Maria Grapini apără fermierii români. Eurodeputatul PUSL cere autorităților de la București să adopte modelul Poloniei!
Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, apără fermierii români și cere autorităților de la București să adopte modelul Poloniei!
Concret, eurodeputatul Grapini, care deține și funcția de vicepreședinte al comisiei pentru Piață internă și Protecția Consumatorului, se referă la coridorul de solidaritate pe care mai multe state din UE l-au adoptat în urma deciziei Comisiei Europene și a Parlamentului European și prin care se permite tranzitul cerealelor ucrainene fără a se impune taxe vamale și analize fitosanitare.
Potrivit Mariei Grapini, autoritățile române trebuiau să adopte măsurile necesare pentru ca, din acest coridor de solidaritate în favoarea Ucrainei, să nu iasă niciun bob de cereale care să pătrundă pe piața românească sau în cea a altui stat membru.
“Pe de altă parte, vorbim de regimul de import din țări terțe. Dacă România decide că vrea să importe din Ucraina, care nefiind membră a UE este asimilată unei țări terțe, trebuie să notifice Comisia Europeană și să ceară respectarea condițiilor și standardele de calitate impuse produselor din piața internă a UE. Spun, însă, cu regret că România nu a făcut acest lucru. De altfel, domnul ministru al Agriculturii, Petre Daea, care inițial m-a contrazis într-o emisiune televizată, acum îmi dă dreptate!”, a punctat europarlamentarul PUSL care, în sprijinul afirmațiilor sale, a dat exemplul Poloniei, stat membru al UE, care a spus ferm că nu dorește importuri.
Până la urmă, a completat Maria Grapini, este dreptul unei țări din UE, și în niciun caz decizia UE, dacă vrea să nu să importe un anumit produs.
Însăși președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mai spus europarlamentarul PUSL, i-a răspuns că este atributul fiecărui stat membru să controleze toate produsele care ies din acest coridor de solidaritate.
„Nemulțumirile și strigătele de disperare ale fermierilor nu sunt de ieri, de astăzi, ci sunt de foarte mult timp. Trebuia ca acest demers, de control strict, să fie imediat făcut pentru a stopa această presiune imensă și, până la urmă, să reducă orice risc la adresa consumatorului. Spun, încă o dată, că s-a dat acceptul să nu existe taxe vamale și controale fitosanitare doar pe acest coridor. Însă autoritățile nu trebuiau să permită să se scoată de pe acest coridor vreun bob! Am discutat cu cei de la vama noastra și mi-au spus că, de la Rotterdam, cerealele care pleacă din Ucraina sunt returnate în piața internă. De ce nu se controlează?! Este clar un viciu al instituțiilor naționale!”, a conchis Maria Grapini.