Comisarul pe Justiție, Didier Reynders, răspunde întrebării eurodeputatului Maria Grapini pe tema răspunderii magistraților în UE!

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe tema răspunderii magistraților în Uniunea Europeană.

Potrivit europarlamentarului Grapini, Comisia Europeană a publicat primul raport privind statul de drept, care aplică o grilă comună de analiză pentru toate statele membre și totodată prevede, pentru prima dată, un mecanism care are rolul de a preveni încălcarea statului de drept în statele membre ale Uniunii Europene.

Mecanismul european privind statul de drept, a mai spus eurodeputatul român, prevede un dialog anual la care vor participa Comisia, Consiliul și Parlamentul European, alături de statele membre, parlamentele naționale și societatea civilă.

Maria Grapini a mai menționat că principalele constatări referitoare la respectarea statului de drept în Uniunea Europeană vor cuprinde și rapoarte privind sistemul judiciar din fiecare stat membru și vor face referire și la măsurile care se vor lua pentru a reduce influența puterii executive sau legislative asupra justiției.

In context, europarlamentarul Maria Grapini a adresat, punctual, Comisiei Europene următoarea întrebare:

Având în vedere că s-a introdus o nouă condiționalitate privind funcționarea statului de drept și pentru că piața unică ar trebui să funcționeze după un regulament comun al răspunderii magistraților, pentru a asigura un tratament egal tuturor cetățenilor europeni indiferent unde aceștia locuiesc sau lucrează în Uniunea Europeană, ce măsuri va lua Comisia Europeană astfel încât să existe răspunderea magistraților pentru soluțiile abuzive pronunțate?

În răspunsul transmis europarlamentarului umanist, comisarul european pe Justiție, Didier Reynders, a precizat că, în temeiul tratatelor, UE nu are competența de a armoniza normele care reglementează atribuțiile și responsabilitățile judecătorilor din sistemele judiciare ale statelor membre. Este de competența statelor membre, a mai spus Didier Reynders, să își organizeze sistemele judiciare în conformitate cu cerințele constituționale și cu angajamentele internaționale pe care și le-au asumat și în conformitate cu principiile fundamentale ale statului de drept și cu cerințele stabilite de dreptul Uniunii. În temeiul articolului 19 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), statele membre sunt obligate să mențină independența sistemelor lor judiciare, astfel încât să existe căile de atac necesare pentru a se asigura o protecție jurisdicțională efectivă în domeniile reglementate de dreptul Uniunii, a mai precizat comisarul pe Justiție.

„La 30 septembrie 2020, Comisia a adoptat primul raport anual privind statul de drept. Acesta analizează situația din toate statele membre și urmărește să promoveze atât un grad mai mare de sensibilizare cu privire la evoluțiile relevante privind statul de drept în întreaga UE, cât și dezbaterile pe această temă. Acest nou instrument are un caracter preventiv și vine în completarea mecanismelor existente, instituite în temeiul tratatelor, pentru asigurarea respectării statului de drept, cum ar fi procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor și procedura prevăzută la articolul 7 din TUE pentru a susține valorile fundamentale ale Uniunii”, se mai arată în răspunsul adresat europarlamentarului Grapini de către comisarul european pe Justiție. Colegiuitorii au decis, de asemenea, a adăugat Didier Reynders, să instituie un nou mecanism de protecție a bugetului Uniunii împotriva încălcărilor principiilor statului de drept care afectează (sau riscă să afecteze) buna gestiune financiară a acestuia sau protecția intereselor financiare ale Uniunii. Totodată, comisarul pe Justiție a conchis că niciunul dintre aceste mecanisme nu vizează însă stabilirea unor norme comune privind organizarea sistemelor judiciare ale statelor membre.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.