Europarlamentarul Maria Grapini pune „punctul pe i”: „IMM-urile trebuie sprijinite pentru a putea ține pasul cu marile companii!”
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a precizat, la Radio Timișoara, că săptămâna trecută a avut loc o importantă întâlnire a conducerii intergrupului pentru IMM-uri din Parlamentul European.
Rolul acestui intergrup, în care europarlamentarul Grapini este și copreședinte, este acela de a fi un mediator între mediul de afaceri, Comisia Europeană și Parlamentul European.
De asemenea, a mai spus Maria Grapini, a avut loc și o conferință la care au participat, pe lângă membrii intergrupului, și oameni de afaceri, reprezentanți ai unor mari companii dar și reprezentanți ai Comisiei Interne din domeniul pieței interne, Direcția Generală pentru Creștere, așa cum este denumită, în care au fost prezentate punctele de vedere ale companiilor, dar și problemele cu care se confruntă acestea privind obiectivele Comisiei Europene precum digitalizarea, planul verde (green deal) și noua strategie de reindustrializare pe care comisarul Thierry Breton, comisarul european pentru piață internă, a lansat-o și care are obiective clare până în anul 2024.
Europarlamentarul umanist a punctat faptul că reprezentanții constructorilor de mașini au ridicat problemele cu care se confruntă, în contextul în care există un obiectiv al Comisiei Europene, cu ținte stabilite precum eliminarea mașinilor diesel și de trecere de la autoturismele cu consum de benzină și motorină la autoturismele electrice și hibride.
Totodată, Maria Grapini l-a întrebat în cadrul conferinței pe reprezentantul Volvo despre țintele stabilite în domeniu, de Comisia Europeană, și despre capacitatea grupului pe care îl reprezintă respectiv a industriei auto de a trece la noua tehnologie. Este nevoie, a adăugat europarlamentarul Grapini, pe de o parte, de investiții consistente, cercetare și îmbunătățirea infrastructurii iar, pe de altă parte, trebuie să existe o corelare cu puterea de cumpărare a oamenilor.
De altfel, în răspunsul său, reprezentantul Volvo a precizat că trecerea la mașinile electrice nu este atât de simplă, mai mult, acesta a recunoscut că nu există încă un grafic clar de a se trece doar la construcția mașinilor electrice.
De asemenea, europarlamentarul umanist i-a solicitat reprezentantei Direcției Generale din cadrul Comisiei Europene să ridice, încă o dată, în discuția cu comisarul pentru Piață Internă, Thierry Breton, problema delicată a modului în care se va găsi soluția optimă de a împăca cele două obiective importante din agenda Comisiei, reindustrializarea și pactul verde (green deal)
“Trebuie să știm cum vor fi sprijinite IMM-urile pentru a putea ține ritmul pentru că una este să ai o companie mare, capitalizată, și alta este să fie o întreprindere mică sau mijlocie. Totdeauna, mă gândesc la faptul cum va putea un IMM din România să facă și digitalizare și retehnologizare, prin înlocuirea tehnologiei vechi, pentru a nu avea emisii dar, în același timp, să reușească și în planul formării profesionale a angajaților pentru că o nouă tehnologie înseamnă și formare de personal”, a precizat europarlamentarul Grapini, care a mai spus că propunerea sa privind o întâlnire cu comisarul pentru Piață Internă, Thierry Breton, a fost aprobată de colegi.
“A doua mea propunere a fost să nu mai invităm doar companii pentru că va fi foarte greu să ne formăm o părere generală. Și ca atare vom invita din fiecare stat membru cea mai mare organizație reprezentativă pentru IMM-uri, din România cum ar fi spre exemplul Consiliul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, care să vină și să ne spună experiențele din fiecare țară și, în context, să fie și un schimb de bune practici pentru că, dacă, în Austria guvernul a identificat o soluție bună acesta să poată fi preluată și de alte state inclusiv de România. Iar reprezntanții organizației respective să meargă cu exemplul de bună practică la Guvern pentru a arăta că există soluții. Într-adevăr pentru IMM-uri avem nevoie de măsuri concrete!”, a conchis Maria Grapini.