Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, a vorbit despre strategia intrării României în Spațiul Schengen înainte de alegerile europarlamentare din 2024!  

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul PUSL,  Maria Grapini, membru în grupul S&D,  a vorbit despre strategia privind intrarea României în Spațiul Schengen înainte de alegerile europarlamentare de anul viitor.

În contextul în care Austria continuă să încalce, fără niciun argument juridic, aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, eurodeputatul Grapini a reiterat necesitatea implicării Comisiei Europene care în calitatea sa de „gardian al tratatelor” ar trebuie să ia atitudine și să sancționeze Austria.

“Atâta timp cât avem un Regulament Schegen în funcțiune, acesta trebuie respectat de toate statele membre. Când o țară, cazul Austriei este elocvent, încalcă acest Regulament , Comisia Europeană trebuie să o pună sub infringement. Eu am crezut că, până la sfârșitul acestui an, România și Bulgaria vor accede în Spațiul Schengen datorită conjuncturii internaționale și faptului că pentru a rezista pe viitor proiectul UE trebuie să se renunțe la dubla măsură. De asemenea, trebuie să se întărească unitatea, piața internă a celor 27 de state, și asta se poate face doar într-un spațiu care are aceleași condiții de circulație!”, a punctat Maria Grapini.

Potrivit europarlamentarului PUSL, în luna decembrie a acestui an vor avea loc două Consilii importante. Primul, în opinia Mariei Grapini, se va rezuma, în condițiile în care se așteaptă numirea noului guvern în Olanda, doar la o dezbatere formală fără decizii adoptate, în cazul celui de-al doilea se va discuta, cel mai probabil, despre o intrare, în două trepte, a României și Bulgariei în Schengen. Primul pas, susține eurodeputatul PUSL, va viza transportul aerian, iar cel de-al doilea va viza transportul terestru.

Europarlamentarul umanist consideră că, până în martie,  înainte de alegerile din Parlamentul European, problema aderării țării nostre la Schengen ar trebui clarificată.

„ Astăzi, putem vorbi clar de o încălcare a Tratatului din partea Austriei și în ecuație trebuie introdusă și slăbiciunea decidenților  României, în primul rând a președintelui Iohannis. Nu cred că au fost folosite, de către noi, toate argumentele politice, pentru că tehnic, îndeplinim de 11 ani, toate argumentele tehnice. Acum, nu România trebuie să preseze Austria, ci Comisia Europeană!”, a mai spus Maria Grapini, care a desființat și noul argument al Austriei pentru a se opune aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen și anume că Regulamentul Schengen nu funcționează eficient.

În sprijinul afirmațiilor sale, eurodeputatul PUSL a susținut că nu este normal ca două state (România și Bulgaria) să intre în Schengen după un Regulament modificat, în timp ce toate celelalte state membre au intrat pe actualul Regulament.

„Argumentul forte pe care oficialii români îl pot aduce, cu susținerea Comisiei Europene, este următorul: România și Bulgaria să intre în Schengen pe acest Regulament, urmând ca imediat să se demareze modificarea Regulamentului. Și atunci putem intra în Schengen pe vot politic, pentru că tehnic Austria nu mai are ce să inventeze!”, a conchis Maria Grapini.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.