Asociația Zi de Bine alături de Fundația Bethany pornesc într-o călătorie în județul Iași cu Caravana Microduș

Share:

Asociația Zi de Bine anunță finalizarea Grădinii Terapeutice aflate în curtea Spitalului de Psihiatrie Eftimie Diamandescu și dă start campaniei de strângere de fonduri pentru cauza lunii august, Caravana Microduș. Pentru cauza lunii iulie, cu ajutorul celor 965 de donatori, s-au strâns aproape 20.000 de euro în 31 de zile. Suma a fost investită pentru ca cei peste 200 de pacienți să se poată bucura, indiferent de anotimp, de o adevărată seră terapeutică în care se regăsesc plante aromatice și flori. Construcția s-a realizat în doar 10 zile cu ajutorul Microgreens România, Sere Transilvania, Aleco Air, Brico depot, Procema și Brick Depot. La lucrări au participat ca voluntari și motocicliștii de la Bikers for Humanity. Finalizarea cauzei lunii iulie a fost marcată cu un concert dedicat pacienților, medicilor și tuturor celor care au făcut posibilă implementarea proiectului. Audiția muzicală a fost susținută de Cătălina Chilimari care a cântat la pian și de Alexandra Violin care a încântat spectatorii cu vioara sa.

În luna august, Asociația Zi de Bine împreună cu Fundația Bethany își unesc forțele pentru a veni în sprijinul a peste 500 de copii aflați în situații vulnerabile din Județul Iași. Astfel, la începutul lunii august cele două asociații vor porni într-o caravană prin 13 sate, pentru a le povesti copiilor ce înseamnă igiena și care este importanța ei. Cauzei lunii august s-a alăturat și Reiffeisen Leasing, care a oferit un Ford Ducato pentru a fi transformat într-o cabină de duș pe patru roți. Scopul proiectului este de a trage un semnal de alarmă în privința igienei și condițiilor dificile în care trăiesc aproape 6 milioane de români (aproximativ 30% din populaţia rezidentă a României) care nu au locuinţele alimentate la sistemul public de apă, conform unui studiu realizat de Institutul Național de Statistică.

Microduș pleacă în caravană în satele îndepărtate din județul Iași unde sărăcia și lipsa educației își spun cuvântul: comuna Vlădeni, satele Broșteni, Vîlcele, Alexandru cel Bun; comuna Liteni, respectiv satele Ulmi și Liteni, comuna Prisăcani, satele Prisăcani și Măcărești, comuna Răducăneni, satele Răducăneni și Trestiana și satul Scobinți, Comuna Movileni, cu satele Epureni și Larga Jijiei, comuna Cotnari – satul Hodora și satul Scobinți din comuna cu același nume.

O echipă veselă de voluntari dar și un medic prietenos, vor sta de vorbă cu aproape 500 de copii, dar și cu părinții acestora, despre normele elementare de igienă cât și despre riscurile nerespectării lor. Pentru mulți dintre ei, acesta va fi primul lor duș, iar această experiență are rolul de a le arăta că există și o altă realitate, dincolo de curtea săracă în care trăiesc, și totodată să îi motiveze să lupte pentru o viață mai bună. Microduș va fi complet utilat cu prosoape, gel de duș și șampon, și va fi dezinfectat complet după fiecare utilizare. Voluntarii vor crea jocuri interactive cu toți copiii iar la finalul experienței, aceștia vor primi inclusiv un mic pachet cu produse de igienă personală oferite de Ikea și Bioderma.

Suma necesară cauzei lunii august este de 35.000 de euro, cost în care intră adaptarea mașinii și omologarea ei, colantarea, dotarea cu dezinfectanți precum și materiale necesare pentru activitățile pe care voluntarii le vor desfășura alături de copii.

Cauza lunii august este un proiect nu doar inedit ci și extrem de necesar. Am văzut în perioada asta cât de importante sunt în viața noastră apa și săpunul. Microdușul, această grozăvie pe roți, e construit așa încât să-i atragă pe cei mici în joc. Iar poveștile și activitățile desfășurate de voluntari sunt menite să îi facă să conștientizeze necesitatea acestei acțiuni banale: să te speli, pe mâini, pe corp. Știm că poate să pară hilar dar adevărul este că în multe comunități sărace copiii n-au văzut în viața lor un duș. Nu, n-o să rezolvăm problema mult mai amplă a igienei în comunitățile sărace – e doar un punct de plecare. Dar credem că e unul care ar putea planta în mintea unui copil ideea unui mai bine, mai curat, mai sănătos. Prin puterea exemplului putem seta noi obiceiuri pentru acești copii. Ne aflăm la cea de-a cincea cauză pe care o susținem și avem dovada că gesturile simple pot să se transforme în bucurii pentru mii de oameni.  Așa că… cine-i născut în August? Vreți să vă donați ziua de naștere copiilor care vor trece prin Microduș?”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele asociației Zi de Bine.

Fondurile se vor putea strânge tot cu ajutorul sărbătoriților lunii, așadar cine este născut în luna august, își poate dona ziua de naștere aici:

https://ziuata.galantom.ro/mystory/fundraising_pages/create?id_project=987.

Printre cei care și-au donat ziua pentru acest proiect se află și Dacian Cioloș, care a contribuit de altfel, alături de soția sa, cu o suma egală cu cea strânsă de la cei care au vrut să-i facă un dar. Suma totală dăruită de Dacian Cioloș de ziua sa este de 34.000 de lei.

Fundația Bethany și-a început activitatea în urmă cu 26 de ani și încă de la început și-a propus să susțină copiii, tinerii și familiile aflate în dificultate, oferindu-le sprijin terapeutic, psihologic și material.  Astfel, alături de Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele asociației Zi de Bine, au demarat proiectul Caravana Microduș.

”Sunt multe familii în România care trăiesc în situații greu de imaginat. Educarea populației este, poate, cea mai utilă ustensilă pentru a putea schimba ceva. Acesta este și motivul pentru care ne-am alăturat, fără ezitare, Caravanei Microduș. Cu pași mici putem avea rezultate notabile și vom putea spera la un viitor în care copiii vor avea acces la apă curentă, la electricitate și bineînțeles la educație”, a declarat Diana Păiuș, manager Fundația Bethany Iași.

Pentru ca Microduș să prindă viață,  a fost nevoie de susținerea Alpha Medical, Tethford, Vanuva, Brick Depot – Magazin certificat Lego și Sykes care s-au alăturat imediat campaniei. Odată cu încheierea campaniei, Caravana Microduș va rămâne în posesia Fundației Bethany care va continua traseul și va încerca să ajungă și la alte familii care au nevoie de sprijin și îndrumare.

Oricine se poate implica donând către Asociația Zi de Bine astfel: prin SMS cu textul SUS la 8862 (mesaj în valoare de 4 euro); prin transfer bancar: în contul deschis la Banca Comercială Română, Sucursala Universitate (RON: RO56RNCB0092166359160001); prin PayPal; donație online prin PAGO, rohelp.ro, BT PAYetc. – Mai multe variante de donare se găsesc pe pagina asociației,  www.zidebine.ro

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația ZI de Bine se adresează unei comunități, se realizează în maximum 30 de zile, este finanțată în special de către sărbătoriții lunii și se implementează cu ajutorul unui ONG local.

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunța cauza susținută și se vor descrie nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întamplat cu banii și vor fi invitați să vadă rezultatul implicării lor.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.