Mit demontat: Scade nivelul de oxigen în urma purtării măștii?

Tot mai mulţi oameni au ajuns să creadă că purtarea măştii le-ar putea afecta organismul, însă acest lucru s-a dovedit a fi doar un mit răspândit prin intermediul reţelelor de socializare. Asta susţine un medic din Marea Britanie care a făcut un experiment pentru a demonstra că saturaţia oxigenului din sânge nu se modifică prin purtarea măştii.

Dr. Joshua Wolrich, care este chirurg în sistemul sanitar britanic, s-a filmat în timp ce un dispozitiv medical îi monitorizează oxigenarea din sânge şi ritmul cardiac. Medicul a vrut să demonstreze că măştile, atunci când sunt purtate, nu afectează nivelul de oxigenare.

„Acest dispozitiv pe care l-am pus pe deget măsoară saturaţia oxigenului în sânge şi ritmul cardiac. Acest număr reprezintă saturaţia oxigenului, iar orice valoare între 94 şi 100 este complet normală. Nu am boli respiratorii, iar în cazul meu valoarea este de aproape 99.

Cealaltă valoare indică ritmul cardiac. Ceea ce este peste 100 este o valoare mare. În cazul meu, este mare pentru că sunt nervos pentru că trebuie să înregistrez acest clip.

Acum, îmi voi pune masca, ceea ce fac în mod obişnuit, deoarece sunt chirurg, şi vă voi arăta că valoarea referitoare la saturaţia oxigenului nu se schimbă”, a explicat dr. Wolrich.

Medicul britanic a susţinut că a realizat acest clip pentru a demonta mitul potrivit căruia măştile afectează nivelul de oxigenare.

„Măştile nu au capacitatea de a diminua nivelul de oxigenare. Din punct de vedere medical, este fals.

Nu mai inventaţi lucruri! Nu mai ascultaţi persoane care inventează şi nu mai transformaţi (purtarea măştii) într-un subiect politic.

Măştile vă protejează pe voi şi pe ceilalţi. Dacă vi se recomandă să le purtaţi, faceţi asta! Nu mai fiţi egoişti!”, a menţionat medicul britanic.

Chirurgul Joshua Wolrich este urmărit pe Instagram de peste 300.000 de persoane, iar clipul în care îi îndeamnă pe oameni să poarte masca pentru a preveni răspândirea noului coronavirus a fost vizualizat de peste 1,2 milioane de utilizatori pe reţeaua de socializare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.