Un nou caz de agresiune asupra personalului silvic. Federația Silva trage un semnal de alarmă: Așa nu se mai poate!

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva își exprimă îngrijorarea și revolta cu privire la intensificarea acțiunilor de agresiune fizică de o violență fără precedent îndreptate în ultima perioadă împotriva personalului silvic, care își face datoria, apărând pădurea de infractori.

Un nou caz deosebit de grav s-a produs în data de 30.05.2023 asupra unui angajat al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, pădurarul Novac Giorgică, în vârstă de 63 de ani, titularul cantonului nr. 14 Mesteceni, Ocolul Silvic Panciu, din cadrul Direcţiei Silvice Vrancea, care, în timp ce efectua o patrulare în raza cantonului, a fost agresat și lovit cu bestialitate de trei indivizi, în zona capului și a toracelui, până când acesta și-a pierdut cunoștința.

Agresorii sunt persoane care au fost sancționate de mai multe ori pentru pășunatul ilegal în fondul forestier.

Pădurarul a fost găsit în stare de inconștiență de doi colegi de-ai săi, care au anunțat serviciul de urgență 112, acesta fiind preluat în stare critică de un echipaj al ambulanței și transportat la spitalul din Adjud, în vederea acordării îngrijirilor medicale.

Ulterior, dată fiind multitudinea leziunilor, pădurarul Novac Giorgică a fost transportat la secția de neurochirurgie din cadrul Spitalului Județean Bacău, unde se află internat în stare gravă și în prezent.

Federația Sindicatelor Silva monitorizează starea de sănătate a pădurarului Novac Giorgică și va susține inclusiv financiar recuperarea acestuia.

Intensificarea atacurilor asupra personalului silvic este rezultatul unei campanii de denigrare, susținută de anumiți factori politici și de unele grupuri de interese, cu scopul de a diminua autoritatea silvicultorilor în îndeplinirea atribuțiilor de pază a pădurii și de a discredita personalul silvic prin prezentarea evident deformată a realității din sectorul silvic.

Acest ultim caz de violență vine să completeze tabloul sumbru al agresiunilor îndreptate împotriva personalului silvic, în urma cărora, în ultimii ani, apărând pădurea, 6 pădurari au fost omorâți de hoții de lemn, iar peste 750 de silvicultori au fost atacați de infractori, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri (autovehicule, locuințe, anexe gospodărești, sedii administrative, etc).

Deși prin Legea nr. 234/2019 Parlamentul României a modificat Statutul personalului silvic și a fost creată baza legală pentru dotarea personalului de teren cu armament de serviciu, mijloace de comunicare, de intervenție și de apărare, cu uniforme de serviciu, echipament individual de protecție, precum și mijloace de transport adecvate, acestea au rămas în multe cazuri doar la nivel de bune intenții, fără ca această minimă dotare să se realizeze efectiv.

Federația Sindicatelor Silva atrage atenția încă odată asupra faptului că personalul silvic se confruntă cu o presiune tot mai ridicată asupra pădurii și face față cu dificultate acestei presiuni, în principal din cauza lipsei dotării adecvate, absolut necesară în cadrul acțiunilor în teren pentru asigurarea pazei și a integrității fondului forestier.

În ceea ce privește cazul de agresiune de la Vrancea, Federația Silva a solicitat intervenția Procurorului General al României și a Inspectorului General al Poliției Române pentru monitorizarea actelor de cercetare şi urmărire penală ce se efectuează în cazurile de agresiune îndreptată împotriva personalului silvic şi pentru dispunerea de măsuri în scopul efectuării cu celeritate a cercetărilor pentru identificarea, anchetarea și pedepsirea autorilor acestor fapte de ultraj.

Federația Sindicatelor Silva va susține în continuare, prin toate mijloacele legale, respectarea și aplicarea Statutului personalului silvic, așa cum a fost modificat și completat prin Legea nr. 234/2019, act normativ care a creat baza legală pentru întărirea autorității silvicultorilor în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pentru asigurarea dotărilor necesare activităților în teren, pentru asigurarea unor condiții decente de muncă, de salarizare și de pensionare a personalului silvic, inclusiv prin organizarea unor noi acțiuni de protest, dacă va fi nevoie.

Oare câți silvicultori trebuie să-și mai piardă viața pentru ca societatea, politicienii și autoritățile din România să aprecieze la adevărata valoare munca și eforturile pe care personalul silvic le face zi de zi pentru menținerea integrității pădurilor?

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.