Alarmant: Acciza la ţigări creşte de la 1 august. Creşteri de TVA la restaurante, locuinţe şi băuturi cu zahăr!

Share:

Coaliţia de guvernare a finalizat, miercuri seara, lista măsurilor de modificare la Codul Fiscal, care ar urma să fie aprobate într-o şedinţă de guvern, săptămâna viitoare. Liderii coaliţiei au stabilit ca acciza la ţigări să crească de la 1 august anul acesta, iar la alcool, de la 1 ianuarie 2023. De asemenea, creşte TVA la restaurante, locuinţe şi băuturile cu zahăr. Mai mult, vor exista deduceri fiscale pentru veniturile până în 4.500 de lei şi familiile cu mulţi copii.

Lista modificărilor stabilite de Coaliţia de guvernare – deduceri financiare, creşteri de TVA – urmează a fi aprobate într-o şedinţă de guvern viitoare.

La ţigări, acciza creşte cu 31 de lei, (60 de bani/pachet), de la 1 august anul acesta. La capitolul accize, la alcool acestea vor fi de 20% – 6 bani/litru, începând cu 1 ianuarie 2023.

Creşte TVA pentru restaurante, catering, hoteluri, de la 5 la 9%. TVA la băuturile cu zahăr creşte de la 9 la 19%, iar aici intră şi berea fără alcool.

La locuinţe se va aplica un TVA de 5% doar pentru o locuinţă până la plafonul de 600.000 de lei (120.000 euro), dar şi până în 80 mp2 utili.

În privinţa impozitului pe tranzacţii imobiliare la persoane fizice, se excludere deducerea de 90.000 de euro/imobil vândut şi se trece la impozitare de 1% pentru o locuinţă mai mare de 3 ani şi impozit 3% pentru imobile de până în 3 ani, cu excepţia moştenirilor.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.