FACIAS acuză: Ministerul Sănătății ține la secret sumele uriașe plătite pentru dozele de vaccin anti-Covid 19!

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat Ministerului Sănătății informații extinse despre campania de vaccinare anti-COVID 19, precum numărul de doze achiziționate, numărul de doze folosite, numărul de doze donate, numărul de doze vândute, costurile pentru dozele achiziționate, vândute etc. Ministerul a răspuns solicitării cu date exacte la anumite întrebări, dar când a fost vorba despre costuri, a fost invocată confidențialitatea.

Ministerul Sănătății comunică faptul că au fost achiziționate 35.455.180 de doze de vaccin din care au fost administrate 16.919.549 de doze. Din dozele rămase, au expirat 8.815.139.5 de doze, au fost vândute aproximativ 3,5 milioane și donate altor țări în jur de 2,2 milioane. Ministerul spune că va încerca să anuleze toate dozele pe care România le mai are de primit, în decursul acestui an.

În ceea ce privește costurile pentru achiziționarea vaccinurilor, veniturile obținute din vânzarea lor, contravaloarea dozelor expirate sau costurile pentru distrugerea lor, Ministerul Sănătății transmite FACIAS că aceste informații nu se pot comunica, dată fiind o clauză de confidențialitate semnată de România.

Acționarea în judecată, ultima soluție pentru normalitate

Ne întrebăm în acest context, cum este posibil ca o instituție publică din România care a cumpărat aceste vaccinuri să aibă dreptul să ascundă sumele cheltuite, cu atât mai mult cu cât banii folosiți sunt publici. În plus, deloc de neglijat este faptul că au fost folosite mai puțin de jumătate din dozele de vaccin achiziționate cu sume uriașe.
Din acest motiv, FACIAS a cerut, în instanță, Ministerului Sănătății desecretizarea contractelor de achiziții de vaccin anti-Covid 19, considerând că această acțiune ar fi ultima soluție pentru ca aceste informații să ajungă la publicul care, în fapt, a suportat costurile.

Răspunsul complet al Ministerului Sănătății poate fi citit pe www.facias.ro.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.