Rezultatele finale înregistrate de cele două expoziții organizate de MNIR în cadrul Europalia România

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) a avut onoarea și bucuria de a participa la cea de-a 27-a ediție a Festivalul Internaţional de Artă EUROPALIA, ediție dedicată României. Proiect cultural de mare anvergură, Europalia România s-a desfășurat în perioada 2 octombrie 2019 – 2 februarie 2020 , cu unele evenimente prelungite până în aprilie 2020, în Belgia. Participarea României la Festivalul EUROPALIA a fost asigurată de Institutul Cultural Român (ICR), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Secretariatul General al Guvernului.

MNIR a coordonat, în acest prestigios cadru, realizarea a două mari proiecte expoziționale: „Dacia Felix. The Glorious Past of Romania“/„Dacia Felix. Trecutul glorios al României”, la Muzeul Galo-Roman din Tongeren (19 octombrie 2019 – 26 aprilie 2020) și „Originile Europei. Civilizații preistorice între Carpați și Dunărea de Jos“, la Muzeul Grand Curtius din Liège (8 noiembrie 2019 – 26 aprilie 2020). Expozițiile au fost organizate de MNIR, în colaborare cu 35 de instituții de profil din țară, beneficiind de excelenta relație instituțională cu Institutul Cultural Român, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Ministerului Afacerilor Externe, precum și al organizațiilor belgiene partenere.

Expozițiile au adus în atenția publicului și a specialiștilor unele dintre cele mai valoroase piese arheologice din patrimoniul istoric al României, oferind prilejul unui amplu și inedit periplu prin civilizațiile/culturile arheologice preistorice și antice documentate în cuprinsul spațiului românesc actual. Printre cele mai spectaculoase piese din patrimoniul cultural românesc expuse în cadrul expozițiilor din Belgia se numără: „Gânditorul” și „Femeie șezând” (pereche de statuete descoperite în necropola neolitică de Cernavodă, jud. Constanța, cultura Hamangia, prima jumătate a mileniului V a. Chr.), depozitele de bronzuri de la Apa (jud. Satu Mare) și Ighiel (jud. Alba), datând din perioada mijlocie a epocii bronzului (prima jumătate a mileniului II a. Chr.); podoabe din aur aparținând tezaurelor de la Sarasău (jud. Maramureș) și Hinova (jud. Mehedinți), datând de la finalul epocii bronzului (sfârșitul mileniului II a. Chr.); podoabe din sticlă și chihlimbar din Peștera Cioclovina (jud. Hunedoara), Rhyton-ul din argint descoperit la Poroina Mare, județul Mehedinţi, datând din secolele IV-III a. Chr., o piesă excepţională a orfevrăriei traco-getice, precum și Coiful getic de la Coțofenești, comuna Poiana Vărbilău, județul Prahova, datând din prima jumătate a secolului al IV-lea a.Chr, piesă din aur masiv, cântărind 821,35 grame.

Cele două proiecte expoziționale s-au aflat în topul celor peste 250 de evenimente care s-au desfășurat în cadrul Festivalului Europalia România, înregistrând un număr record de vizitatori. Astfel, în condițiile în care perioada de vizitare a expozițiilor a fost afectată de răspândirea virusului Covid – 19, peste 548.901 de vizitatori direcți și aproximativ 1 000 000 de vizitatori indirecți (prin intermediul rețelelor de socializare și al presei ) s-au bucurat de expozițiile organizate la Muzeul Galo-Roman din Tongeren și la Muzeul Grand Curtius din Liège.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.