Eurodeputatul PPU (social-liberal), Maria Grapini, acuză: Este cinic să mai crezi că o persoană cu nevoi speciale poate fi întreținută cu circa 400 de lei pe lună!”

În contextul cazului revoltător de la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrică de la Călineşti, unde un infirmier beat a umilit zeci de persoane cu dizabilități, bătând până la moarte pe una dintre acestea, dar și a numeroasele petiții primite de la persoane cu dizabilități care își strigă disperarea, europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, i-a transmis o scrisoare deschisă pe marginea acestei teme neglijate de guvernanți, ministrului Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan. „Autoritățile au abandonat total persoanele cu dizabilități, au abandonat și trădat România!”, a avertizat Maria Grapini.

În opinia eurodeputatului Grapini, costul medicamentelor, întreținerea și lipsa altor tipuri de venituri îi fac pe acești oameni defavorizați să nu mai aibă nicio speranță de viitor, in contextul în care indemnizația lunară nu acoperă nici măcar costurile medicamentelor!

„România are nevoie, urgent, de o legislație care să protejeze cetățenii împotriva tuturor formelor de discriminare!”, a tras un semnal de alarmă Maria Grapini, care a reamintit guvernanților că toate persoanele cu dizabilități au drepturi egale cu celelalte persoane, în toate domeniile vieții.

Criticând dur absența din programul guvernului a unor măsuri de îmbunătățire a fondurilor alocate persoanelor cu dizabilități dar și de integrare a acestora în societate, așa cum prevăd reglementările europene, europarlamentarul PPU (social-liberal) i-a solicitat ministrului Raluca Turcan, în baza legii transparenței, o situație cu persoanele cu dizabilități din România: pe grupe de vârste, numărul persoanelor cu dizabilități și cuantumul indemnizației.

Solicitării europarlamentarului Maria Grapini i-a răspuns Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială care, în context, a transmis situația la zi privind persoanele cu dizabilități din România dar și situația sumelor plătite pentru drepturile de care beneficiază, la data de 31 iulie 2021 (pentru luna iunie 2021).

Potrivit răspunsului semnat de Lăcrămioara Corcheș, director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, se arată că, în România, la data sus-menționată, există un număr de 827.642 dintre care cu (tip handicap grav -337.821), (tip handicap accentuat-399.832) și (tip handicap mediu-89.989).

Tip handicap grav (pentru luna iunie 2021)

Plăți efectuate cu titlu de indemnizație de handicap – 102.670.050 lei

Plăți efectuate cu titlu de buget personal complementar – 57.344.850 lei

Tip handicap accentuat

Plăți efectuate cu titlu de indemnizație de handicap – 103.178.280 lei

Plăți efectuate cu titlu de buget personal complementar – 44.662.720 lei

Tip handicap mediu

Plăți efectuate cu titlu de buget personal complementar – 5.399.340 lei

Mai mult, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a precizat că, anual, se fac, în cazul persoanelor cu dizabilități, plăți de peste 760 de milioane de euro (3.758.702.880 lei).

“Așadar, în România, avem un total de 827.642 persoane cu dizabilități, cu diferite tipuri de handicap, și guvernul nu este în stare să aibă grijă de ele! Este cinic să mai crezi că o persoană cu nevoi speciale poate fi întreținută cu circa 400 de lei / lună!”, a precizat, revoltată, după primirea răspunsului, europarlamentarul Maria Grapini.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.