Totul despre programul „Rabla Local” 2022

Proprietarii vehiculelor cu normă de poluare Euro 3 şi mai vechi de 15 ani, care decid să scoată din circulaţie şi să caseze aceste autovehicule, au posibilitatea de a primi de la primăriile locale un stimulent în valoare de 3000 de lei, în cadrul programului Rabla Local.

Programul Rabla Local este cel de-al treilea subprogram al programului Rabla 2022, alături de Rabla Clasic și Rabla Plus. Normele de aplicare ale Rabla Local se găsesc într-un proiect de ordin aflat în dezbatere publică la Ministerul Mediului.

Beneficiarii vor putea folosi cei 3000 de lei după cum doresc, neexistând obligativitatea utilizării acestei sume de bani la achiziţionarea unei maşini noi. Totuși, beneficiarii vor avea o interdicție, și anume nu vor putea cumpăra, timp de trei ani de la obținerea banilor, o mașină cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică, informează avocatnet.ro.

Pentru a se putea aplica, proiectul de ordin trebuie adoptat la Ministerul Mediului și publicat în Monitorul oficial.

Ghidul de finanțare al programului Rabla Local prevede ca cei ce vor casa și radia din circulație mașini mai vechi de 15 ani și poluante vor putea primi, de la primăria de domiciliu, un stimulent financiar în valoare de 3.000 de lei. O condiţie pentru acordarea acestui stimulent este aceea că mașina va trebui să fie înmatriculată în țara noastră de mai mult de trei ani.

Autovehiculele care vor putea fi casate prin programul Rabla Local sunt mașinile mici, microbuzele (cel mult 22 de locuri pe scaune), autoutilitarele ușoare (fie de mărfuri, fie mixte – destinate transportului simultan de persoane şi mărfuri în compartimente separate) și autospecialele ușoare (mașinile cu o funcţie specifică ce necesită adaptări ale caroseriei şi/ sau echipamente speciale) de până la 3,5 tone, potrivit avocatnet.ro

Proprietarii de autovehicule mai vechi de 15 ani şi cu normă de poluare Euro 3 sau mai mică trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
  • să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
  • să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și bugetul local;
  • să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
  • să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului.
Citește și
5 Comentarii
  1. ardei spune

    O mare GARGARA

  2. Sorin Zavragiu spune

    Eu cred că totul este doar vorbărie goală, nimeni nu este interesat să facă ceva bun în țara asta!

  3. Ghiassi Rodica spune

    Nicaieri nu scrie si nu se spune daca a inceput programul rabla local si nici nu explica concret ce trebuie sa faca omul,pasii pe care trebuie sa-i faca.La primarie daca intrebi nu stiu nimic,nu te indruma nimeni.

  4. Beatrice spune

    In niciun articol nu se precizeaza exact procesul de aplicare pentru Programul Rabla Local.
    Exista un loc in care se explica transparent ce si cum trebuie facut?

    1. Dana spune

      Numai vorbe.Fapte nimic.Se vede cât de interesați sunt să scape de mașinile vechi.Sunt persoane interesate de acest program și nu primesc nici o informație să știe omul ce are de făcut.Pana la urmă ajung de vânda mașină mai departe și uite așa scăpa Romania de mașinile vechi la sfântu așteaptă și numai din cauza statului că nu e in stare de nimic mai ales când trebuie sa dea bani.Daca era pe gratis ce repede aprobau proiectul.Niste hoți.Rusine!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.