Eurodeputatul Maria Grapini cere clarificări Comisiei Europene pe tema asigurării disponibilității finanțării UE pentru beneficiarii finali. Comisarul pentru buget și administrație răspunde!

Europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, împreună cu mai mulți colegi din mai multe grupuri politice, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe tema asigurării disponibilității finanțării UE pentru beneficiarii finali – Regulamentul nr. 2020/2092 privind un regim general de condiționalitate pentru protecția bugetului Uniunii.
Concret, Regulamentul privind condiționalitatea bazată pe statul de drept a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021.
Considerentul 19 din Regulament, avertizează eurodeputații semnatari, precizează următoarele: „Este esențial ca interesele legitime ale destinatarilor și beneficiarilor finali să fie protejate, în mod corespunzător, atunci când se adoptă măsuri în cazul încălcării principiilor statului de drept. […] Având în vedere că plățile efectuate de Comisie către statele membre, în cadrul gestiunii partajate, sunt independente din punct de vedere juridic de plățile efectuate de autoritățile naționale către beneficiari, nu ar trebui să se considere că măsurile adecvate luate în temeiul prezentului regulament afectează disponibilitatea finanțării pentru plățile către beneficiari […].” În plus, articolul 5 alineatul (5) din Regulament prevede că: „Pe baza informațiilor furnizate de destinatarii sau de beneficiarii finali […], Comisia depune toate eforturile pentru a se asigura că orice cuantum datorat de entități guvernamentale sau de state membre […] este plătit efectiv destinatarilor sau beneficiarilor finali […].”
În context, eurodeputatul Maria Grapini și colegii săi au adresat, punctual, Comisiei Europene următoarea întrebare:
Ce măsuri intenționează Comisia să ia pentru a asigura disponibilitatea finanțării UE pentru beneficiarii finali în cazul aplicării Regulamentului?
În numele Comisiei Europene, a răspuns Johannes Hahn, comisarul pentru buget și administrație.
Comisia va depune toate eforturile necesare, a precizat comisarul pentru buget și administrație, pentru a se asigura că orice sumă datorată de entitățile guvernamentale sau de statele membre este plătită efectiv destinatarilor sau beneficiarilor finali, cu excepția cazului în care decizia de adoptare a măsurilor prevede altfel, în conformitate cu cerințele articolului 5 alineatul (2) din Regulamentul privind un regim general de condiționalitate pentru protecția bugetului Uniunii („Regulamentul”). Potrivit lui Johannes Hahn, acest lucru poate implica, de exemplu, efectuarea de corecții financiare în conformitate cu dreptul aplicabil al Uniunii. Mai mult, susține comisarul european, Comisia poate decide, de asemenea, să inițieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva statului membru în cauză, pentru a asigura respectarea de către acest stat membru a obligației prevăzute la articolul 5 alineatul (2) din Regulament.
“Comisia va furniza informații și orientări pentru destinatarii sau beneficiarii finali prin intermediul unui site sau al unui portal internet, precum și instrumente adecvate pentru ca destinatarii sau beneficiarii finali să informeze Comisia cu privire la posibilele încălcări ale obligațiilor de plată de către statele membre, după adoptarea măsurilor prevăzute de Regulament”, se mai arată în răspunsul transmis, Mariei Grapini și colegilor săi din PE, de comisarul european pentru buget și administrație.
Comisia Europeană pregătește, în prezent, orientări pentru a clarifica anumite aspecte ale aplicării Regulamentului, a mai spus Johannes Hahn, care a adăugat că proiectul de orientări a fost comunicat Parlamentului European și statelor membre și, în context, pot fi transmise observații până la sfârșitul lunii august 2021.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.