Deputatul PSD, Dan Cristian Popescu, mesaj tranșant: „Guvernarea merge în direcția corectă. Solidaritatea în Coaliție este mai necesară ca oricând!”
Deputatul PSD, Dan Cristian Popescu, a acordat un amplu interviu cotidianului online „Cronica Română”. Dan Cristian Popescu vorbește, printre altele, despre prestația guvernării PSD-PNL-UDMR, despre modul în care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a gestionat combaterea pandemiei, despre” lupta pentru funcții” din USR, despre șansele intrării în viitorul Parlament ale partidului înființat de Ludovic Orban, Forța Dreptei, despre lipsa leadershipului din PNL, despre creșterea în sondaje a AUR și, nu în ultimul rând, despre liderul PSD, Marcel Ciolacu, cel care este perceput ca “punctul de echilibru” al acestei Coaliții.
Domnule deputat Dan Cristian Popescu, au trecut trei luni de guvernare PSD-PNL-UDMR. Cum apreciați, ca și rezultate, prestația actualei Coaliții, în contextul în care pandemia nu s-a încheiat, iar PSD și PNL sunt, totuși, două partide mari pentru care impactul electoral al unor decizii joacă un rol foarte important.
Evident că așteptările sunt mari dar, în ciuda faptului că nu putem mulțumi pe toată lumea în doar trei luni și, probabil, nici măcar într-un an sau doi, nu putem să nu remarcăm că schimbările în bine sunt semnificative. Noi, cei de la Partidul Social Democrat, am decis să intrăm la guvernare în contextul unei crize extrem de grave, o criză politică suprapusă unei crize pandemice, unei crize a prețurilor la energie, a forței de muncă, a inflației galopante.
Din fericire, situația s-a stabilizat. Deși, poate la prima vedere, acest lucru nu înseamnă mult, la o analiză atentă se îndreaptă (asta mi se pare cel mai important) în direcția corectă. S-au adoptat niște măsuri ferme, de stabilizare în zona energiei, compensarea facturilor și se va veni cu noi măsuri suplimentare prin care viața românilor va deveni mai bună. Să nu uităm că, la 1 ianuarie, la presiunile Partidul Social Democrat, s-a venit cu majorări de pensii, mărirea pensiei minime, creșterea tuturor pensiilor cu 10%, mărirea unor ajutoare pentru cei care au cea mai mare nevoie. Sigur, creșterile nu au fost atât de mari pe cât ne-am dorit noi, cei de la Partidul Social Democrat, însă ajutorul a fost cu siguranță binevenit.
La nivel politic, se observă astăzi un alt tip de conlucrare la nivel guvernamental, nu mai există acele atacuri reciproce, cum au fost între PNL și USR, atacuri care au prejudiciat grav guvernarea. Nu pot spune că nu mai există deloc “mici înțepături” între partenerii de guvernare, deoarece aceste lucruri sunt inerente, la un nivel redus, într-o coaliție. Este însă o schimbare totală față de modul de lucru existent la nivelul Guvernului până în luna octombrie 2021. Mai țineți minte cum românii, în plină criza pandemică, cu sute de morți pe zi, asistau la un interminabil război dus în interiorul PNL, în interiorul USR, între PNL și USR, între USR și UDMR, între USR și Iohannis? Era o luptă continuă pentru putere, funcții și privilegii, care nu mai lăsa, practic, timp principalilor actori de la guvernare să mai facă ceva și pentru cetățeni.
Astăzi, vedem cum miniștrii Partidului Social Democrat își fac foarte bine treaba. Nu declanșează scandaluri, nu atacă partenerii de Coaliție. Își fac treaba cât de bine pot în contextul unor resurse, evident, insuficiente. Evident că nu se pot face minuni, însă lucrurile se mișcă în direcția dorită de fiecare dintre noi. Și la Transporturi, și la Muncă, și la Sănătate și în toate celelalte domenii. Spre exemplu, la Sănătate, s-a introdus testarea extinsă și s-a văzut, imediat, o îmbunătățire. Normal că nici chiar ministrul Rafila nu a putut opri pandemia, în România. Dar s-a văzut cum a scăzut semnificativ numărul de decese, care este, până la urmă, cel mai important indicator. Eu cred că românii au înțeles că direcția este cea corectă. Mai este însă mult de muncă și solidaritatea în Coaliție este mai necesară ca oricând. Sunt multe lucruri de făcut și mai avem în fața noastră o perioadă destul de dificilă. Dar, prin seriozitate, profesionalism și respect față de oameni, sunt convins că vom ajunge cu bine la liman.
„Prestația ministrului Rafila, net superioară prestației miniștrilor USR ai Sănătății!”
Ministerul Sănătății a jucat un rol crucial în contextul acestei pandemii care a făcut zeci de mii de victime în România. Cât de importantă este, domnule Dan Cristian Popescu, după interminabilele scandaluri și bâlbe din timpul mandatelor miniștrilor USR ai Sănătății, revenirea la normalitatea, mult prea mult timp așteptată, din mandatul lui Alexandru Rafila?
Prestația ministrului Rafila este net superioară. Nici nu poate fi făcută o comparație cu cea a miniștrilor USR, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Recent, domnul Rafila a dat publicității o informație care te face să te cutremuri, și anume că miniștrii USR ai Sănătății au alocat 25 de milioane de euro pentru consultanță și doar cinci milioane de euro pentru funcționarea Agenței pentru Spitale. Vorbim de un apetit uriaș al liderilor USR de a toca banii pe lucruri care poate sunt necesare, dar în niciun caz la acest nivel. Consultanța nu trebuie să depășească 3,4,5% din valoarea unui proiect. Mai mult, la stat, te duci pe o funcție de ministru având o expertiză, știind niște lucruri în domeniu, nu mergi acolo și îți angajezi consultanți care să îți spună, pe sume uriașe, ce să faci. Consultanța, în toată lumea civilizată, este limitată la un procent cu o cifră din valoarea proiectului. La noi, văd cu stupoare că se acordă 80% consultanță și doar 20% proiectului în sine care, oricum, nu se va realiza. Și rămânem cu hârtiile și consultanțele aferente proiectului cu care, ulterior, nu vom face nimic pentru că ele expiră, din punct de vedere tehnic, după un anumit interval de timp. Din păcate, așa cum am mai spus, există un apetit uriaș al celor de la USR pentru a toca banii pe lucruri de acest tip.
Am văzut, de altfel, studiul primarului general , Nicușor Dan, un studiu în valoare de 500.000 de euro, pentru a alunga ciorile din Cișmigiu. Am văzut, de asemenea, cu toții, modul în care Cristian Ghinea, fostul ministru userist al Investițiilor, a alocat, în PNRR – un proiect de țară enorm, în care jumătate din bani sunt împrumutați -, nu mai puțin de două miliarde de euro, pentru consultanță. Nu mai spun ce se întâmplă în sectorul 2, unde locuim și vedem, la fel de stupefiați, cum singurele realizări ale primarului USR, Radu Mihaiu, a fost să-și angajeze prieteni de la partid și să toace sume foarte mari de bani pe firme de avocatură, de consultanță, în contextul în care există Departament juridic și de profil la Primărie. Atunci, să dăm afară angajații din Primărie care au în sarcină aceste domenii și să angajăm, pentru fiecare proiect, consultanți!
Am văzut, și în cazul altui primar userist, Dominic Fritz, de la Timișoara, cum după ce a primit bani de la Guvern pentru încălzirea timișorenilor a dat, la rândul său, un tun de un milion de euro pentru consultanță. Probabil, prin aceste studii de consultanță, ascunzi mai ușor cheltuirea unor bani nejustificați, arătând în schimb niște hârtii, chipurile justificative, care însă nu au avut niciun rol în îmbunătățirea calității vieții comunității respective. De aceea, celor care verifică un astfel de contract le este greu să demonstreze frauda.
„Marcel Ciolacu a dovedit că este, practic, punctul de echilibru al acestei Coaliții!”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a reușit, în aceste trei luni, să țină sub control fricțiunile inerente dintre PSD și PNL și să joace un rol important în menținerea stabilității unei Coaliții pe care mulți o anticipau drept extrem de fragilă.
Pentru mine, prestația domnului președinte Ciolacu nu este o surpriză. Știam că poate gestiona aceste situații dificile. Mai mult, le-a demonstrat tuturor celor care nu aveau încredere în dânsul că este un lider extrem de competent. Și asta explică „explozia” din sondaje a domului Ciolacu care este astăzi în top 3 la capitolul credibilitate și încredere în liderii politici. Și fac mențiunea că este cu atât mai greu să crești în sondaje cu cât ești liderul celui mai important partid politic aflat la guvernare. Cu atât mai mult, domnul Ciolacu a reușit să crească în sondaje, conducând un partid aflat la Putere.
A dovedit că este, practic, punctul de echilibru al acestei Coaliții. A fost, de altfel, foarte corect și față de premierul Ciucă. De asemenea, a evitat să intre în dispute publice, exceptând, evident, situațiile în care drepturile românilor nu au fost luate în considerare și atunci a intervenit cu fermitate. Pot să repet, fără a fi subiectiv, că dânsul oferă echilibrul necesar acestei Coaliții.
„Marea problemă a PNL este lipsa unui leadership. Astăzi, dacă ar avea loc alegeri prezidențiale, PNL riscă să nu prindă turul II!”
Cum catalogați prestația partenerilor de Coaliție, în special PNL, în condițiile în care este evident că liberalii nu vor accepta creșterea în sondaje a PSD, până la urmă, principalul adversar politic de la alegerile din 2024?
PNL a scăzut mult în sondaje și este foarte clar că există o frustrare la vârful acestui partid. PNL trebuie să înțeleagă că nu Partidul Social Democrat ia voturile sale. Noi suntem pe culoare politice separate. Marea problemă a PNL, și vreau să disociați această afirmație de faptul că am fost membru PNL, este lipsa unui leadership. Cel puțin în comunicare și în percepția publică. Dacă faceți un sondaj inopinat, pe stradă, veți vedea că alegătorii nu știu cine conduce cu adevărat PNL: Iohannis, Cîțu, Ciucă. Este o mare problemă de comunicare. Nu au un candidat puternic pentru alegerile prezidențiale.
Astăzi, dacă ar avea loc alegeri prezidențiale, PNL riscă să nu prindă turul II. Există oameni pregătiți, valoroși, competenți în PNL, dar, în percepția publică, lucrurile se văd cu totul altfel. Nu poți să aduci o persoană, oricât de competentă ar fi, și să o arunci în lupta prezidențială, cu o lună înainte. La vârful partidului, astăzi, la nivel de președinte, vicepreședinți, secretar general, secretari executivi, nu există un lider credibil care să conteze în ecuația unei competiții prezidențiale.
Soluția Ciucă – premier a fost o soluție de import, în condițiile în care acesta nu era membru PNL în anul 2020. A venit pe o filieră militară, susținut de președintele Iohannis, dar nu este un liberal.
Eu cred că PNL se poate stabiliza la un 14% însă, fără un lider credibil, nu va depăși 15%. Liderul de facto care a tras PNL în ultimii ani (și mă refer la președintele Iohannis) se află într-un declin de credibilitate și nu mai poate candida pentru un nou mandat.
Dacă nu vor prezenta public un lider credibil nu vor mai trece, repet, de 15%. În cazul în care vor reuși să identifice această persoană, pot reveni la un 18-20%. Altfel, rămân captivi într-un bazin de vot clientelar și nu o spun în sens peiorativ. Și, mă refer aici la lideri centrali și județeni, familii, oameni de afaceri, membri interesați. Nu mai au, în aceste condiții, un bazin de vot popular.
Lipsa unui lider puternic la vârful PNL duce la o șansă în plus pentru partidele care ciupesc, dacă pot spune așa, din voturile PNL: USR, Forța Dreptei, PMP.
“Liberalizarea pieței la energie nu trebuia făcută!”
Ne aflăm în plin scandal generat de creșterea alarmantă a prețurilor la energie. Este responsabil (doar) ministrul Energiei, Virgil Popescu, de această situație alarmantă?
Cea mai mare greșeală a fost făcută de ministrul Energiei, Virgil Popescu, dar și de premierul de atunci, Ludovic Orban. Liberalizarea pieței la energie nu trebuia făcută. De altfel, aceasta a fost făcută total greșit. Îmi place să cred că a fost doar o greșeală, refuz să cred că a fost o decizie intenționată. Mi-e greu să cred că asistăm la o decizie malefică în care cei doi au fost în cârdășie cu mari firme din energie. Cred, totuși, că a fost doar o greșeală. Decizia, de altfel, era anunțată de ceva vreme. Însă, când ești într-o asemenea poziție, trebuie să analizezi foarte bine și conjunctura. Nu poți, în plină pandemie, când lumea este închisă în casă, să liberalizezi piața și să speri că prețul va scădea. Trebuie să te uiți și la tendințele internationale pentru că presiunea inflaționistă plutea în aer. Deja toate țările din lumea civilizată începuseră să tipărească bani, în 2020, și plutea, așa cum am spus, un aer inflaționist. Atunci când te confrunți cu o pandemie, cu riscuri uriașe inflaționiste, introducerea certificatelor verzi, tu ce faci, liberalizezi piața la energie? Este o greșeală de manual.
Singura măsură realistă, care ar detensiona situația, ar fi să ajungem la situația de dinaintea liberalizării pieței. Asta încearcă să facă, de altfel, liderii Partidului Social Democrat, și anume, revenirea la niște prețuri controlate. Iar, dacă vom dori să facem din nou liberalizarea, este nevoie de o foarte bună comunicare pentru ca oamenii să fie foarte bine informați și să cunoască toate detaliile acestei situații. Ea trebuie făcută gradual, iar oamenii trebuie să știe foarte bine ce se va întâmpla. Nu liberalizezi piața peste noapte și lași firmelor dreptul de a majora, de la unu la infinit, ci în primul an, lași o marjă de la unu la unu și jumătate, apoi mărești limita și, în plus, trebuie să fii sigur că, în piață, ai un număr mare de jucători. Și doar așa ai șansa unei scăderi de preț pentru că, până la urmă, o liberalizare poate conduce și la scăderi de prețuri.
Țineți minte cum, în anul 2020, ni se spunea public că, în urma liberalizării, prețurile vor scădea. Suna bine, tentant. Dar, astăzi, vedem că realitatea arată altfel, iar prețurile au crescut până la de patru, cinci ori. Când sunt șapte-opt jucători pe piață, este foarte ușor să faci un cartel. Când sunt puțini jucători, piața reacționează în acest mod.
“S-a văzut că, până la urmă, bătălia din USR a fost exclusiv pentru funcții!”
În USR, mai ales după pierderea privilegiilor guvernării, tensiunile au escaladat. Dacian Cioloș a demisionat, a venit Cătălin Drulă. Cum vedeți evoluția USR?
S-a văzut că, până la urmă, bătălia din USR a fost exclusiv pentru funcții. Până acum, cei de la USR ne spuneau că se luptă cu fosta clasă politică, că ei sunt altfel, că vor reformă, modernizare, o altfel de politică. Realitatea a arătat diferit însă și am asistat la un război intern, pentru funcții, între niște oameni cu diverse complexe, care au vrut să ajungă la Putere. S-a văzut însă ce au făcut cât timp au fost la guvernare, iar acum se luptă intern cu violență pentru a se repoziționa.
Așa cum am spus și în cazul PNL, singura lor șansă pentru a depăși un scor electoral de 10% este un lider puternic. Și, din păcate, alegerea în fruntea USR a lui Cătălin Drulă este complet nefericită. Nu îl văd ca pe un lider care poate ridica partidul. Paradoxal, Cioloș putea face acest lucru pentru că avea o experiență internatională, fusese premier și comisar European.
Atitudinea lui Cătălin Drulă, care vrea să pară o copie palidă a lui Traian Băsescu (pe când acesta era la Ministerul Transporturilor), nu se va solda cu puncte electorale în plus, pentru USR. Cu iz de bădăranie, cu un limbaj mai colorat, cu ranga în mână să dărâme niște chioșcuri, nu știu pe cine mai poate păcăli Cătălin Drulă. Din păcate pentru el și USR, oamenii vor altceva, inclusiv electoratul USR. Electoratul USR dorea un partid al “gulerelor albe”, care vine cu o altă abordare și care va reforma și moderniza România. Cel puțin așa a fost păcălit.
Liderii USR nu înțeleg că oamenii și-au dat seama cine sunt, din gesturile mărunte. Să nu uităm modul sfidător în care Dan Barna, vicepremier pe atunci, s-a comportat cu un angajat al Parlamentului, în momentul în care i-au căzut ochelarii de la prezidiu. Incalificabil!
Sau modul în care același Dan Barna umbla cu mașina de la Guvern chiar și după ce își dăduse demisia din funcția de vicepremier, doar ca să aibă și el șofer și antemergător!
“Forța Dreptei este un partid născut mort pentru că Ludovic Orban este un personaj politic epuizat!”
Poate noul partid, Forța Dreptei, să smulgă din voturile PNL? Mai poate convinge Ludovic Orban electoratul cu această nouă construcție politică?
Forța Dreptei este un partid născut mort pentru că Ludovic Orban este un personaj politic epuizat. Nu mai poate crește un partid. Niciodată Ludovic Orban – nici când era premier – nu a sărit de o cotă de încredere de 10%. Este greu ca acum, din opoziție, cu 12-13 parlamentari, să mai poți băga în Parlament un partid nou creat, mai ales că oamenii nu au uitat că Orban a trecut prin guvernare și nu a lăsat nimic în urmă. Dacă nu ar fi fost premier, ar fi putut invoca faptul că, dacă ar fi ocupat această funcție, ar fi făcut multe lucruri bune pentru români. Dar, după mai bine de un an în care ai fost premier și nu ai realizat aproape nimic, este greu să creezi și să dezvolți un partid și să ai pretenții să intri în Parlament.
Să nu uităm că nici Victor Ponta nu a reușit acest lucru. Și stătea mai bine în sondaje, fusese candidat la prezidențiale și ajunsese în turul II.
Deci, repet, Forța Dreptei va fi un proiect eșuat, însă, va juca un rol de bau-bau pe care diverși membri de partid îl vor arăta conducerii PNL pentru a-și negocia niște avantaje. Dacă nu îmi dai funcția X sau Y mă voi duce la Forța Dreptei!
Ca să sintetizez, nu cred că Forța Dreptei va avea succes la alegerile următoare, chiar și folosind asul din mâneca lui Ludovic Orban care este Nicușor Dan (ca să dăm, până la urmă, lucrurile pe față). Din păcate, prin prestația sa mediocră, Nicușor Dan s-a îndepărtat foarte mult de realegerea sa în funcția de primar general.
“George Simion este o copie a lui Vadim Tudor, cum Drulă este a lui Băsescu, își face treburile adaptat la tehnologia de astăzi”
AUR, în ciuda unei prestații controversate, continuă să urce semnificativ în sondaje…
Liderii AUR au o comunicare foarte bună, au un grup țintă bine stabilit. Putem spune că, până zilele trecute când au început să apară gafe foarte mari, liderii AUR au avut cea mai bună comunicare în politică. George Simion comunică foarte bine, însă nu poți lăsa un întreg partid care a ajuns pe locul doi în intențiile de vot ale românilor, în spatele unui om care are, totuși, limitele lui.
George Simion este o copie a lui Vadim Tudor, cum Drulă este a lui Băsescu, își face treburile adaptat la tehnologia de astăzi. Cred, ca o paranteză, că și Vadim, dacă ar fi fost pe Facebook sau pe alte rețele sociale, ajungea mult mai departe.
Revenind la George Simion, el comunică bine cu electoratul pe care îl targetează, dar limita este dată de imposibilitatea acestuia de a ține pe umerii săi un întreg partid pentru că de la partidul de pe locul doi lumea are niște așteptări, și anume, filiale, sedii, candidați la primării. Vorbim, așadar, de o infrastructură foarte mare pe care AUR nu o poate realiza. De aceea, le va fi foarte greu dacă nu se schimbă ceva major – și nu văd să se schimbe – să-și materializeze procentul major din sondaje, la vot.
Dacă duminica aceasta ar fi alegeri, nu cred că AUR ar lua mai mult de 14,15% la sută deși, astăzi, scorul în sondaje este în jur de 20%. Fără o infrastructură puternică a partidului, scorul din sondaje nu se poate materializa în voturi.
“Întrevăd o schimbare iminentă de leadership la PNL, care ar putea lua în calcul ideea ieșirii de la guvernare!”
Cum vedeți evoluția guvernării în acest an și în anii care urmează. Este posibil ca această guvernare să reziste până în anul 2024?
Este o șansă mare să reziste și beneficiul ar fi al României. Pe de o parte, pentru că nu se poate face o altă coaliție guvernamentală. După alegerile parlamentare din 2020, au fost, practic, două variante de coaliție. Prima, PNL-USR, s-a epuizat foarte repede. Astăzi, avem a doua variantă de coaliție. O a treia variantă, în actuala conjunctură politică, nu există.
Singurul pericol pe care îl văd eu este că, într-o gândire internă la PNL, în urma schimbării actualului leadership – pentru că întrevăd o schimbare iminentă de leadership la PNL, ar putea veni ideea ieșirii de la guvernare. Dacă acest tip de idee, pe fondul scăderii în sondaje a partidului, va avea ecou în cadrul viitoarei conduceri a partidului, este posibil ca PNL să încerce să iasă de la guvernare. Și, atunci, ar putea rămâne, până la alegeri, un guvern minoritar PSD-UDMR. Menționez că este doar o opinie personală, doar o analiză, și nu este un punct de vedere asumat de Partidul Social Democrat.
Un interviu realizat de Iulian Badea