Peste 1.200 de neurologi, de pe patru continente, se reunesc într-un regal al cercetării științifice medicale

Trei evenimente academice din domeniul cercetării ştiinţifice neurologice, a-V-a ediţie a Cursului Internațional dedicat Bolilor Neurologice Rare, Perspective Psihiatrice în Bolile Neurocognitive şi cea de-a –XVII-a manifestare a Şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie, vor reuni, în perioada 8-12 iulie, peste 1.200 de medici neurologi și cercetători științifici de top din 20 de țări, de pe patru continente.

 Manifestările științifice, ce se vor derula simultan în mediul online, se vor bucura de prezența unora dintre cei mai redutabili profesori şi cercetători ştiinţifici din domeniul neurologiei care vor prezenta cele mai recente noutăţi apărute la nivel mondial în această vastă specialitate medicală. Triplul eveniment științific este organizat de către Fundația Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) împreună cu Societatea de Neurologie din România (SNR) şi Academia de Ştiinţe Medicale din România, precum  şi un consorţiu internaţional de universităţi, sub egida Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNR) şi a Federaţiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR).

 Unul din cinci oameni din lume are nevoie de recuperare

Intrată , de ani buni, în ierarhia evenimentelor mondiale de specialitate, manifestarea ştiinţifică medicală anuală, Școala Internațională de Vară de Neurologie atinge în 2022, noi recorduri , atât din punct de vedere al numărului de participanţi, al lectorilor, cât şi al lucrărilor ştiinţifice ce vor fi prezentate. Mai mult, anul acesta, în cadrul acestei ample manifestări se vor derula , simultan, și alte două evenimente de maximă importanță pentru cercetarea științifică medicală : Cursului Internațional dedicat Bolilor Neurologice Rare și Perspective Psihiatrice în Bolile Neurocognitive.

Astfel, dacă luăm în calcul perioada, reputația speakerilor și amploarea lucrărilor științifice ce vor fi dezbătute în cadrul celor trei evenimente de top, putem configura un adevărat regal al cercetării științifice medicale din domeniul neurologiei. Reprezentanții de marcă ai marilor centre universitare din SUA, Filipine, Belarus, Rusia, Germania, Italia, Israel, UK, Suedia, Austria, Slovenia, Elveția, Ungaria, Egipt, Olanda, Ucraina, Uzbekistan, Kazahtan, Republica Moldova și România,  vor aduce pe scena cercetării științifice medicale, cele mai recente descoperiri din domeniul al neurologiei.

Și anul acesta, majoritatea sesiunilor inserate în programul ştiinţific vor avea un numitor comun şi anume: Neuroreabilitarea.

Fie că discutăm despre trecerea unui pacient printr-un accident vascular cerebral, fie prin alte afecțiuni neurologice precum boala Parkinson, boala Alzeihemer sau așa numitele boli rare neurologice, pentru fiecare caz în parte se impune dezvoltarea și implementarea unor procese terapeutice medicale complexe care compun în ansamblu ceea ce numim neuroreabilitare și iată că, și anul acesta, această perspectivă neurologică privind îmbunătățirea substanțială a calității vieții acestor pacienți reunește, în număr record, preocupările a peste 1.200 de neurologi din întreaga lume” a declarat organizatorul și coordonatorul acestui maraton științific prof. dr. Dafin Mureșanu președintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS).

Mai mult, acesta a precizat că “am putea considera această manifestare ca fiind un adevărat maraton al cercetării științifice medicale neurologice, atât prin numărul mare de participanți, cel al domeniilor neurologice abordate, dar mai ales prin valoarea lucrărilor științifice ce vor fi prezentate de către autorii lor, cercetători din mari centre universitare de pe patru continente ale lumii, într-un context în care , potrivit unui raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății, unul din cinci oameni din lume are nevoie de recuperare neurologică, această cauză fiind generată probabil de efectul pandemiei de COVID-19, sechelele lăsate de aceasta impunând nevoia stringentă de neuroreabilitare intensivă

 Neurorecuperarea şi neuroplasticitatea, axe principale în cercetarea ştiinţifică

Traumatismele Cranio Cerebrale (TCC) , scleroza multiplă, neuropatiile periferice, bolile Parkinson şi Alzeihmer, Accidentul Vascular Cerebral sau bolile neurologice rare, afecţiuni care afectează milioane de oameni, anual, la nivel mondial , vor creiona expozeul ştiinţific al acestei ample manifestări medicale. Prin lucrările prezentate, profesori de top prezenți la eveniment, vor atinge cele mai sensibile incursiuni ştiinţifice în prevenţia, diagnosticarea, tratarea, monitorizarea şi neurorecuperarea acestor afecţiuni. .

În căutarea terapiilor inovative, fie că discutăm despre accidentul vascular cerebral (AVC), bolile parkinson sau alzheimer, traumatismul cranio cerebral sau alte afecţiuni cu impact neurologic, începutul secolului actual a dezvoltat noi idei ştiinţifice,  a căror punere în practică, reprezintă astăzi sfera principală a studiilor clinice şi a dezbaterilor , la cel mai înalt nivel, ale cercetătorilor neurologi. Astfel, neuroplasticitatea şi neurorecuperarea au devenit axe principale de cercetare şi transfer informaţional în neurologia mondială şi, în consecinţă,le vom regăsi în cadrul prezentărilor ştiinţifice de anul acesta” a subliniat prof.dr. Dafin Mureşanu.

Statistică a bolilor neurologice

Potrivit studiilor, Boala Parkinson îşi poate dubla numărul pacienţilor până în 2030, în prezent această afecţiune afectează aproximativ 6,3 milioane de persoane în întreaga lume, dintre care 1,5 milioane de europeni, iar  în ţara noastră însumează peste 70.000 de bolnavi.

În ceea ce priveşte Accidentul Vascular Cerebral, aproximativ un milion de cazuri se înregistrează anual în Europa, studiile fiind raportate la o populaţie  de 500 de milioane de locuitori. La nivel mondial, AVC  constituie o a treia cauză a deceselor înregistrate, după bolile cardiovasculare şi cancer şi, conform ultimei raportări a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au fost înregistrate în întreaga lume peste 15 milioane de cazuri noi de AVC, aproximativ 5 milioane dintre aceşti pacienţi decedează, iar alte 5 milioane rămân cu diverse grade de dizabilitate permanentă. România este plasată, potrivit ultimelor statistici, în primele trei ţări europene în ceea ce priveşte incidenţa crescută a bolilor cerebrovasculare, precum şi mortalitatea de cauză cerebrovasculară. Prevalenta AVC in Romania este de 0,1% pentru grupa de varsta sub 40 ani, 1,8% pentru grupa de varsta 40-55 ani, 4,3% pentru grupa de varsta 55-70 ani şi 13,9% la varsta de peste 70 de ani.

Scleroza multiplă sau “boala cu 1000 de feţe”este o afecţiune cu o etiologie încă neelucidată, fiind determinată de distrugerea mielinei la nivelul sistemului nervos, atât la nivel cerebral, cât și la nivelul măduvei spinării, precum şi degenerarea axonală, fapt ce determină un tablou clinic foarte variat. Este afectată populația tânără, fiind diagosticată, cel mai frecvent, la persoane cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. La nivel mondial există aproximativ 2,1 milioane de pacienți cu SM, iar în România, numărul acestora este de aproximativ 10.000. Statisticile arată că, la nivelul UE, numărul bolnavilor de SM s-a dublat în ultimii șase ani, ajungând la circa 600.000.

O altă afecţiune neurologică gravă o reprezintă Traumatismul Cranio Cerebral de care suferă anual, aproximativ 10 milioane de oameni. Organizația Mondială a Sănătății preconizează că până în anul 2020, accidentele rutiere, principala cauză a traumatismelor craniocerebrale, vor deveni al treilea mare contributor la povara globală a bolii și dizabilității, după bolile cardiovasculare și depresie. În Europa 1,6 milioane de pacienți sunt internați anual , cu diagnostic de traumatism craniocerebral, iar dintre aceștia 66.000 decedează. În România, numărul cazurilor de traumatisme cranio-cerebrale este în creştere – 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, principala cauză fiind accidentele rutiere, 75% dintre persoanele decedate în accidente rutiere au suferit un traumatism craniocerebral. Anual, în țara noastă, se înregistează peste 60.000 de noi cazuri de TCC.

Despre boala Alzeihmer, statisticile arată că în România există astăzi peste 500.000 de pacienţi care suferă de aşa zisa boală a uitării. Dacă la nivel mondial numărul pacienţilor cu boala Alzheimer este astăzi de aproximativ 25 de milioane, anual înregistrându-se circa 5 milioane de pacienţi, estimările arată că, în 2050, numărul acestora va depăşi 44 de milioane de persoane afectate.

Despre Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN)

 Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) a fost înființată în 2005 de către un grup internaţional de medici şi cercetători, la inițiativa Prof. dr. Dafin F. Mureşanu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, a Prof. dr. Ovidiu Băjenaru și a Prof.dr. Bogdan Popescu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. SSNN este o organizaţie ştiinţifică dedicată cercetării fundamentale şi clinice, crearea unui forum de discuţii pentru a contribui la o mai bună înțelegere a proceselor neurobiologice endogene și dezvoltarea unor strategii terapeutice farmacologice şi non-farmacologice în domeniul neuroprotecției şi neuroregenerării.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.