Deputatul PNL, Sebastian Burduja, implicare totală. Convoi umanitar cu trei tone de donații, duse în satul Voloca, regiunea Cernăuți!

Autorităţile române continuă să sprijine poporul ucrainean. Un lot de peste trei tone de ajutoare umanitare a ajuns joi în satul Voloca, regiunea Cernăuţi. Produsele sunt destinate celor peste o mie de refugiaţi care şi-au găsit adăpost în familiile de români din localitate.

Lotul de ajutoare umanitare a fost însoțit până la destinație de o delegație oficială de la București.

Sebastian-Ioan Burduja, deputat PNL: Am adus, în principal, medicamente, mâncare, cozonaci, produse specifice sărbătorilor pascale. Ne-am gândit că, în asemenea vremuri,nu e atât de uşor de procurat sau de făcut în case şi sunt produse acasă, în România. Plus, haine, jucării pentru copilaşi, lucruri care ştim că vor fi apreciate.

Roman Kliciuc, primarul oraşului Cernăuţi: Aș vrea să mulțumesc din nou României și poporului român, primarilor orașelor înfrățite, pentru ajutorul acordat Ucrainei. Acestea sunt foarte importante astăzi, precum și ajutoarele care le primim și vizitele care au loc. Mulțumesc pentru asistenţa umanitară oferită, pentru susținerea din partea României la nivel diplomatic.

De la începtul invaziei militare în Ucraina, peste 70.000 de refugiați şi-au găsit adăpost în regiunea Cernăuţi.

„Joi am fost la Cernăuți, în Bucovina de dincolo de graniță. Din motive de securitate, nu v-am putut împărtăși momentele de bucurie și de emoție în timp real. O fac acum, cât de succint pot, având conștiința că nu există cuvinte pentru trăirile și lacrimile împărtășite acolo.

Am trecut așadar granița în Ucraina ieri în jurul orei 9.30, după o plecare din București la 3 dimineața. La vama Siret e totul pus la punct, lucrurile merg bine, iar acesta e meritul autorităților. Dincolo de frontieră, toate ne amintesc de casă: satele, drumurile, câmpurile întinse, clădirile vechi din Cernăuți, o comunitate diversă și vie, cu rădăcini istorice și culturale adânci, limba română…toate ne-au reamintit că istoria nu e mereu dreaptă, dar Europa ne poate aduce din nou împreună.

La Siret ne-a întâmpinat doamna Irina Loredana Stănculescu, consulul general al României la Cernăuți, o gazdă incredibilă, o româncă inimoasă și profund atașată de locuri și de comunitatea de români din regiunea Cernăuți. Doamna consul ne-a dus într-un periplu intens prin cele mai reprezentative locuri ale orașului și regiunii. În doar câteva ore am reușit să ne îndrăgostim de aceste locuri și de oamenii lor, și să plecăm cu promisiunea că ne vom întoarce în vremuri mai liniștite.

În Cernăuți războiul nu se vede, dar se simte. Din fericire, zona a scăpat de bombe și rachete până acum, dar foarte mulți ucraineni din regiunile atacate s-au refugiat aici, presiunea socială este uriașă. Se aud din când în când alarmele anti-aeriene, dar mai rar, ne spun localnicii. Sunt mulți militari pe străzi, iar instituțiile de stat sunt foarte bine păzite. Dar pe străzile superbe ale orașului, viața merge mai departe. Se aud râsetele copiilor în jurul statuii lui Mihai Eminescu și în fața Palatului Național al Românilor. Zi cu soare.

Vizita noastră la Cernăuți a avut trei componente majore: convoiul umanitar cu 3 tone de donații pe care le-am dus în satul Voloca, o comunitate de români harnici, cu un primar gospodar, Valentin Glopina; întâlniri oficiale cu Serghii Osaciuk, guvernatorul regiunii Cernăuți din Ucraina (Чернівецька обласна державна адміністрація), și Roman Kliciuk (Роман Клічук), primarul Cernăuțiului; vizite la Casa Memorială Aron Pumnul, Palatul Național al Românilor, Muzeul Maximilian Hacman din Oprișeni sau Universitatea din Cernăuți și întâlniri cu presa și comunitățile de români. Am susținut în discuțiile cu autoritățile un proiect de suflet pentru românii din Cernăuți – restaurarea Casei lui Aron Pumnul și transformarea acestui loc special, dar într-o stare gravă de degradare, în Muzeul „Eminescu”. Sunt onorat că i-am avut alături în traseul nostru cultural pe doi membri de onoare a Academiei Române, Alexandrina Cernov şi academician Vasile Tărâţeanu.

Nevoile sunt mari. Unele sunt realizabile, altele nu. Războiul din ultimele 50 de zile ne-a arătat tuturor că omenia bate traumele unei istorii nedrepte. Putin a reușit să ne aducă din nou împreună, în spiritul solidarității europene. Absolut fiecare ucrainean și român, oficial sau nu, întâlnit ieri în Cernăuți ne-a mulțumit pentru tot ceea ce a făcut România pentru Ucraina. Iar asta înseamnă totul.

A fost o zi specială, pe care nu o vom uita niciodată. O experiență unică, pe care am împărtășit-o cu o parte dintre voluntarii minunați de la Griviței 200, care au făcut miracole în ultima lună și jumătate prin cele peste 200 de tone de ajutoare pentru victimele războiului.

Am plecat din Ucraina cu durerile și visurile unor generații care vor trăi indiferent de vremuri. Cu bucuria că am vizitat o parte din istoria României Mari, care nu va dispărea niciodată”, a precizat deputatul PNL, Sebastian Burduja, pe pagina de Facebook.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.