Competență, înainte de toate! Ilie Bolojan, rețeta unui management (liberal) de succes la Oradea și Bihor!

0

Administrația publică nu înseamnă politică de partid. Înseamnă, înainte de toate, competență, profesionalism, soluții, transparență, o echipă competitivă pliată pe interesul și nevoile comunității pe care trebuie, cu cinste, să o reprezinți. Puțini, alarmant de puțini, sunt primarii care au reușit să confirme în ultimii 30 de ani. Prea multă politizare, prea multă iresponsabilitate, prea multe contracte cu dedicație pentru clientela de partid, prea mulți salariați în cadrul Primăriilor sau a Consiliilor Județene angajați pe criterii care au exclus, cu brutalitate, competența. Iar de aici până la un management dezastruos mai este un simplu pas…

Există, din fericire, și cazuri de management de succes al unor edili. Ilie Bolojan este (doar) unul dintre aceștia. Liberal pur-sânge, Bolojan și-a pus amprenta asupra comunității pe care a administrat-o cu succes timp de 12 ani. Astăzi, municipiul Oradea arată ca unul european. A fost nevoie, însă, de viziune, de proiecte, de fonduri europene, de parteneriate cu cetățenii, de stoparea robinetelor jafului la bugetul Primăriei.

Ilie Bolojan a câștigat mandat după mandat pentru că a arătat că se poate. Că un primar va reuși dacă vrea cu adevărat să-și lase amprenta asupra comunității. Și pune mai presus de interesele personale interesele cetățeanului.

Nu l-am cunoscut, niciodată, personal pe Ilie Bolojan. Dar l-am cunoscut indirect, prin prestația sa, trecând, la diferite intervale de timp prin Oradea, și văzând realizările acestuia. Fie și ca simplu turist! Impresionante realizările, în contextul unui municipiu mediu cu fonduri limitate de la buget, suplimentate, ce-i drept, cu proiecte viabile pe fonduri europene.

Astăzi, Ilie Bolojan este președintele Consiliului Județean Bihor. A ales o nouă provocare sau mai corect cetățenii i-au dat o nouă sarcină. Aceea de a transforma județul Bihor precum a reușit, pe o scară mai mică, la Oradea.

Iar mandatul său a debutat în forță. Tranșant, în stilul care l-a consacrat. Fără compromisuri. A desființat jumătate din posturile de la CJ Bihor și va desființa trei structuri paralele ale instituții. Aici se vede diferența dintre PNL și PSD la nivel de management, de administrație publică. În timp ce liberalii, lucru dovedit de Guvernul Orban, vor să câștige votul cetățenilor prin soluții, proiecte, management performant, pesediștii au rămas cantonați în capitolul pomeni electorale. Liberalii au ales, iar Ilie Bolojan, nu face notă discordantă, să spună adevărul românilor indiferent de consecințe. Ludovic Orban, Florin Cîțu și Violeta Alexandru, sunt atacați furibund de pesediști și aplaudacii de la televiziunile de casă pentru că au refuzat să mai vândă iluzii românilor. Inclusiv în privința bugetului și a deficitului bugetar! Cât de facil electoral ar fi fost pentru PNL ca pensiile să fie majorate cu 40 la sută, iar alocațiile dublate. Din păcate, liberalii au ales responsabilitatea chiar cu riscurile unor costuri electorale asumate!

Revenind la Ilie Bolojan acesta a demarat cel mai mare proiect de infrastructură rutieră al autorităților locale. La o lună de la câștigarea șefiei Consililiului Județean, Ilie Bolojan și-a asumat răspunderea realizării drumului expres Oradea – Arad. O investiție de un miliard de euro, un parteneriat format de  de Consiliile Județene Bihor și Arad și municipiile reședință de județ, practic, o premieră, în România!

(Și) datorită lui Ilie Bolojan voi vota PNL la alegerile parlamentare. Din simplul motiv că prefer un adevăr dureros care să-mi expună o problemă delicată care poate fi rezolvat prin soluții, decât o eternă iluzie electorală (ambalată frumos) marca PSD din care, categoric, nu va rezulta nimic bun!

I.Badea

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.