Mai mulți eurodeputați, scrisoare adresată Comisiei Europene pe tema nerespectării drepturilor consumatorilor pe piețele online. Maria Grapini, printre semnatari!
În calitatea sa de vicepreședinte al Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor din Parlamentul European, Maria Grapini a semnat, alături de mai mulți colegi eurodeputați, o scrisoare adresată vicepreședinților Comisiei Europene, Margrethe Vestager și Věra Jourová, și comisarului european pentru Piață Internă, Thierry Breton.
Susținerea acestui demers de către europarlamentarul umanist nu este întâmplătoare în contextul în care aceasta s-a remarcat, de multe ori, prin poziționări ferme care susțineau necesitatea sancționării drastice a publicității înșelătoare. „Consumatorii trebuie protejați!”, a punctat, cu fiecare ocazie, Maria Grapini.
Concret, semnatarii scrisorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la nerespectarea drepturilor consumatorilor și protejarea siguranței în lumea digitală, în special atunci când se fac cumpărături online și se folosesc piețe online.
Potrivit acestora, criza COVID-19 a arătat o creștere a comerțului online și creșterea înșelăciunilor, practicilor neloiale și a altor ilegalități de mai multe tipuri și în multe sectoare diferite. În context, comercianții necinstiți au profitat de suferința consumatorilor vizând produse esențiale precum produse medicale, medicamente, echipamente de siguranță, alimente, produse biocide, printre altele.
“Aceste probleme nu sunt noi și au crescut în ultimii ani dar acum este timpul să le abordăm.
Prin urmare, salutăm faptul că, în curând, Comisia Europeană va propune Legea serviciilor digitale (DSA). Îndemnăm Comisia să stabilească un standard ridicat în ceea ce privește piețele online și activitățile comerciale, atât în propunerile DSA, cât și în Legea piețelor digitale (DMA)”, susțin eurodeputații semnatari ai scrisorii.
În special în privința Legea serviciilor digitale (DSA), europarlamentarii au făcut, punctual, următoarele propuneri:
- Cerem să facem distincția între diferite tipuri de servicii digitale găzduite de platforme.
- Dorim să consolidăm și să abordăm regimul de răspundere pentru piețele online atunci când acestea au o influență predominantă asupra furnizorilor și elementelor esențiale ale tranzacțiilor economice, atunci când furnizează informații înșelătoare și când nu informează consumatorul că un terț este furnizorul real a bunurilor sau serviciilor.
- Cerem o obligație pentru serviciile digitale de a-și cunoaște utilizatorii de afaceri, verificându-și comercianții și efectuând controale aleatorii asupra produselor pe care le facilitează vânzarea.
- Solicităm un nivel ridicat de protecție a consumatorilor la fel de ambițios atât în DSA cât și în DMA.
- Recomandăm impunerea unor reguli mai stricte privind modelele și practicile de afaceri dăunătoare, în special publicitatea comportamentală, influențarea comportamentului utilizatorului în mediul digital, micro-direcționarea, sistemele de recomandare pentru publicitate și tratamentul preferențial.
- Solicităm despăgubiri eficiente, supraveghere și executare la nivel european. Aceste recomandări provin de la semnatarii acestei scrisori și sunt adoptate de o majoritate covârșitoare a deputaților. Comisia a lăudat activitatea acestui Parlament cu privire la DSA, în mai multe rânduri. Prin urmare, sperăm că Comisia va include aceste cereri în propunerea legislativă.
“Avem nevoie de un pachet legislativ care să consolideze și să îmbunătățească economia digitală, să protejeze consumatorii și să asigure o inovație bazată pe valori și o concurență loială.
Suntem încrezători că, împreună, putem schimba ecosistemul platformei în beneficiul cetățenilor noștri și al economiei în ansamblu. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a proteja mai bine consumatorii de pe piețele online și a oferi o economie digitală mai sănătoasă, bazată pe valorile UE”, au mai precizat semnatarii scrisorii.
În răspunsul adresat europarlamentarilor, vicepreședinții Comisiei Europene, Margrethe Vestager și Věra Jourová, și comisarul european pentru Piață Internă, Thierry Breton, au punctat faptul că, în 15 decembrie 2020, Comisia Europeană a propus două instrumente legislative care stabilesc o reformă ambițioasă a spațiului digital în Uniunea Europeană: Actul legislativ privind serviciile digitale și Actul privind piețele digitale. Normele propuse, au mai spus aceștia, vizează aprofundarea pieței interne a serviciilor digitale, prin creșterea și armonizarea responsabilităților serviciilor digitale și prin consolidarea supravegherii politicilor privind conținutul serviciilor digitale în Uniunea Europeană.
Oficialii Comisiei Europene au mai spus că propunerile conțin, de asemenea, obligații clare în ceea ce privește marile platforme de control al fluxului de informație, pentru a asigura piețe echitabile în beneficiul consumatorilor, al inovatorilor și al IMM-urilor europene. În pregătirea inițiativelor legislative, Comisia a analizat cu atenție rezoluțiile Parlamentului European referitoare la Actul legislativ privind serviciile digitale și recomandările cuprinse în acesta.
“Criza provocată de coronavirus a demonstrat importanța tehnologiilor digitale în toate aspectele vieții moderne. A devenit și mai clar modul în care economia și societatea noastră au devenit dependente de serviciile digitale și a subliniat atât necesitatea de a valorifica beneficiile actualului cadru juridic pentru serviciile digitale, cât și necesitatea, la fel de presantă, de a atenua riscurile aferente.
Împărtășim pe deplin opiniile distinșilor membri cu privire la necesitatea unui nivel ridicat de protecție a consumatorilor împotriva conținutului ilegal și a practicilor care încalcă drepturile consumatorilor și pun în pericol siguranța acestora. De asemenea, este extrem de important să asigurăm echitatea, transparența și responsabilitatea politicilor de moderare a conținuturilor utilizatorilor platformelor, precum și să protejăm respectarea drepturilor fundamentale ale utilizatorilor, în special a libertății de exprimare, online, întrucât acestea sunt protejate offline”, au mai punctat cei trei oficiali europeni.
Aceștia au mai menționat că actul legislativ privind serviciile digitale răspunde acestor nevoi prin stabilirea unor obligații clare de diligență pentru serviciile de intermediere online, inclusiv proceduri de notificare și de acțiune și posibilitatea de a contesta deciziile furnizorilor de moderare a conținutului, obligația ca anumite platforme online să primească și să verifice informații cu privire la comercianții care utilizează serviciile lor, precum și prin impunerea obligației ca aceste platforme să își organizeze interfețele online într-un mod care să le permită comercianților să își respecte obligațiile față de consumatori.
Mai mult, Margrethe Vestager, Věra Jourová și Thierry Breton susțin că măsurile de mai sus, în combinație cu regimul de răspundere pentru furnizorii de servicii de găzduire în ceea ce privește răspunderea lor în temeiul legislației privind protecția consumatorilor, stabilesc un cadru adecvat și proporțional care vizează asigurarea protecției consumatorilor, fără a împovăra în mod nejustificat întreprinderile mai mici.
“Actul legislativ privind piețele digitale este conceput în mod egal astfel încât să ofere mai multe opțiuni, mai multe servicii și mai multă responsabilizare a consumatorilor. Printre noile drepturi ale consumatorilor care decurg din Actul legislativ privind piețele digitale se numără interdicția impusă controlorilor de informație de a combina date cu caracter personal din diferite surse, dreptul de a trece la un alt serviciu la alegerea utilizatorilor, posibilitatea ca utilizatorii să instaleze și să dezinstaleze aplicații software la alegerea lor. Celelalte obligații ale controlorilor de informație vor fi, de asemenea, în beneficiul consumatorilor, deoarece se vor asigura că noile servicii pot ajunge la ele, fără limitări neloiale impuse de controlori ai fluxului de informație asupra libertății întreprinderilor de a inova”, au precizat cei trei oficiali ai Comisiei Europene.
Potrivit acestora, atât Actul legislativ privind serviciile digitale, cât și Actul privind piețele digitale include un set de măsuri specifice care completează lacunele în materie de reglementare în ceea ce privește publicitatea pe platformele online.
Nu în ultimul rând, noul mecanism de asigurare a respectării legislației din propunerea Comisiei referitoare la Actul legislativ privind serviciile digitale, care constă în cooperarea la nivel național și la nivelul UE, va supraveghea modul în care intermediarii online își adaptează sistemele la noile cerințe. Acest sistem, au mai adăugat Margrethe Vestager, Věra Jourová și Thierry Breton, consolidează principiul țării de origine în ceea ce privește supravegherea intermediarilor online printr-un mecanism solid, inclusiv un sistem de guvernanță la nivelul UE, necesar pentru a aborda problemele complexe generate de noile servicii și modele de afaceri pentru care frontierele fizice nu contează.
“Pe baza celor de mai sus, suntem bucuroși să constatăm o convergență frapantă între recomandările distinșilor membri din scrisoarea dumneavoastră din 7 decembrie 2020 și propunerile Comisiei privind Actul legislativ privind serviciile digitale și Actul privind piețele digitale, prezentate la 15 decembrie 2020. Așteptăm cu interes continuarea colaborării cu Parlamentul cu privire la aceste chestiuni, inclusiv pentru adoptarea rapidă a propunerilor legislative care au potențialul de a oferi cetățenilor și întreprinderilor din Europa, rapid și decisiv, instrumentele necesare pentru a aborda provocările epocii noastre”, au conchis, în răspunsul lor, cei trei oficiali ai Comisiei Europene.