Alarmant: România, în topul țărilor care se depopulează rapid!

De la mijlocul anilor 1900, populația globală a urmat o traiectorie ascendentă abruptă, cea mai mare parte a acestei creșteri având loc în China și India. Cu toate acestea, la capătul opus al spectrului, există numeroase țări care se confruntă cu o scădere a populației. Printre acestea se numără și România.

Deși cea mai mare creștere din ultimele decenii a fost înregistrată în China și India, experții se așteaptă ca următorul val de creștere să aibă loc în Africa. Începând cu 2019, de exemplu, o femeie din Niger dă naștere la peste șase copii în medie. Pe de altă parte, există țări care pierd un număr mare de locuitori.

Visual Capitalist prezintă o listă de 20 de țări clasificate în funcție de rata de scădere a populației, pe baza ratei de schimbare proiectată între 2020 și 2050 și folosind date de la Națiunile Unite. În acest top se află şi România, pe locul 11, estimându-se că ţara noastră va pierde 15,5% din populație între 2020 și 2050.

Pe primul loc se află Bulgaria , care va pierde 22,5% din populație în aceeaşi perioadă. Pe locul doi se află Lituania (22,1%), pe locul trei (21,6%) Letonia , iar pe locul patru (19,5%) Ucraina.

Sub România se află Grecia, despre care se estimează că va pierde 13,4% din populaţie. Pe locul 13 se află Estonia (12,7%), urmată de Ungaria (12,3%), Polonia (12%) şi Georgia (11,6%), De remarcat prezenţa în Top 10 a Republicii Moldova, pe locul 8, cu o pierdere estimată de 16,7%, din numărul actual de locuitori.

Multe dintre aceste țări sunt situate în sau în apropierea Europei de Est și există mai multe motive pentru aceasta, adaugă portalul. Prima problemă este rata natalității , care, potrivit Institutului Peterson pentru Economie Internațională (PIIE), a scăzut de la prăbușirea Uniunii Sovietice. În regiune, numărul mediu de copii pe femeie a scăzut de la 2,1 în 1988 la 1,2 până în 1998.

Rata natalității a crescut ușor între timp, dar nu suficient pentru a depăși decesele și emigrația, care se referă la rezidenții care își părăsesc țara pentru a trăi în altă parte. Europa de Est a cunoscut și mai multe valuri de emigrare după extinderea granițelor Uniunii Europene în 2004 și 2007, când a fost admisă şi România. PIIE raportează că până în 2016, 6,3 milioane de est-europeni locuiau în alte țări ale UE.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.