Universitatea POLITEHNICA din București va deschide seria festivităților de absolvire a promoției de ingineri „Acad. Martin BERCOVICI”
Sâmbătă, 9 iulie, 2022, începând cu ora 18, Universitatea POLITEHNICA din București va deschide, pe scena AULEI UPB, seria festivităților de absolvire a promoției de ingineri „Acad. Martin BERCOVICI” primii actori ai acestei ample ceremonii fiind cei 87 de șefi de promoție pe diferite specializări din cadrul celor 15 facultăți ale Universității. Pentru cei peste 3.800 de ingineri ai promoției „Acad. Martin BERCOVICI”, festivitățile de absolvire vor continua până sâmbăta viitoare, fiecărei facultăți fiindu-i alocată o zi și un interval orar, în perioada 10-16 iulie.
Primul episod din seria festivităților de absolvire va fi dedicat celor 16 șefi de promoție pe facultăți și celor 71 de șefi de promoție pe specializări, ceremonia fiind prezidată de către Rectorul Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti, Mihnea Costoiu şi va cuprinde prezentarea personalității Academicianului Martin Bercovici, depunerea jurământului de credință față de țară și profesie a proaspeților ingineri, premierea acestora și înmânarea diplomelor de inginer. Printre invitaţii de onoare ai Universităţii, ce vor fi prezenți la această manifestare deosebită se numără în primul rând părinţii, rudele şi prietenii absolvenţilor, oameni de cultură, de afaceri şi din alte domenii importante de activitate.
De asemenea, la eveniment vor fi prezenţi, Mircea GEOANĂ-Secretar General Adj. al NATO și președinte fondator al Aspen Institute România, Primarul Sectorului 6 din București, Ciprian Ciucu. În cadrul ceremoniei, un moment special va fi dedicat celor doi Șefi de Promoție, care au absolvit facultatea cu media 10, Inginer Andreea Nica – absolventă a Facultății de Automatică și Calculatoare, respectiv, Inginer Elena Isabela Ilie – absolventă a Facultății de Transporturi. Trebuie menționat faptul că dintre cei 16 Șefi de Promoție pe Facultăți, 12 dintre aceștia sunt fete.
În acest context, de o deosebită însemnătate, Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti vă invită la festivitatea de absolvire a promoției de ingineri 2022 „Acad. Martin BERCOVICI”, eveniment care va avea loc sâmbătă , 9 iulie, ora 18, în AULA UPB.
România are nevoie de 600.000 de ingineri, în următorii 10 ani
Vă prezentăm câteva date statistice care poziționează astăzi Universitatea POLITEHNICA din București în topul universităților de profil tehnic. Peste 80% dintre absolvenții Universității POLITEHNICA din București lucrează înainte de terminarea celor patru ani de studii. Angajabilitatea în rândul studenților UPB a crescut substanțial după modificarea planului de învățământ, când a fost introdusă, acum mai bine de 10 ani, practica obligatorie la finalul anului III.
Astfel, înaintea licenței aproximativ 60% dintre studenții UPB lucrează în domeniul ingineriei pe care îl studiază și aproximativ 20% lucrează în alt domeniu al ingineriei, față de cel studiat.
„Meseria de inginer s-a schimbat, comparativ cu noțiunea de acum 30 de ani. Prin soluțiile tehnologice inovative, inginerii ne ajută să evoluăm, să construim o lume în care să trăim mai ușor.Este nevoie ca întreaga societate să conștientizeze rolul inginerilor. România are nevoie de peste 600.000 de ingineri în următorii 10 ani, iar numărul total al absolvenților de inginerie din acest an, din România, este cu 35% mai mic comparativ cu necesarul pieței, în timp ce la UPB reușim să acoperim doar 60% dintre solicitările de HR ale companiilor. Toate industriile care au legătură cu ingineria trag un semnal de alarmă cu privire la lipsa de specialiști”, a declarat Mihnea Costoiu, Rectorul Universității POLITEHNICA din București.
UPB este singura universitate din România care a lansat în 2016 o agenție de plasare a forței de muncă – POLIJobs. Aproximativ 25.000 de oferte de locuri de muncă au ajuns în anul universitar 2021 – 2022 la studenții UPB, prin proiectele și parteneriatele dezvoltate cu diferite companii, universitatea având o rată de angajabilitate de peste 91% după primul an de absolvire. Principalele industrii interesate de studenții UPB sunt IT, telecomunicaţii, automobile şi căi ferate, energetică, precum și inginerie medicală.
Una dintre cele mai importante provocări în viitorul apropiat este trecerea la un sistem de învățământ hibrid, care să combine clasele fizice cu cele virtuale. De asemenea, până în 2027, UPB va fi recunoscută la nivel național ca un pol de excelență în servicii și soluții digitale în educația universitară.
Cercetarea științifică, o continuă preocupare pentru UPB
Cercetarea în parteneriat cu diferite companii, valorificarea cercetării în scopul dezvoltării de noi produse și servicii, inovarea și crearea de start-up-uri în care studenții devin un factor activ, reprezintă o altă direcție strategică a UPB.
Printre invențiile cele mai valoroase și utile ale UPB se numără: – implant cranian cu structuri de osteointegrare și înveliș funcțional;
– proteză totală a cotului constrâns realizată din aliaj cu memorie de formă cu fixare tip balama și sistem de cuplare bazat pe efectul de memorie de formă;
– proteză totală de cot semiconstrânsă realizată din aliaje cu memorie de formă, cu sistem de cuplare bazat pe efectul de memorie de formă; – endoproteză cervicală cu tijă femurală scurtă;
– procedeu de preparare a unui produs de tip schelet pe bază de hidroxiapatită cu proprietăți fizice și chimice prestabilite, pentru reconstrucția defectelor osoase majore;
– bioaliaj Ti-Zr-Ta-Ag pentru implanturi ortopedice; -grefe osoase osteoinductive și osteoconductive și procedeu de preparare a acestora; – dispozitiv de extrudare a materialelor modelabile pentru imprimare 3D;
– sistem și metodă pentru asistarea unui șofer de vehicul în trafic; – sistem hibrid autonom pentru producerea de energie electrică prin utilizarea energiei eoliene și solare;
– îmbunătățirea performanțelor de conversie a poluanților gazoși din gazele reziduale industriale prin tratament combinat cu electroni accelerați și microunde;
-urmărirea trăsăturilor faciale cu formare avansată pentru redarea naturală a fețelor umane în timp real; – sistem de monitorizare umană care încorporează o metodologie de calibrare.
Aproximativ 2.000 de studenți străini sunt înmatriculați anual în cadrul tuturor ciclurilor de studii (licență, masterat și doctorat). Cei mai mulți, adică 58% provin din Europa de Est, din Asia 20% și din Africa 10%.
Universitatea POLITEHNICA din București are peste 30.000 de studenți înscriși pe an (licență, master, doctorat), 15 facultăți și peste 1.600 de cadre didactice și cercetători științifici.