Deputatul PSD, Dan Cristian Popescu: „Pandemia a fost gestionată extrem de prost. PSD este pregătit să preia guvernarea!”

Deputatul PSD, Dan Cristian Popescu, a acordat un interviu cotidianului online Cronica Română. Cu cărțile pe masă, într-un stil direct și pliat pe realitățile cu care se confruntă românii, Dan Cristian Popescu a vorbit, printre altele, despre prestația actualei coaliții de guvernare, despre lupta pentru Putere, de la vârful PNL, despre modul în care a fost gestionată pandemia, despre scandalurile din interiorul alianței de guvernare și, nu în ultimul rând, despre evoluția PSD ca principal partid de opoziție.

 Domnule deputat PSD, Dan Cristian Popescu, au trecut cinci luni de guvernare a Coaliției PNL-USR PLUS-UDMR. Fără a fi malițios, vă voi adresa tranșant o primă întrebare: Se putea mai rău?

Întrebarea este foarte bună și se pliază perfect contextului politic actual. Chiar dacă, strict matematic, se putea mai rău, contraperformanțele actualei guvernări sunt greu de tolerat. Am văzut, spre exemplu, numirea celui mai puțin competent ministru al Sănătății din perioada postdecembristă, mă refer la Vlad Voiculescu, în plină pandemie, o persoană care nu avea nicio legătură cu tema Sănătății. Probabil, au contat, pentru a fi numit, doar anumite interese ale familiei sale în industria pharma, așa cum s-a spus, de nenumărate ori, inclusiv în mass-media. Din păcate, acesta nu a fost capabil să aducă vreo îmbunătățire sistemului de Sănătate. Din contră, sistemul medical a mers din rău în mai rău, în scurtul mandat – din fericire – al dânsului.

Noi, cei de la PSD, am avertizat de la început în privința incompetenței crase a acestuia, apoi ONG-urile, cetățenii, iar revocarea acestuia de premierul Cîțu arată foarte clar că acest punct de vedere al PSD a fost asumat și de liderii coaliției de guvernare. În rest, extrem de puține realizări la nivelui guvernării și, dacă vrem să privim in extenso, nu putem să nu remarcăm demolările de la metrou, făcute cu mare tam-tam. Dacă ar fi să încerc să fiu “avocatul guvernării”, aș puncta, pe plus, campania de vaccinare anti-Covid pentru care s-au făcut eforturi care, până la un punct, merită a fi evidențiate. Dar, și aici, abordarea a fost, din start, greșită, pe fondul politizării acesteia.

Trebuia să fie demarată o campanie bazată pe specialiști, pe medici, cu argumente imbatabile în privința necesității vaccinării, să se explice foarte clar cât de util este vaccinul, care sunt reacțiile adverse, riscurile. Era nevoie de oameni credibili pe acest segment. Și trebuia începută vacinarea cu persoanele vulnerabile, cele mai expuse, de altfel, în fața coronavirusului.

În rest, nimic pentru economie, firme, angajați, pensionari sau elevi. Sistemul de Educație, în pandemie, a fost un eșec răsunător, cu consecințe incalculabile, o nouă vacanță forțată și nebinevenită, de aproape o lună. Până la urmă, în ciuda pandemiei, școala are rolul ei și nu trebuie să asistăm la o vacanță fără sfârșit. Școala online, la aproape un an și jumătate, este, de asemenea, un eșec, pe fondul interminabilelor bâlbe ale guvernanților. Totul este făcut de aceștia de mântuială, pe genunchi, cu o eficiență foarte mică. În zona de investiții, nu s-a făcut aproape nimic, doar proiecte la nivel declarativ. Se supralicitează acest Plan Național de Reziliență și Redresare, s-au vehiculat tot felul de sume, mai mult sau mai puțin reale, care, din câte vedem, se reduc din ce în ce mai mult pe fondul iresponsabilității guvernanților. Guvernul refuză să vină cu un plan transparent, să aibă loc o dezbatere amplă pe marginea acestuia, cu toate forțele politice implicate, așa cum au făcut toate statele civilizate din UE. Se vinde, din păcate, pielea ursului din pădure.

„Pandemia nu a fost gestionată prost, ci extrem de prost!”

Considerați că această criză pandemică, cu implicații nu numai sanitar, dar și economic, a fost gestionată prost de Guvernele Orban și Cîțu?

Pandemia nu a fost gestionată prost, ci extrem de prost de ambele guverne. Să ne uităm la alte state, la Marea Britanie, la Israel, la Germania, țări care au privit lucrurile mult mai realist și au reușit să scape, prin măsuri ferme și pliate pe realitatea alarmantă a pandemiei, de problemele care afectează economia pentru că, deși sănătatea este prioritară iar oamenii trebuie protejați, trebuie să acceptăm faptul că oamenii se îmbolnăveau și mureau și înaintea acestei pandemii. Nu putem spera că oamenii nu vor mai muri mai ales că, în marea majoritate a cazurilor de decese, mai mult decât regretabile, de COVID-19, persoanele aveau grave comorbidități. Iar această categorie de persoane trebuia, în primul rând, protejată. Acolo, trebuia intervenit de urgență iar aceste persoane trebuiau vaccinate de urgență.

Mai mult, a fost inadmisibilă blocarea accesului cetățenilor, mulți dintre ei cu boli incurabile, la sistemul de sănătate, la spitale. Mulți dintre aceștia, nu le știm încă numărul, au fost victime indirecte ale gafelor guvernanților. Acești oameni nu au murit de COVID ci din cauza COVID-ului. Să nu uităm cazul inadmisibil al evacuării unor persoane bolnave, operate chiar, din Spitalul Foișor. Au fost adoptate tot felul de măsuri ilogice, luate pe genunchi, care nu au fost explicate cetățenilor, genul de decizii luate în special de cei care nu au nicio expertiză în domeniul respectiv. Aceste măsuri au făcut mai mult rău decât bine. Cine știe, astăzi, numărul bolnavilor de cancer care, din cauza întreruperii tratamentului și a accesului la spitale, vor muri în viitorul apropiat? Cine răspunde pentru această crimă?

„Se acționează pompieristic, fără un plan bine articulat, de pe o zi pe alta. Nu există, din păcate, premizele unei bune guvernări!

Cum apreciați prestația premierului Cîțu? Dar a miniștrilor PNL, USR PLUS și UDMR? Cine și cât are partea lui de vină pentru aceste interminabile gafe?

Miniștrii UDMR au un electorat mult mai stabil și sunt cei mai puțin interesați de apariții în media și, implicit, de atragerea de voturi.

Premierul Cîțu se află într-o dublă campanie. Una de a avea un mandat de succes la Palatul Victoria și alta de a câștiga cursa pentru președinția PNL. Eu cred că este mai mult decât evident, dacă ne raportăm la comunicarea sa publică, că Florin Cîțu vizează președinția PNL. Comunicarea sa publică pune un accent deosebit pe partea de umanizare, mai ales că el este perceput ca o persoană venită din zona tehnocrată, un specialist al cifrelor, al economiei și nu ca un lider politic. În această perioadă, se încearcă transformarea lui într-un om politic și pentru o prestație mai vizibilă ca premier dar și pentru a se impune, repet, în cursa pentru șefia PNL.

Îi acord o „bilă albă” prin revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății și a câștigat puncte prețioase după această decizie. „Bilele negre” sunt mult mai multe. Prima, cea mai mare, ar fi că este incapabil să pună bazele unei coordonări guvernamentale eficiente, la Palatul Victoria. Se acționează pompieristic, fără un plan bine articulat, de pe o zi pe alta, și în cazul gestionării efectelor pandemiei, al PNRR, dar și al măsurilor economice.

Cauzele sunt generate, în primul rând, de faptul că Florin Cîțu nu este perceput ca un lider PNL dar și din cauza faptului că, de la crearea sa, acest guvern reprezintă doar o împărțire a prăzii, dacă pot spune așa, între partidele din Coaliție. S-au împărțit niște funcții, la nivel guvernamental și nu numai, iar cei din USR PLUS și UDMR nu acceptă ca premierul să se amestece în „feliile lor de tort”, pe zonele lor de coordonare. De altfel, sunt interese divergente între cei trei actori politici ai guvernării. Fiecare are nași, fini, amante, nepoate, prieteni, parteneri de afaceri. Iar, în consecință, rezultatele sunt previzibile…

Nu există, din păcate, premizele unei bune guvernări. Iar premierul Cîțu nu-și poate impune punctul de vedere în Coaliție.

În cazul PNL, există puține ministere vizibile ale liberalilor. A fost o uriașă greșeală a lui Ludovic Orban care „a vândut”, practic, PNL și a permis, practic, o „negociere cu genunchiul pe gât” pentru a obține președinția Camerei Deputaților. A fost un lucru vizibil pentru toată lumea iar nemulțumirile din partid au crescut față de Orban după această gafă.

Este greu să fii vizibil ca ministru PNL când cei de la USR PLUS fac atâtea gafe care nu au cum să nu îți ia fața și care, mai mult, te trag după ei. Miniștrii PNL au avut o prestație destul de ștearsă deși unii dintre ei chiar au un potențial de a face lucruri bune.

La rândul lor, miniștrii USR PLUS sunt ahtiați după comunicarea pe Facebook – cazul aceluiași fost ministru Vlad Voiculescu care, în timp ce oamenii ardeau în spital, el își schimba pozele de pe Facebook, este elocvent. Fuga de răspundere, acuzații peste acuzații, incompetență, miniștri care caută doar atenția publicului. Pe ministrul Drulă, spre exemplu, prin demolările de la Metrou, nu l-am văzut să dorească să facă lucruri concrete. Orgolii personale și atât… Strict teoretic, poate că avea dreptate dar, în plină pandemie, să nu ai altceva mai bun de făcut decât să lași pe drumuri sute de oameni, arată, până la urmă, multe despre empatia miniștrilor USR PLUS. În rest, infrastructură zero, se continuă niște proiecte vechi, nimic deosebit. Ce să mai spunem de ministrul Năsui, cu Motorola, cu interesele familiei sale, care a făcut, inclusiv pe legea 5G, gafe peste gafe după care, chiar și într-o țară africană, s-ar fi lăsat cu demisii. Cred că, în perioada următoare, va fi revocat din funcție.

Miniștrii UDMR, am mai spus, sunt “low profile”, nu au atras atenția publicului, cu excepția ministrului Mediului, Tanczas Barna, care a trebuit să iasă cu niște explicații în urma tristului eveniment al uciderii ursului Arthur.

Credeți că simpatizanții USR PLUS vor continua să gireze „în alb” modul în care se prezintă miniștrii USR PLUS?

Una, peste alta, o guvernare slabă, foarte slabă, mai ales că alegătorii, în special cei ai USR PLUS, au așteptări foarte mari. Cei de la USR PLUS, de cinci ani de zile, ne tot spun, din Opoziție evident, ce trebuie făcut pentru a moderniza România. Erau specialiști în orice iar astăzi, când au ajuns în funcții de decizie, au arătat că sunt mai slabi decât cei pe care i-au criticat până acum.

Unii vor continua să gireze în alb dar cei mai mulți dintre ei, îmi place să cred, sunt dezamăgiți și regretă deja că le-au acordat votul lor.

„Cred că, în acest an, alianța se va rupe sau va avea probleme majore!”

Va rezista, domnule Dan Cristian Popescu, această coaliție de guvernare, patru ani, ținând cont de scandalurile care zgâlțîie coaliția în fiecare zi?

Premisele sunt să nu reziste. Eu cred că, în acest an, alianța se va rupe sau va avea probleme majore. Până la urmă, când ai împărțit o pradă, poți să o mai reîmparți și să tragi cu dinții, cu compromisuri uriașe, de menținerea acestei alianțe. Cu toate acestea, eu cred că, până la finele anului, tensiunile din Coaliție vor fi din ce în ce mai mari. Ei nu au niciun plan concret, este doar o bătălie pe imagine, fiecare vrea să iasă mai în față. Este o construcție politică care nu poate merge prea departe pentru că nu are niște obiective clare.

Această coaliție și, implicit, acest guvern au fost girate de președintele Iohannis. Este greu de crezut că șeful statului nu este dezamăgit de prestația guvernului. Va reacționa, totuși, acesta?

Cred că președintele Iohannis este foarte dezamăgit însă, din păcate, nu poate schimba guvernul prea des. O să se încerce, părerea mea, o remaniere amplă, spre finele lunii iunie, care să mai detensioneze un pic situația însă, până la sfârșitul anului, se va ajunge, din nou, la o criză guvernamentală majoră.

Variantele sunt clare, și anume, ori se implică alte forțe politice și mai “împing” o perioadă de timp coaliția, ori se va face o altă formulă guvernamentală.

„Lupta pentru șefia PNL se joacă. Nu este exclus ca Florin Cîțu să producă surpriza”

Ca fost liberal, credeți că va reuși Ludovic Orban să câștige, la viitorul Congres PNL, un nou mandat de președinte al partidului?

Dacă ne raportăm la numărul filialelor județene care și-au anunțat susținerea pentru Ludovic Orban, putem spune că acesta va obține un nou mandat de președinte PNL. Cu toate acestea, poziția de prim-ministru ocupată de Florin Cîțu îi poate oferi niște avantaje poziționale, de imagine și nu numai, și nu sunt excluse surprize dacă Florin Cîțu își va anunța candidatura. Cred că lupta pentru șefia PNL se joacă. Din păcate, asistăm la o luptă pentru putere, în interiorul PNL, care va afecta cetățenii.

„PSD se află, astăzi, între 35 și 40 la sută ca intenție de vot iar creșterea va continua!”

Cum apreciați prestația PSD în aceste cinci luni de opoziție? Mai ales că Marcel Ciolacu reprezintă, după părerea mea, o surpriză plăcută în fruntea PSD.

Să știți că, și pentru mine, mai ales că, ani de zile, am fost un critic al PSD. Am văzut, în mandatul lui Marcel Ciolacu, un PSD care își dorește reforma și o și pune în practică, iar PSD este, astăzi, singurul partid care a avut candidați fără probleme penale. Părea aproape ireal dacă spuneai acest lucru acum cinci ani.

PSD este, astăzi, un partid foarte deschis la dialog și se poate vedea în Parlament prin faptul că numeroase inițiative ale Guvernului au fost votate de noi. Nu ne-am opus, a priori, la orice – vezi modelul USR PLUS, în fosta legislatură, care în calitatea lor de partide de opoziție căutau doar scandal.

Vorbim, astăzi, de un PSD care a reușit, cred că și noi am avut un aport, schimbarea lui Vlad Voiculescu pentru că, până la urmă, nici nu mai vorbim de o acțiune politică ci de o Românie în pandemie și de un ministru complet nepregătit care a făcut doar rău. Până la urmă, este un gest patriotic să scapi România de un asemenea ministru! Vorbim de o situația gravă în care nu mai este loc de compromisuri și jumătăți de măsură.

Din păcate, multe proiecte depuse de PSD și extrem de utile românilor au fost respinse de mașina de vot a Coaliției. Ce să mai spunem de proiectul de buget de stat pe anul în curs când am depus peste 3.000 de amendamente și unde nici măcar unul nu a fost aprobat. Nu s-a întâmplat, în ultimii 32 de ani de viață politică postdecembristă, ca în timpul dezbaterii unui proiect de buget să nu treacă amendamente depuse de Opoziție. Nicio sumă suplimentară pentru vreun spital, școală sau liceu. Inadmisibil!

Orice propunere venită din partea noastră este respinsă, din start, doar pentru că este venită de la PSD, ceea ce arată o abordare incorectă și politicianistă. Parlamentul, până la urmă, trebuie să fie o instituție a dialogului, a discuțiilor, a dezbaterilor. Dialogul naște progresul iar cei din Coaliție trebuie să înțeleagă că nimeni nu deține adevărul absolut.

Eu văd un PSD care se reformează, care crește și nu o spun eu ci românii. Astăzi, PSD se află între 35 și 40 la sută, ca intenție de vot, iar creșterea va continua. Vedem, pe de altă parte, un PNL și un USR PLUS care continuă să scadă, pe fondul unei prestații guvernamentale catastrofale.

„Cea mai corectă abordare politică ar fi cea legată de alegeri anticipate!”

Este PSD pregătit să preia guvernarea?

Bineînțeles. PSD poate și este pregătit să preia guvernarea. Cel mai bine ar fi ca această preluare a guvernării să fie prin intermediul alegerilor anticipate. Eu cred, așadar, că cea mai corectă abordare politică ar fi cea legată de alegeri anticipate. PSD este, de departe, cel mai mare partid politic din România, are specialiști pentru trei guverne, nu doar pentru unul, iar proiectele noastre vizează, exclusiv, un trai mai bun pentru români.

Un interviu realizat de Iulian Badea

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.