Drulă critică dur achitarea torționarilor disidentului Gheorghe Ursu: Securitatea a învins România oamenilor cinstiți!
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a calificat, joi, drept o „ruşine istorică” achitarea definitivă a foștilor ofițeri ofițeri de Securitate, Marin Pîrvulescu și Vasile Holdiș, acuzaţi că l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu.
În opinia sa, apelul la CEDO ar fi următorul pas firesc. Liderul USR şi-a exprimat speranţa ca Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu, să găsească puterea pentru a continua lupta.
„La aproape 34 de ani de la Revoluţie, Securitatea a învins România oamenilor cinstiţi. Achitarea torţionarilor lui Gheorghe Ursu este o ruşine istorică şi o pervertire a Justiţiei, care nu mai are legătură cu dreptatea, ci cu servirea unor interese. Judecătorii au acceptat martori ofiţeri de Securitate de rang cel mai înalt: de la şeful de cabinet al lui Iulian Vlad la alt ofiţer implicat în represiunea din Timişoara din Decembrie ’89. Verdictul dat astăzi este imposibil de imaginat într-o societate dreaptă, în care cetăţenii sunt ocrotiţi de lege. CEDO ar fi următorul pas firesc, sper ca Andrei Ursu să găsească puterea să continue lupta. Toţi oamenii oneşti din România îi sunt alături”, a scris Drulă, pe Facebook.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus joi achitarea definitivă a foştilor ofiţeri de Securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, acuzaţi că l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, pentru săvârşirea infracţiunii de tratamente neomenoase.
Instanţa supremă a respins, ca nefondate, apelurile depuse de procurori şi Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu, fiind menţinută decizia de achitare aplicată în octombrie 2019 de Curtea de Apel Bucureşti.
Gheorghe Ursu, inginer de construcţii, poet şi scriitor, a fost cercetat de Securitate în anii ’80, după ce a trimis scrisori către „Europa Liberă” şi pentru că ţinea un jurnal în care nota ororile conducerii comuniste.
Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie – noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Ursu a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985. A murit pe 17 noiembrie 1985.