocăm trecerea într-o nouă paradigmă: cea în care statul este partener, nu jupân”

Funcția de secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice reprezintă o provocare uriașă pentru un tânăr liberal, mai ales că românii sunt la curent cu dezastrul lăsat în acest minister de fosta guvernare PSD-ALDE. Ministrul Florin Cîțu a tras, în numeroase rânduri, semnale de alarmă privind situația din minister. Cum a găsit echipa liberală, în frunte cu ministrul Cîțu, Ministerul Finanțelor Publice la preluarea mandatului și ce ați reușit să schimbați până acum?

Prioritatea ministrului Florin Cîțu și a echipei din care fac parte a fost să provocăm trecerea într-o nouă paradigmă: cea în care statul este partener, nu jupân. În care nu te urmărește ca să te amendeze, ci ca să te ajute, în care nu tremuri când primești un plic de la ANAF sau dacă trebuie să faci un drum până acolo. Cea în care oferi credibilitate partenerului de dialog: fie că vorbim de cei care cumpără titlurile de stat, fie că vorbim de lucrări efectuate care trebuie decontate sau de cetățeanul care îți plătește taxele cu seriozitate.

Au fost luni complicate, mai ales după declanșarea pandemiei, dar am reușit să provocăm această schimbare, să schimbăm relația cu cetățenii și investitorii, să digitalizăm procese importante din interacțiunea cu contribuabilul. Și cel mai important: să recâștigăm încrederea, la toate nivelurile.

Fără încredere lucrurile nu au cum să meargă bine. La fel de importante sunt, deopotrivă, atragerea investitorilor străini, a partenerilor instituționali și a antreprenorilor sau managerilor care își primesc TVA-ul sau decontările de concedii medicale, amânate luni sau ani de zile de guvernarea anterioară, doar pentru a cosmetiza cifrele cu deficitul bugetar.

În fine, o a doua paradigmă pe care am schimbat-o este ceea ce eu numesc „undițe, nu pești”. Investim masiv în infrastructură, în scheme de sprijinire a mediului privat, în detrimentul pomenilor electorale cu care alții au tot încercat să-i păcălească pe români.  Cifrele nu mint. Suntem guvernul care, în plină criză, a direcționat către investiții cele mai mari sume din ultimul deceniu. Și, vorba ministrului Florin Cîțu, românii trebuie să știe asta.

Cât de greu este domnule secretar de stat, Sebastian Burduja, să manageriezi bugetul României, mai ales într-o pandemie de coronavirus? Are echipa de la MFP, condusă de ministrul Cîțu, soluțiile necesare pentru a limita efectele nocive ale crizei economice care se prefigurează?

Provocările sunt imense și răspunderea pe măsură. Nu doar pentru că avem pe mână decizii vitale şi extrem de complicate pentru milioane de români, ci mai ales pentru că ştim că aşteptările şi nerăbdarea sunt mari (pe bună dreptate) şi nu vrem sa dezamăgim nicio clipă.

Echipa de la MFP are soluțiile tehnice și are câteva obiective clare: stabilitatea și încrederea, reflectate în costurile de finanțare și nivelul de dialog permanent purtat cu toți partenerii. Criza pe care o traversăm nu este deloc simplă, dar suntem foarte bine conectați la ecosistemul european și transatlantic, un cadru în care găsim și implementăm împreună cu partenerii noștri soluții globale la probleme globale.

 „În acest moment, România este ținută captivă de un PSD majoritar în Parlament”

Majoritatea parlamentară continuă să pună bețe în roate Guvernului Orban. Cum poate contracara, domnule Sebastian Burduja, PNL valul de măsuri/decizii populiste votate, pe bandă rulantă, de PSD, PRO România și ALDE? Câtă nevoie are România de o nouă majoritate parlamentară?

 Capcana populistă este cea mai la îndemână și, din păcate, singura metodă cunoscută de unele partide. Dar, să fie limpede, etapa pomenilor fără susținere bugetară s-a încheiat. România trebuie condusă cu responsabilitate și maturitate. Cum vă spuneam: PSD a dat românilor pești ani la rând, până am ajuns la fundul sacului, pe când PNL dă undițe.

Dezvoltarea economică înseamnă și libertate pentru toți românii; cu salarii și oportunități profesionale decente, niciun român nu va mai sta „legat de glie”, depinzând de toanele și pomenile baronilor roșii și niciun român nu va mai fi alungat din țara lui. Aceasta este miza supremă: să redăm românilor libertatea deplină a alegerilor lor.

În acest moment, România este ținută captivă de un PSD majoritar în Parlament, deși votul românilor a dat un verdict foarte clar anul trecut, la europarlamentare, referendum și prezidențiale: #româniafărăPSD. Poporul este nereprezentat în Parlament, iar nevoia unei noi majorități este acută. Niciun proiect pe termen lung nu poate fi implementat cât timp Parlamentul este capturat de acest partid cu preocupări toxice și retrograde.

Văd că au trecut, în ultimele zile, de la susținerea infractorilor la susținerea coronavirusului. Disputele interne ale PSD au întâietate în raport cu sănătatea și siguranța românilor. Neînțelegerile dintre pesediștii din Camera Deputaților și pesediștii din Senat prelungesc starea de nesiguranță sanitară. PSD își transferă asupra țării și sănătății românilor luptele interne pentru putere de dinaintea Congresului. Dacă puteau spulbera justiția în timp record, noaptea ca hoții sau prin reuniuni fulger ale Parlamentului, acum amână de zile întregi o lege vitală pentru binele românilor. Cum este posibil așa ceva?

PNL a acceptat un compromis politic în Camera Deputaților, lăsând PSD să amendeze legea izolării și carantinei așa cum a dorit. Ne-am abținut de la atacuri politice, președintele și premierul au transmis semnale de unitate săptămâna trecută, tocmai cu încrederea că această lege esențială în limitarea răspândirii virusului va trece și în înțelegerea faptului că românii nu vor să mai vadă ciondăneli politice când viața lor este în pericol. Virusul nu are culoare politică și oamenii au nevoie de solidaritate, seriozitate și responsabilitate din partea tuturor partidelor politice, inclusiv de la PSD. Mă întreb: pe când oare va acționa acest partid în interesul românilor?

„Guvernul Orban a reacționat rapid la unda de șoc declanșată de pandemie și a adoptat măsurile necesare pentru a proteja vieți, locuri de muncă și companii”

Cum apreciați, domnule Sebastan Burduja, prestația președintelui Iohannis și a Guvernului Orban în timpul pandemiei de coronavirus? Au fost multe critici venite din partea opoziției…

 Știm că după 30 de ani de deziluzii speranțele cetățenilor sunt fragile şi ne-am asumat această cruce. Mai ştim ca maşina de fake news a unor adversari politici, care nici măcar nu merită numiţi, se chinuie din răsputeri sa păcălească milioane de români. Dar faptele vorbesc mai tare decât orice propagandă de partid.

Oare cum ar fi arătat România astăzi dacă ar fi continuat setul de măsuri populiste și iresponsabile luate de guvernele anterioare? Președintele Iohannis și guvernul Orban au luat măsuri și s-au implicat până la epuizare, iar rezultatele s-au văzut în modul în care au fost gestionate primele luni din această pandemie. Guvernul a reacționat rapid la unda de șoc declanșată de pandemie și a adoptat măsurile necesare pentru a proteja vieți, locuri de muncă și companii.

Mai mult, în paralel cu toate provocările sanitare și economice pe termen scurt, am lansat programul național de investiții și relansare economică, cel mai amplu plan de susținere a economiei din istoria recentă a țării, o viziune completă de dezvoltare, în jurul unui ax central: investițiile. Citit cap-coadă, cu cele 160 de pagini și listele de proiecte, acest plan poate părea copleșitor. Dar vă invit să o faceți. Eu aleg să văd în el șansa acestui popor de a face lucruri mari.

„Contează ce vom lăsa în urmă – rezultatele unei guvernări care a pus mai presus de orice interesul românilor

Sunt românii mulțumiți de Guvernarea PNL? Urmează atât alegerile locale cât și cele parlamentare. Credeți că PNL, susținut de președintele Iohannis, va reuși să se impună, din nou, și în aceste confruntări electorale?

 Sunt convins de asta. Știu că pot fi acuzat de subiectivism, dar am văzut în colegii mei oameni care nu au ezitat să preia guvernarea în ceea ce poate fi numită cea mai grea perioadă din ultimele trei decenii. Nu au ezitat să își asume greaua misiune a guvernării după dezastrul PSD și în contextul pandemiei globale. Nu am văzut alte partide să se îngrămădească la guvernare, din păcate. Mai mult, unii colegi s-au exprimat public împotriva „erodării”. Nu înțeleg astfel de preocupări atunci când viitorul țării este în joc.

Da, admit că Partidul Naţional Liberal nu este într-o postură comodă. Jocul politic, presiunile mediatice, impactul fiecărei mişcări, nesiguranța și nerăbdarea justificate ale românilor, lupta cu valul de minciuni şi fake news…toate aceste lucruri ar putea avea un impact semnificativ în structura şi imaginea oricărui partid. Dar pentru România fără impostură şi hoţie, pentru România demnă, democratică şi dezvoltată, merită orice sacrificiu.

Vom deconta? Pe mine unul chiar nu mă preocupă calculele politice. La sfârșitul zilei contează ce vom lăsa în urmă – rezultatele unei guvernări care a pus mai presus de orice interesul românilor.

Închei prin cuvintele mentorului meu de la Harvard, legendarul profesor Steve Jarding: „Diferența dintre un politician și un lider este simplă. Politicanul se gândește la următoarele alegeri, liderul se gândește la următoarele generații”. România are nevoie, azi mai mult ca oricând, de lideri autentici.

Domnule secretar de stat, Sebastian Burduja, vă mulțumesc pentru amabilitate…

Un interviu realizat de Iulian Badea

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.