Istoria bate politica! Robert Sighiartău, liberalul care a vorbit despre Gheorghe Pop de Băsești în prima zi a campaniei electorale!

Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții”, spunea Nicolae Iorga.

Dincolo de lupte electorale, dincolo de promisiuni neonorate, dincolo de mize politice, mărunte, străine milioanelor de români, dincolo de noi iluzii vândute populației, dincolo de politizare, incompetență și iresponsabilitate marca PSD, există o alternativă viabilă. O alternativă liberală care, în plină pandemie, și-a asumat responsabilități uriașe în ciuda valului de critici, acuze și manipulări venite din direcția adversarilor politici. O alternativă care este decisă să reformeze, modernizeze și recredibilizeze România.

Rememorarea unor pagini de istorie memorabile, cinstirea unor personalități care și-au dedicat viața unor idealuri înalte, fac parte dintre prioritățile liberalilor, un partid care are, la rândul său, o istorie uriașă în spate, cu lideri de excepție care au scris pagini remarcabile de istorie și care au arătat prin gesturile/deciziile lor ce înseamnă a fi un om de stat, parte dintre ei lideri martiri care au pus mai presus de viața lor prezentul și viitorul României.

În timp ce marea majoritate a paginilor de Facebook ale liderilor politici sunt pline de acuze la adresa adversarilor politici, tânărul deputat liberal, Robert Sighiartău, a vorbit despre… Gheorghe Pop de Băsești. Fost lider al mișcării Memorandiste și întemnițat pentru aceasta, președinte al Partidului Național Român, Gheorghe Pop de Băsești avea, la 1918, 83 ani. Modul în care memoria acestuia a fost cinstită de președintele Iohannis, care a inaugurat Muzeul și Casa Memorială de la Băsești (jud. Maramureș) a trecut, practic, neobservată de o mass-media avidă, din păcate, doar de un senzațional patetic.  Lăudabil este și faptul că conacul lui Gheorghe Pop a fost recent restaurat cu fonduri guvernamentale și datorită străduinței primarului liberal din comuna Băsești, Ioan Călăuz.

Robert Sighiartău arată, până la urmă, prin postarea sa că sunt lucruri mai importante decât campania electorală, decât voturile, decât tensiunile politice…

„Bătrânul nației”.

La 1 Decembrie 1918, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a fost prezidată de Gheorghe Pop de Băsești. Fost lider al mișcării Memorandiste și întemnițat pentru aceasta, președinte al Partidului Național Român, Gheorghe Pop de Băsești avea, la 1918, 83 ani. „Bătrânul nației”, îl numea Nicolae Iorga, „icoana de trecut, garanție morală pentru prezent, îndemn către tineretul viitorului. Nația i-a zis Badea Gheorghe.”

La Alba Iulia, în Sala Unirii, Badea Gheorghe și-a început discursul cu cuvintele dreptului Simeon: „Acum, Doamne, slobozește pe robul Tău, că văzură ochii mei mântuirea neamului românesc…” După atâtea pătimiri și lupte pentru națiunea sa, copleșit de emoție și lacrimi, nu și-a mai putut continua discursul. Avea să moară la mai puțin de trei luni după aceea.

Memoria i-a fost cinstită azi de Președintele României, Klaus Iohannis, care a inaugurat Muzeul și Casa Memorială de la Băsești (jud. Maramureș). Conacul lui Gheorghe Pop, la care au poposit adesea Vasile Lucaciu, Vasile Goldiș, Ioan Rațiu, Nicolae Iorga ori Iuliu Maniu, a fost recent restaurat cu fonduri guvernamentale și prin străduința primarului nostru liberal din comuna Băsești, Ioan Călăuz, care trece în aceste zile prin grele încercări.

Octavian Goga ne îndemna să vizităm satul în care se odihnește acum Badea Gheorghe: „Este un capitol de istorie națională în cripta de la Băsești. Epigoni ai țării mele, duceți-vă la ea să învățați dragoste de neam”, a precizat pe pagina sa de Facebook, secretarul general al PNL, deputatul Robert Sighiartău.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.