PNL, USR PLUS și UDMR o trimit la pensie pe Renate Weber! Avocatul Poporului, scos de sub influența PSD!
După ce SRTv și SRR au fost eliberate de sub controlul PSD, comisiile juridice reunite ale Parlamentului au respins, în această săptămână, rapoartele de activitate al Avocatului Poporului pe 2019 şi 2020. Votul a fost dat în lipsa parlamentarilor de la PSD şi AUR, care au părăsit şedinţa.
Rapoartele de activitate al Avocatului Poporului pe 2019 şi 2020 a fost respins de Comisiile juridice reunite ale Parlamentului. Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, deputatul USR PLUS Mihai Badea, a fost cel care a propus respingerea rapoartelor şi propunerea a fost adoptată cu unanimitatea celor prezenţi.
Votul a fost dat în lipsa parlamentarilor de la PSD şi AUR, care au părăsit şedinţa.
„Având în vedere faptul că această şedinţă a comisiilor comune a fost una care s-a întâmplat peste noapte, fără a avea timpul necesar pentru a analiza aceste rapoarte atât de complexe şi detaliate şi a ne face o imagine corectă asupra activităţii instituţiilor vizate a fi audiate astăzi, grupurile reunite ale PSD se retrag de la dezbateri şi de la acest simulacru de şedinţă comună, pentru că noi ştim care va fi rezultatul. Vreţi să schimbaţi Avocatul Poporului pentru că a avut dreptate de foarte multe ori, dreptate dată de Curtea Constituţională”, a declarat deputatul PSD Nicuşor Halici la începutul şedinţei.
La audiere, Avocatul Poporului, Renate Weber, a precizat că a preluat funcţia în luna iulie 2019, menţionând că la acea dată digitalizarea se afla la „nivelul anilor ’90”.
„La data la care am preluat această instituţie, din punctul de vedere al digitalizării, ea era pe la începutul anilor ’90. Angajaţii nu aveau nici adresă de e-mail oficială, nu exista conectivitate la internet. Lucrurile s-au schimbat foarte repede. În 2019, au avut 10.507 audienţe, 14.000 de petiţii, am răspuns la 10.000 de apeluri telefonice şi au fost 1.300 de sesizări din oficiu”, a spus Renate Weber.
Înaintea votului pe rapoartele de activitate, Renate Weber a menţionat că a fost schimbată fundamental procedura, astfel încât sesizările sunt rezolvate în mai puţin 30 de zile.
„Am scurtat foarte mult durata de rezolvare a unui caz. În acest moment, în mai puţin de 30 de zile, în majoritatea cazurilor, avem problemele rezolvate”, a mai spus Weber.
Avocatul Poporului a adăugat că au fost trimise la Curtea Constituţională 13 excepţii de neconstituţionalitate, 5 obiecţii de neconstituţionalitate, 3 recursuri în interesul legii, din care două au fost câştigate.
Deputatul PNL Ioan Cupşa a spus că nu este mulţumit de faptul că Avocatul Poporului nu a făcut plângeri penale referitoare la abuzurile asupra copiilor.
Liberalul Cristian Băcanu a criticat faptul că Avocatul Poporului nu a întocmit un raport special în legătură cu crimele de la Caracal, deşi au trecut doi ani.
„Niciodată nu am anunţat un raport în privinţa crimelor de la Caracal, am menţionat că Avocatul Poporului nu se poate substitui anchetelor penale”, a răspuns Renate Weber.
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că în cazul în care parlamentarii din coaliţia de guvernare vor „forţa” schimbarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului, social-democraţii vor ataca hotărârea la Curtea Constituţională.