Europarlamentarul PPU(s-l) Maria Grapini avertizează: „România trebuie să țină cont de Raportul OLAF și să intensifice acțiunile în instanță!”
Europarlamentarul PPU(s-l) Maria Grapini, membru al Comisiei pentru control bugetar, avertizează: „România trebuie să țină cont de Raportul OLAF și să intensifice acțiunile în instanță în privința anchetelor ce vizează produsele neconforme achiziționate în timpul pandemiei!”
Europarlamentarul PPU(s-l) Maria Grapini, a precizat în timpul dezbaterilor pe marginea Raportului OLAF că România trebuie să țină cont de prevederile acestuia și să intensifice acțiunile în instanță în privința anchetelor privind produsele neconforme achiziționate în timpul pandemiei.
În context, eurodeputatul Grapini a punctat faptul că responsabilitatea acestor anchete aparține nu numai OLAF, dar și statelor membre.
“Cred că România trebuie să țină cont de Raportul OLAF și de cel al Comitetului de supraveghere al OLAF și să intensifice urmarirea în instanțe a propunerilor celor două instituții de supraveghere!”, a menționat Maria Grapini, care a avertizat asupra faptului că bugetele statelor membre sărăcesc în contextul acestor fraude.
În întrebarea adresată directorului general al OLAF, Ville Itala, Maria Grapini și-a exprimat preocuparea față de necesitatea demarării unor anchete speciale privind achizițiile făcute în pandemie în contextul în care au fost confiscate 44 de milioane de produse sanitare neconforme.
„Doresc să ne raspundeți dacă v-ați propus ca în anul 2021 să demarati achete speciale pe achizițiile care s-au făcut, în pandemie, prin asumare directă. Așa cum ați prezentat este alarmant faptul ca 44 de milioane de produse de acest tip au fost confiscate și mă refer la echipamente sanitare neconforme care zac acum în depozite, în statele membre, care nu se pot utiliza și pentru care s-au cheltuit foarte multi bani. Și în aceste condiții vă solicit un raspuns clar. Pentru că din nefericire știm cu toții că în criză se profită de pe spatele cetățenilor”, a spus europarlamentarul umanist.
Mai mult, Maria Grapini a menționat că statele membre și implicit România trebuie să ducă mai departe anchetele care rezultă din rapoartele OLAF și să acționeze, prin instituțiile abilitate, pentru recuperarea banilor.
“Pe mine asta mă preocupă. Să știți că am aflat că nici în țara mea, dar nici în alte state nu se recupereaza banii de la cei vinovați și asta este cel mai mportant. Până la urmă nu o pedeasă penală sau închisoarea cu supendare rezolvă problema dacă banii nu sunt recuperați”, a avertizat Maria Grapini, care a precizat că eurodeputații trebuie să fie informați în privinta acestor fraude pentru a putea face, la rândul lor, presiuni asupra guvernelor și parlamentelor naționale.
În răspunsul său, directorul general al OLAF a precizat că statele membre trebuie să își facă propriile anchete când este vorba de proprii lor bani, implicarea OLAF fiind în momentul în care sunt la mijloc fonduri europene.
„Aceste produse care nu respectă standardele, care sunt ilegale, sosesc în continuare în UE. Escrocii nu se odihnesc. Avem o bună cooperare cu autoritățile statelor membre și încercăm să combatem aceste fenomene”, a conchis directorul general al OLAF.