Monumente reabilitate cu bani europeni. Ștefan Rădulescu (CJI): Oamenii au nevoie și de bucuria sufletului

Consiliul Județean Ilfov a reabilitat și modernizat două mănăstiri ilfovene, Căldărușani și Sitaru (Balamuci), care sunt înscrise în Lista Monumentelor Istorice din România. Finanțarea a fost asigurată din fonduri europene, iar lucrările pentru cele două obiective au costat peste 31 de milioane de lei. ,,Oamenii au nevoie și astfel de locuri de liniște interioară și de bucurie a sufletului”, a declarat Ștefan Rădulescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov.

Costurile pentru reabilitarea Mănăstirii Căldărușani au fost de 22,3 milioane de lei. A fost restaurat obiectivul de patrimoniu care cuprinde Biserica Sf. Dimitrie și Biserica Sf. Ioan Evanghelistul. Acestea fac parte din Ansamblul de monumente istorice al Mănăstirii Căldărușani. În cadrul proiectului, au fost amenajate un infochioșc, un grup sanitar nou și o gospodărie de apă necesară sistemului de protecție la incendii. În plus, au fost realizate o parcare pentru vizitatori și drumul de acces. Investiția a prevăzut și digitalizarea obiectivului de patrimoniu, în vederea accesului la patrimoniul cultural.

Lucrările realizare la Mănăstirea Balamuci (Sitaru) au costat 8,7 milioane de lei. Lăcașul de cult a fost restaurat integral, au fost montate instalații de siguranță la incendiu și un grup sanitar pentru persoane cu dizabilități. Proiectul a prevăzut și amenajarea unui infochioșc, precum și componenta de digitalizare.

,,Prin implementarea celor două proiecte, CJ Ilfov a vizat conservarea, protejarea și dezvoltarea patrimoniului cultural al monumentelor istorice. S-au avut în vedere, de asemenea, creșterea accesibilității și îmbunătățirea condițiilor de siguranță, astfel încât obiectivele de patrimoniu să intre în circuitul turistic județean și regional. Consider că astfel de investiții sunt esențiale și trebuie să se afle printre obiectivele administrațiilor locale. Oamenii au nevoie și de astfel de locuri de liniște interioară și de bucurie a sufletului”, a declarat Ștefan Rădulescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov.

Mănăstirea Sf. Nicolae-Sitaru (Balamuci) datează din sec. XVII, iar primul document care o atestă datează din 15 aprilie 1631. Intemeietor al lăcașului de cult este Jupân Papa Greceanu, străbunic al lui Constantin Brâncoveanu. ,, O veche Biserică se află în pădure (…) Pridvorul se sprijină pe splendide coloane cu capitele sculptate. Frumoasă inscripţie deasupra intrării. Frescele se păstrează încă bine până la fundul înalt al cupolei. În dreapta – un mormânt de ctitor”, scria Nicolae Iorga despre Mănăstirea Sitaru.

Documentele istorice îl menționează pe Matei Basarab drept ctitor al Mănăstirii Căldărușani. Numele lăcașului de cult apare menţionat pentru prima dată într-un hrisov din 4 decembrie 1593, emis de cancelaria lui Mihai Viteazul şi face referire la un sat ce exista aici. Acesta a fost proiectat ca o cetate fortificată, cu ziduri crenelate şi turnuri întărite de contraforţi, fortificaţia conferindu-i un rol strategic şi militar, verificat în decursul nenumăratelor invazii otomane din Ţara Românească. Aici se află o mănăstire de călugări, una dintre cele mai vechi și mai mari lăcașuri ortodoxe din Muntenia.

,,Mănăstirile Căldărușani și Sitaru sunt obiective de patrimoniu ale județului Ilfov și ale întregii țări, pe care avem datoria să le păstrăm și să le lăsăm mai departe moștenire generațiilor viitoare”, a mai precizat vicepreședintele CJ Ilfov, Ștefan Rădulescu.

Lăcașurile de cult sunt înscrise în Lista Monumentelor Istorice din România. Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, susține promovarea Mănăstirilor Căldărușani și Sitaru ca obiective turistice și de patrimoniu cultural, alături de celelalte obiective și monumente istorice din județul Ilfov.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.