Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, trage un semnal de alarmă: România riscă să rămână, din nou, codașa UE  la accesarea fondurilor europene!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, trage un semnal de alarmă în privința modului în care autoritățile române lucrează la accesarea fondurilor europene din exercițiul financiar 2021-2027.

”Și nu mă refer aici la fondurile din PNRR – pentru că PNRR a apărut, dacă pot spune așa, în premieră, în urma pandemiei și a crizelor suprapuse – ci la faptul că România are atribuite circa 48 de miliarde de euro,  împărțite, în 2020, pentru noul exercițiu financiar 2021-2027. Până acum, ni s-a spus că se lucrează la ce mai este de cheltuit din  exercițiul financiar precedent (2014-2020) pentru că procedura, regulamentul, permit ca aceste fonduri să poată fi cheltuite încă trei ani de la încheierea exercițiului, adică până în anul 2023”, a punctat eurodeputatul Grapini, care a menționat faptul că acești bani ar fi fost pierduți de România dacă nu apărea criza din Ucraina.

În context, Maria Grapini a spus că sumele rămase necheltuite de Româniu au fost repartizate în direcția ajutorării refugiaților din Ucraina.

Potrivit europarlamentarului umanist, autoritățile române sunt total nepregătite pentru a atrage sumele prevăzute în exercițiul financiar 2021-2027.

„Practic, în 2021 și 2022, nu am făcut nimic. Iată că am intrat în anul 2023 și încă nu sunt pregătite toate axele, toate domeniile, în care banii aceștia au fost repartizați pentru a fi cheltuiți”, a mai spus eurodeputatul român.

De asemenea, Maria Grapini a avertizat și în privința sumelor din PNRR care, cu siguranță, vor fi pierdute de România.

“Noi suntem țara care a semnat acest PNRR nu numai pe partea de grant, dar și pe cea de credit. Sunt alte state care, deși nu au luat decât partea de grant, cheltuie de doi ani din fondurile alocate PNRR. România rămâne și aici codașă în contextul în care tot auzim în spațiul public că nu îndeplinim jaloanele, criteriile din PNRR, criterii pe care chiar noi le-am pus în Program”, a adăugat eurodeputatul PUSL, care a precizat că principalii vinovați de această situație sunt fostul premier, Florin Cîțu, și fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

Din nefericire, a mai punctat Maria Grapini, ce a rămas scris în PNRR trebuie aplicat cu strictețe, pentru că vorbim de o procedură clară, identică cu situația în care închei un contract foarte clar.

“De aceea, avertizez că există pericolul, după toate laudele pe care le-am auzit în momentul semnării PNRR (și anume, că România, pentru prima dată, are peste 80 de miliarde de euro, deși s-au adunat, ca să spun așa, mere cu pere, și fondurile europene cu împrumuturile), să fim din nou codașa statelor membre în cheltuirea banilor europeni. Iar asta nu va aduce decât un nou impact negativ asupra cetățenilor, dar și asupra întreprinderilor și a întregii țări”, a conchis eurodeputatul Grapini.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.