Românii sunt cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, din Uniunea Europeană!
Românii sunt cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, din Uniunea Europeană. Potrivit Eurostat, anul trecut, unul din trei români a suferit de lipsuri materiale severe.
Cea mai mare inflație înregistrată în ultimele două decenii îi determină pe români să cumpere mai puțină mâncare, arată ultimele statistici oficiale. Și vânzătorii resimt chibzuința cumpărătorilor. De aici, un întreg lanţ al slăbiciunilor, care îi afectează pe comericanţi, producători, iar în final toată economia, bazată în mare parte pe consum.
Cei mai vulnerabili în fața prețurilor mari sunt pensionarii, ale căror venituri se vor indexa de anul viitor cu inflaţia din 2021, decalajul fiind uriaş faţă de preţurile actuale. Fără a lua în calcul gazele sau electricitate, care aproape şi-au dublat preţurile, foarte multe produse s-au scumpit și cu 50% într-un an, potrivit Institutului Național de Statistică. De exemplu, comparativ cu luna septembrie a anului trecut, zaharul s-a scumpit cu 49,9%, iar uleiul cu aproape 47%.
Leguma de bază a românilor, cartoful, s-a scumpit cu aproape 50% într-un an. Acum un kg de cartofi costa în medie 4 lei. Potrivit datelor INS, produsele de panificație s-au scumpit substanțial. Simpla franzelă albă costă acum între doi și trei lei. Prețul este cu 25% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. Majorările de preț sunt consistente și în Uniunea Europeană. În spațiul comunitar, pâine costă, în medie, cu 18% în plus față de 2021. Și carnea costă mai mult. Fie că vorbim de carne de vită, pui sau porc, toate sunt mai scumpe cu peste 10%, iar scumpiri masive sunt aşteptate înainte de Sărbători.
Din cauza creșterilor continue de prețuri, inflația raportată oficial în luna septembrie a crescut peste așteptări, la 15,9%. Este cea mai mare valoare înregistrată în ultimii 19 ani. Analiștii economici spun, însă, că inflația reală, percepută de români, depășește 30%.