Plafonul programului „Noua Casă” se majorează la 140.000 de euro!
Plafonul programului „Noua Casă” se dublează, ajungând la 140.000 de euro. Cei care vor beneficia de plafonul maxim vor plăti un avans de 15 la sută. Avansul de 5 la sută rămâne pentru cei care îşi cumpără o locuinţă până în 70.000 de euro.
Irina Chiţu, directorul unei platforme de educaţie financiară, spune ce trebuie să ştii dacă vrei să te înscrii în programul „Noua Casă”.
„Avem, în primul rând, acest grad de îndatorare maxim de 40% la creditele în lei. La creditele pentru prima locuinţă, este 45%. Pentru a solicita o locuinţă până la 140.000 euro, adică un credit de maxim 119.000 euro, ajungem la un venit pe familie sau pe solicitant de credit de minim 7.000 lei. Sfatul este să nu te duci spre 40%. Sfatul tuturor este să nu te împrumuţi mai mult de 20%. Această dobândă variabilă poate să crească în timp. Şi atunci, dacă va creşte această dobândă cu 2 puncte procentuale, acest grad de îndatorare de 40% de acum se poate transforma foarte uşor în 60%.
Să aleagă un scadenţar cu rate descrescătoare, nu rate egale, pentru că numai printr-un astfel de artificiu economiseşti foarte mult şi plăteşti mai puţine dobânzi şi comisioane. Chiar şi în pandemie a crescut numărul de credite acordate, dar nu la fel de mult ca înainte. În aceste două-trei luni, se vor aproba foarte multe credite”, spune Irina Chiţu, directorul platformei financiare FinZoom, potrivit Mediafax.
Însă, momentan, nu este clar încă dacă acest program va fi aprobat. Senatorii au adoptat un proiect legislativ de respingere a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 129/2020, document ce a intrat în vigoare la începutul lunii și care stabilește redenumirea și modificarea programului de finanțare „Prima Casă”. Potrivit Constituției României, ordonanțele de urgență adoptate de Guvern „se supun aprobării Parlamentului, potrivit procedurii legislative”. Apoi, ordonanţele cu care Parlamentul a fost sesizat se aprobă sau se resping printr-o lege în care vor fi cuprinse şi ordonanţele ale căror efecte au încetat.
Pentru ca ordonanţa adoptată de Guvern să fie respinsă definitiv, trebuie să primească același vot și de la deputați.