Eurodeputatul Maria Grapini pune „punctul pe i”: Guvernul României trebuie să sesizeze Comisia Europeană și Parchetul privind tentativa de fraudare a fondurilor din PNRR!
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, a precizat, la Antena 3, că Guvernul României trebuie să sesizeze Comisia Europeană și Parchetul privind tentativa de fraudare a fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență!
„Ceea ce mă surprinde este că actualul guvern nu s-a sesizat și mă refer aici, în primul rând, la premierul Ciucă, în privința platformei pe care au înființat-o domnul Ghinea și colegul său de la USR, europarlamentarul Dragoș Pîslaru, referitoare la supravegherea modului de cheltuire a banilor. Se putea face, în context, o sesizare pentru că primele două pagini din respectiva platformă nu fac altceva decât să critice PSD. Ori, PE nu dă bani unui partid, unei platforme, unui ONG, pentru a critica un partid”, a punctat eurodeputatul Grapini, care a adăugat că, din cauza fostului ministru Ghinea, care nu a lucrat, în momentul redactării PNRR, concomitent cu scrierea proiectului, și la desemnarea instituțiilor, persoanelor, care să se ocupe de aducerea acestor bani (regulamentul prevede că trebuia un audit ex ante sau banii aduși la BNR), nu vom putea cheltui niciun ban din PNRR.
„Am spus că, în anul 2021, nu vom cheltui niciun ban din PNRR și am avut dreptate deși domnii Cîțu și Ghinea mă contraziceau. Vă spun acum că nu vom cheltui niciun ban nici în primul semestru al anului 2022 pentru că domnul Ghinea nu a făcut ce trebuia și nu a respectat regulamentul”, a mai spus Maria Grapini.
În contextul în care, a completat europarlamentarul umanist, în cazul PNRR, sunt reguli diferite față de situația existentă la fondurile structurale, România a pierdut, anul trecut, trei miliarde de euro din valoare totală de 32 de miliarde de euro, din cauza faptului că există o condiționalitate.
„Și anume, dacă în anul 2021 a scăzut PIB-ul României în raport cu media europeană a PIB-urilor statelor membre, ni se iau bani din partea de granturi. Și, din această cauză, am ajuns la 29 miliarde de euro. Situația se poate repeta și în anul 2022. Ajutorul este condiționat de eficiența plasării banilor. Să fie clar: banii aceștia nu sunt fonduri europene, sunt fonduri create special pentru ieșirea din criză a statelor membre și s-a pus această condiționalitate. Mai mult, dacă, spre exemplu, luăm bani și începem să-i cheltuim la fiecare măsură scrisă de ministrul Ghinea din condei, este pusă o condiționalitate de eficiență economică și dacă acea eficiență economică nu este realizată, banii se dau înapoi. Banii sunt condiționați de creșterea economică!”, a conchis Maria Grapini.