Eurodeputatul Maria Grapini avertizează în privința consecințelor încălcării drepturilor cetățenilor: “Riscăm să pierdem fonduri europene!”
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a avertizat, la Radio Timișoara, autoritățile de la București, în privința consecințelor încălcării drepturilor cetățenilor. Concret, Maria Grapini, a precizat că, în cadrul comisiei LIBE (Libertăți civile, justiție și afaceri interne) din care face parte, există un grup de eurodeputați care monitorizează respectarea statului de drept și drepturilor fundamentale ale cetățenilor în statele membre.
În contextul în care există o condiționalitate între respectarea statului de drept și acordarea fondurilor europene, eurodeputatul Grapini a punctat faptul că acest grup de monitorizare din partea Comisiei LIBE sau Comisia de petiții a Parlamentului European, poate sesiza, dacă situația o impune, Comisia Europeană, în cazul unor petiții, sesizări sau plângeri ale cetățenilor români privind nerespectarea drepturilor fundamentale.
„Atrag atenția oficialilor români că suntem, cum se spune, cu „securea deasupra capului”. Dacă aceste petiții vor fi analizate și se va demonstra că nu s-au respectat drepturile cetățenilor, există pericolul blocării fondurilor europene pentru România, în contextul acestei condiționalități și, implicit, a nefuncționării statului de drept. Așadar, autoritățile de la București nu trebuiau să ia în derâdere solicitările, petițiile și sesizările cetățenilor. În cazul în care administrația publică națională sau locală sau chiar unele decizii luate de Guvern încalcă drepturile cetățenilor, repet, riscăm să intrăm în monitorizare și să pierdem fonduri europene ceea ce va reprezenta o pierdere uriașă pentru România”, a precizat europarlamentarul umanist.
De asemenea, Maria Grapini a menționat că, în această săptămână, în Comisia LIBE, a avut loc o dezbatere și o comunicare a Comisiei Europene, a Consiliului European, dar și a Comitetului Economic și Social European privind strategia Comisiei Europene privind combaterea traficului de persoane în perioada 2021-2025.
Potrivit eurodeputatului român, țara noastră are „extrem de multe de făcut” pe marginea acestui subiect, în contextul în care nu avem implementat, la nivel instituțional, un cadru adecvat care să reacționeze rapid și eficient pentru combaterea acestui flagel.
„Eu am susținut, inclusiv în luările mele de cuvânt, necesitatea unei strategii comune la nivelul UE pentru că, de foarte multe ori, traficul de persoane, dacă vorbim de România, nu se poate face decât printr-o relație cu persoane din alte state. Așadar, strategia și sistemul de urmărire, de verificare și de combatere nu pot fi eficiente decât dacă, la nivelul UE, există un sistem informațional rapid prin care statele membre să fie atenționate privind acțiunile de trafic de persoane. Eu sper că Strategia UE, în acest domeniu, pentru perioada 2021-2025, să fie preluată și implementată, nu doar la nivel teoretic, dar și practic, de România și solicit, pe această cale, să existe, în acest interval, o transparență, iar statul român să raporteze, în fiecare an, cât de eficient a combătut acest fenomen și cât de mult a scăzut amploarea acestuia”, a conchis Maria Grapini.