Ministrul Raluca Turcan trage un semnal de alarma: Inegalitatea de şanse şi discriminarea nu sunt percepute în România ca probleme presante!

0

Inegalitatea de şanse şi discriminarea nu sunt percepute în România, din păcate, ca probleme presante, dar statisticile furnizate de instituţiile europene sau de structuri private arată că, în realitate, inegalităţile există şi sunt importante, a declarat, miercuri, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, la cea de-a treia ediţie a Galei Women In Economy, organizată de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF.

„Faceţi o treabă foarte bună într-un domeniu deloc uşor, domeniul de business, într-o societate tradiţionalistă. Iar, atunci când vorbim despre egalitate de şanse, România este un loc al contrastelor cu realizări şi cu decalaje surprinzând firesc o societate în curs de aşezare. Pe de o parte, inegalitatea de şanse şi discriminarea nu sunt percepute în România, din păcate, ca probleme presante. Femeile par a avea suficiente reprezentante puternice în toate domeniile, iar accesul la oportunităţi pare destul de egal. Pe de altă parte, dacă punem situaţia sub o privire mai atentă, argumentele se nuanţează, iar statisticile furnizate de instituţiile europene sau de structuri private arată că în realitate inegalităţile există şi sunt importante”, a spus Turcan.

Ea a menţionat că, anul trecut, Indexul Global Mastercard al femeilor antreprenor arăta că 27% dintre business-urile existente sunt deţinute de femei. În acest top România ocupă locul 20 în clasamentul ţărilor cu cel mai ridicat procent al afacerilor deţinute de femei. În acelaşi timp, în raportul egalităţii de gen din 2020 al Uniunii Europene, România este pe locul 26, mult sub media europeană.

„Deci, dincolo de statistici şi metode de analiză a datelor, importantă este realitatea din societate şi mai ales din economie, iar realitatea arată că femeile au plătit un cost al tranziţiei şi al crizei Covid mult mai mare decât bărbaţii. Eurostat arată că 84% dintre angajaţii între 15 şi 64 de ani din serviciile cele mai afectate de Covid – Horeca, turism, îngrijirea copiilor, vânzări cu amănuntul – sunt femei. În România, în activităţi din domeniul sănătăţii umane, ponderea femeilor din prima linie era de 80% faţă de 20% bărbaţi”, a susţinut ministrul.

Şeful de la Muncă a precizat că există semnale îngrijorătoare în ceea ce priveşte impactul pandemiei asupra egalităţii de şanse. În acest sens, Raluca Turcan a citat analiza PricewaterhouseCoopers de anul acesta care arată că progresul înregistrat de femei pe piaţa muncii ar putea scădea la nivelul anului 2017 din cauza pandemiei.

„Indiferent de nivelul de dezvoltare economică sau localizare geografică a ţării, toate studiile converg către aceeaşi concluzie: că femeile sunt mult mai vulnerabile la şocurile provocate de criză. Şi asta în principal din două motive. Un prim motiv este, după cum am spus, supra-reprezentarea femeilor în sectoarele cel mai afectate. Un al doilea ţine, însă, de adâncirea disparităţilor de gen, generate de acces mai dificil la educaţie, responsabilităţi domestice disproporţionate, marginalizare financiară şi chiar capabilităţi sau pregătire în domeniul digital mai reduse. Trebuie înţeles că diferenţa de gen are consecinţe economice şi acestea sunt concrete şi tocmai din acest motiv politicile publice trebuie să regleze dezechilibrele pe care le identificăm şi le simţim cu toţii”, a explicat Turcan.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.