Fostul guvern bulgar condus de Boiko Borisov, în centrul unui scandal uriaș. 4,3 miliarde de euro, cheltuiți fără licitații în ultimii doi ani!
În doi ani, fostul guvern bulgar condus de Boiko Borisov a cheltuit aproximativ 4,3 miliarde de euro din bugetul proiectelor de construcţii fără licitații, potrivit acuzațiilor aduse de trei miniștri din actualul guvern interimar.
Cheltuielile declarate „urgente” de guvernul Borisov, pentru care s-au atribuit lucrări fără licitaţii au fost trecute în acte pentru acţiuni precum consolidarea alunecărilor de teren, repararea barajelor, construcția de segmente de drum pe autostrada Hemus, pentru complexul guvernamental din SofiaTechPark, spital naţional pentru copii pe clădirea începută la Academia de Medicină. Pentru acestea s-a aplicat schema „de urgenţă” „in-house” – fără licitație și concurs, cu angajarea acelorași companii „ale noastre”, cărora li s-a plătit întreaga sumă, după cum scrie publicaţia bulgară Duma, preluată de Rador. Majoritatea acestor lucrări nici măcar nu au început, deși contractele lor expiră.
Cei trei demnitari care au făcut dezvăluirile sunt ministrul interimar al dezvoltării regionale, Violeta Komitova, de cel al economiei, Kiril Petkov, şi Asen Vasilev, ministru al finanţelor. Informațiile despre procedurile „in-house” ale întreprinderilor de stat sunt strânse dificil, deoarece nu există un astfel de registru și contractele nu sunt date publicităţii, a explicat Vasilev. De la 1 ianuarie 2019 până la 30 aprilie 2021 au fost încheiate contracte în valoare de peste 20 miliarde de leva, din care 11,7 miliarde de leva cu achiziții publice. 8,6 miliarde de leva sau peste 42% din fonduri au fost plătite în avans conform schemei „in-house”, care în întreaga lume se aplică în situații de urgență, iar în Bulgaria – pentru a evita achiziţiile și atribuirea executanţilor fără concurs și licitație.
Compania Naţională pentru Autostrăzi a alocat în avans aproape jumătate de miliard de leva, fără ca autostrăzile să fie finalizate. Restul de jumătate de miliard este încă în contul Ministerului Finanțelor și va fi returnat la buget și cheltuit pentru achiziții publice, a anunțat ministrul. Ministerul va investiga de ce a existat un singur candidat în multe dintre achizițiile publice anunțate.