Biden va trimite ucrainenilor sisteme de rachetă mai avansate!

Share:

Statele Unite „vor furniza ucrainenilor sisteme de rachetă mai avansate şi muniţii care le vor permite să atingă mai precis obiective cheie pe câmpul de luptă din Ucraina”, a scris Joe Biden într-un articol pentru The New York Times.

Statele Unite vor livra Ucrainei sisteme HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adică lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate uşoare, a indicat marţi un înalt responsabil de la Casa Albă. Consilierul lui Biden a precizat, într-un interviu cu jurnaliştii, că echipamentele trimise armatei ucrainene vor avea o rază de acţiune de 80 de kilometri. Nu este vorba despre sisteme cu rază foarte lungă de acţiune, de câteva sute de kilometri, aşa cum deţin şi americanii.

Aceste echipamente vor face parte dintr-o nouă tranşă mai mare de asistenţă militară americană pentru Ucraina, de 700 de milioane de dolari în total. Detalii despre aceasta vor fi oferite miercuri.

Indicând că vrea ca Ucraina să fie „în poziţia mai puternică pe cât posibil” în caz de negocieri cu Rusia, preşedintele american a precizat: „Nu încurajăm Ucraina şi nu oferim Ucrainei mijloacele de a lovi în afara graniţelor sale„. Joe Biden s-a arătat preocupat de la debutul conflictului de faptul să nu furnizeze arme care, potrivit lui, să pună Statele Unite în situaţia de cobeligeranţi alături de ucraineni.

În articolul din The New York Times, preşedintele democrat asigură de altfel, în momentul în care armata ucraineană face faţă unei ofensive ruse extrem de intense în estul ţării, că el „nu va pune presiune pe guvernul ucrainean, fie în privat sau public, pentru a face concesii teritoriale”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.