Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, răspunde europarlamentarului Maria Grapini la solicitarea de sprijin pentru cetățenii afectați de inundații

Intervenția fermă a europarlamentarului PPU (social-liberal), Maria Grapini, în sprijinul românilor afectați de inundații nu a rămas fără răspuns din partea Comisiei Europene.

Concret, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns scrisorii deschise, adresată de eurodeputatul Grapini pe tema gravelor inundații care au lovit România.

Reamintim că europarlamentarul Maria Grapini i-a transmis, la finele lunii iulie, o scrisoare deschisă Ursulei von der Leyen, prin intermediul căreia a solicitat, cât mai curând posibil, Comisiei Europene, ajutor financiar României, prin Fondul de solidaritate al UE.

Potrivit eurodeputatului Grapini, în urma ploilor abundente, România s-a confruntat cu grave inundații care s-au soldat cu uriașe pagube materiale, persoane strămutate, locuințe, poduri și drumuri distruse, culturi agricole afectate, dar și pierderi de vieți omenești.

În răspunsul său, Ursula von der Leyen, a precizat că „acesta este un moment în care toți europenii trebuie să se unească și să îi ajute pe cei mai afectați”, Comisia Europeană fiind, în context, pregătită să sprijine autoritățile române în abordarea provocărilor și în repararea daunelor.

“Fondul de solidaritate al Uniunii Europene este un instrument de sprijinire a populației în caz de dezastre naturale, pentru refacerea infrastructurii esențiale, pentru operațiunile de curățare și pentru protejarea patrimoniului cultural. Odată ce asistența imediată pentru populație și răspunsul la inundații sunt sub control, autoritățile române ar trebui să evalueze daunele cauzate pentru a vedea dacă acestea depășesc pragurile relevante pentru o catastrofă majoră sau pentru o catastrofă regională. Aceasta este condiția esențială pentru a putea solicita asistență din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene. Autoritățile române au la dispoziție 12 săptămâni, de la data producerii catastrofei, pentru a solicita asistență din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene”, a punctat președinta Comisiei Europene, care a precizat că România dispune de numeroase posibilități de finanțare diferite pentru o reconstrucție durabilă.

Potrivit Ursulei von der Leyen, autoritățile naționale pot mobiliza resursele existente din fondurile politicii de coeziune în cadrul programelor operaționale din cadrul financiar 2014-2020, pentru a finanța măsuri, și își pot finanța intervențiile viitoare cu finanțare pentru perioada de programare 2021-2027.

Pentru politica de coeziune, a mai menționat președinta Comisiei Europene, gestionarea riscului de dezastre este vitală din trei motive: autoritățile locale și regionale sunt primele care se confruntă cu impactul dezastrelor, reprezintă o investiție eficientă din punctul de vedere al costurilor în prevenirea pierderilor viitoare și contribuie la dezvoltarea durabilă.

“În concluzie, Comisia este pregătită să colaboreze cu autoritățile române și cu alte state membre afectate, pentru a permite mobilizarea rapidă a instrumentelor și fondurilor Uniunii Europene”, se mai arată în răspunsul înaltului oficial european adresat europarlamentarului Maria Grapini.

După răspunsul primit de la Comisia Europeană, europarlamentarul Maria Grapini a precizat:

“Ce face guvernul? Să răspundă public dacă a depus sau nu documentația cerută de Comisia Europeană pentru a primi banii atât de necesari familiilor care dorm în containere!“

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.