Pas important în procesul de transformare digitală a României: ordonanța de urgență privind cloudul guvernamental a fost adoptată astăzi de guvern!

Ordonanța de urgență privind înființarea, administrarea și dezvoltarea infrastructurilor și serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autoritățile și instituțiile publice, inițiată de Ministerul cercetării, inovării și digitalizării, a fost adoptată în ședința de guvern de astăzi. Forma finală include observațiile preluate de la experții Comisiei Europeane și Băncii Mondiale, de la ministere și autorități relevante, dar și sugestiile primite în urma consultărilor publice cu societatea civilă și mediul privat. 

Adoptarea ordonanței este un jalon important din PNRR, îndeplinit înainte de termenul de 30 iunie, după un efort semnificativ condus de Ministerul cercetării, inovării și digitalizării în ultimele două săptămâni. Actul normativ a necesitat avize de la aproape 30 de instituții ale statului român.

„Le mulțumesc tuturor colegilor care au lucrat într-un ritm accelerat, zile și nopți, la acest proiect important pentru modernizarea și transformarea digitală a statului român. Efortul lor a vizat consultări publice, redactarea actului normativ, obținerea avizelor și includerea observațiilor primite, totul într-un timp record. A fost un efort semnificativ de echipă, într-un grup de lucru cu specialiști de la toate instituțiile implicate.

Principalele elemente ale actului normativ asigură baza juridică pentru: servicii publice digitale, mai rapide și mai transparente; implicarea activă a mediului privat, în parteneriat cu mediul public, într-o soluție de cloud hibrid; transparență și jurnalizare pentru cetățeni, care vor fi notificați atunci când o instituție le accesează datele și vor ști cine, când și de ce face asta, printr-o aplicație specială cu tehnologie de tip blockchain, care va asigura un jurnal cu trasabilitate deplină, de neșters; date mai sigure, păstrate într-o infrastructură centrală rezilientă și performantă de centre de date; reducerea fragmentării sistemelor informatice ale instituțiilor publice, ceea ce va însemna reducerea costurilor de achiziție, operare și mentenanță.

Urmează alți pași importanți, inclusiv adoptarea legislației subsecvente, hotărâri de guvern și ordine de ministru, în aceeași strânsă colaborare cu societatea civilă, mediul privat, Comisia Europeană, Banca Mondială și instituțiile statului român. Toate acestea ne vor permite implementarea efectivă a investiției”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării.

Cele mai importante beneficii ale proiectului de cloud guvernamental includ:

-Stabilirea cadrului pentru sisteme informatice ale instituțiilor publice mai sigure și mai reziliente.

-Creșterea eficienței cheltuirii banului public, fără a mai avea instituții publice care desfășoară achiziții separate de sisteme informatice, dacă serviciile aferente vor putea fi furnizate prin cloudul guvernamental.

-Transparență și responsabilitate – jurnalizare, audit, notificări, respectarea strictă a drepturilor și libertăților cetățenești.

-Posibilitatea de a interconecta mai ușor instituțiile publice, reducând drumurile cetățenilor la ghișee și birocrația, pe principiul “o singura data” — statul cere o singura data cetățeanului o informație / un document.

Forma OUG adoptată astăzi poate fi consultată aici: https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2022/06/OUG-13.pdf

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.