Eurodeputatul Maria Grapini, despre raportul privind impozitarea economiei digitale: ”Pentru o echitate în Piața Internă, sper ca acesta să nu fie blocat în Consiliul European!”

Eurodeputatul umanist, Maria Grapini, a vorbit, la Radio Timișoara, despre votul acordat săptămâna trecută, în Parlamentul European, pe marginea raportului privind impozitarea economiei digitale.

Potrivit Mariei Grapini, acest raport, care a fost supus unor ample negocieri, este important și pentru economia din România. Totul a pornit, a precizat europarlamentarul umanist, de la evoluția semnificativă a statelor membre ale UE și ca urmare a digitalizării și globalizării care au avut urmări pozitive asupra societății, dar și a economiilor din UE.

Concret, eurodeputatul Grapini a menționat că este foarte importantă introducerea unei posibile taxe europene în cazul întreprinderilor digitale, fără a afecta însă acest sector.

Mai mult, europarlamentarul român a menționat că, în urma stabilirii actualului cadru financiar multianual 2021-2027, Comisia Europeană a fost însărcinată să elaboreze o propunere de impozitare a întreprinderilor digitale.

„Sunt tehnologii puternice, standardizate pe scară largă, iar acest proces a creat noi provocări la adresa sistemului fiscal internațional existent care poate duce la o fiscalitate scăzută sau chiar inexistentă, la denaturări ale pieței și la incertitudine fiscală. Actuala pandemie de COVID-19 și impactul acesteia asupra bazelor fiscale naționale au scos la iveală necesitatea urgentă de a finaliza rapid negocierile aflate în desfășurare de la G-20, OECD, într-un cadru incluziv”, a explicat Maria Grapini, care a adăugat că a votat, în calitatea sa de vicepreședinte al Comisiei pentru Piață Internă, acest raport.

“Eu sper ca, de această dată, Consiliul European să nu mai blocheze acest raport referitor la impozitarea economiei digitale pentru că, în spațiul UE, după cum bine știm, sunt foarte multe prezențe din afara UE care, în acest moment, nu sunt impozitate. Și, pentru o echitate în Piața Internă, Parlamentul European a agreat inițiativa Comisiei Europene și a votat acest raport”, a punctat eurodeputatul român care și-a exprimat, în context, dezamăgirea că multe inițiative bune, adoptate de Parlamentul European sau Comisia Europeană, au fost blocate în Consiliul European, format din cei 27 de șefi de stat și de guvern din statele membre ale UE.

 

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.