Federația Silva solicită intervenția urgentă a premierului Ciolacu pentru rezolvarea blocajului amenajamentelor silvice
În plină iarnă, când cetățenii au nevoie de lemn pentru încălzirea locuințelor, procedurile birocratice și anomaliile legislative blochează sectorul silvic!
Federația Silva, organizație sindicală și profesională reprezentativă pentru sectorul silvic, având în prezent peste 14.000 de membri în întreaga țară, ce activează în zona de administrare a pădurilor, a adus la cunoștința Prim-Ministrului României, domnul Marcel Ciolacu, printr-un Memoriu depus vineri, 2 februarie 2024, o situație de blocaj fără precedent, cu care se confruntă în această perioadă Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, a cărei rezolvare stă exclusiv în intervenția cât mai urgentă a conducerii Guvernului.
Din cauza a două acte normative, Romsilva are în prezent un volum de masă lemnoasă de peste 1,5 milioane de metri cubi blocat, cu o valoare estimată la 600 milioane lei, care, dacă nu se modifică legislația actuală, rămâne nerecoltat și nevalorificat în anul 2024.
Primul act normativ este Legea 347/2023, intrată în vigoare la data de 16.11.2023, prin care s-a aprobat cu modificări O.U.G. 177/2022, care modifică și completează Legea 46/2008 Codul silvic, fiind introdusă, fără niciun fel de evaluare a impactului economic și social, o prevedere conform căreia amenajamentul silvic intră în vigoare după publicarea acestuia în Monitorul Oficial al României împreună cu ordinul de ministru pentru aprobare.
Amenajamentul silvic este studiul de bază în gestionarea pădurilor, fundamentat ecologic, cu conţinut tehnico – organizatoric, juridic şi economic, fără de care nicio lucrare silviculturală nu poate fi realizată.
Din cauza acestei reglementări birocratice și contraproductive, 25 de ocoale silvice din cele 312 din cadrul Romsilva, nu pot executa în prezent lucrările silviculturale și nu pot recolta lemnul de pe o suprafață de aproximativ 150 mii hectare păduri întrucât, de la intrarea în vigoare a Legii nr. 347/2023, niciun amenajament silvic nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, fiind o întârziere de aproape 3 luni, timp în care nici populația nu poate fi aprovizionată cu lemn de foc, deși ne aflăm în plină iarnă, și nici industria de prelucrare, care aduce plusvaloare economică acestei resurse regenerabile, de importanță strategică.
Procedura de publicare a amenajamentelor silvice în Monitorul Oficial este una greoaie, ca să nu spunem imposibilă, întrucât un singur amenajament poate avea și câteva mii de pagini, care trebuie listate, semnate și ștampilate pentru conformitate pe fiecare pagină, apoi scanate și pregătite de publicare, ceea ce a făcut ca după intrarea în vigoare a Legii nr. 347/2023, 16.11.2023, niciun amenajament silvic aflat în situația de mai sus să nu poată fi publicat.
Dacă ne referim numai la pădurile proprietate publică a statului, volumul de lemn care ar fi trebuit să intre în circuitul economic și este în prezent blocat la cele 25 de ocoale silvice depășește 515 mii de metri cubi, cu o valoare de peste 200 de milioane lei.
Practic avem o resursă extrem de importantă, iar din cauza unor proceduri birocratice aberante, nu putem avea acces la ea, în timp ce blocajul devine tot mai acut pe măsură ce se parcurg procedurile legale de avizare, iar numărul acestor amenajamente crește, cu majorarea corespunzătoare a cantității de masă lemnoasă aflată în imposibilitate de a fi recoltată și valorificată.
Un al doilea act normativ care blochează activitatea de producție este Hotărârea de Guvern nr. 236/2023 privind aprobarea metodologiei de evaluare de mediu pentru amenajamentele silvice, a cărei aplicare conduce la imposibilitatea recoltării și valorificării lemnului la un număr de 105 ocoale silvice de stat din cele 312 existente, resursa blocată ajungând la circa 1 milion de metri cubi de lemn, cu o valoare estimată la 400 de milioane de lei, blocaj care durează în multe cazuri între 6 – 12 luni.
Din 312 ocoale silvice aparținând statului, 130 de ocoale silvice au o resursă blocată de 1,5 milioane de metri cubi de lemn (dintr-un total de aproximativ 9 milioane mc), cu o valoare totală estimată la 600 milioane de lei, blocaj cauzat de procedurile birocratice stufoase, având amenajamentele silvice, ori aflate în procedură de evaluare de mediu, ori cu avizele de mediu obținute, dar care așteaptă de aproape trei luni să fie publicate în Monitorul Oficial.
Neaplicarea amenajamentelor silvice sau aplicarea cu întârziere va avea, în opinia noastră, în principal, următoarele efecte:
- De natură ecologică:
-Prin apariția unor dezechilibre la nivelul arboretelor, cauzate de neefectuarea sau efectuarea cu întârziere a anumitor lucrări tehnice și neaplicarea la timp a tratamentelor silviculturale, cu efecte în timp asupra stabilității funcționale a pădurilor.
- De natură socială:
-Estimăm că în această iarnă și pe parcursul anului 2024, un număr considerabil de cetățeni care se încălzesc cu lemn de foc vor avea dificultăți majore în aprovizionarea cu lemnul necesar pentru încălzire, iar din calculele noastre, bazate pe datele oficiale furnizate de Institutul Național de Statistică, vor fi afectate peste peste 275.000 de gospodării din cele aproximativ 3,5 milioane, care sunt în prezent dependente de încălzirea cu lemn.
-Un alt aspect social deosebit de important este pericolul concedierii câtorva mii de salariați și transferarea acestora, din zona plătitorilor de contribuții la bugetul de stat, în zona de beneficiari ai ajutorului de șomaj, adică în sfera asistaților social, cu o presiune uriașă pe bugetul de asigurări sociale, într-o perioadă în care pacea socială și bunăstarea economică ar trebui să fie pe primul loc la nivel național.
-Organizarea în perioada următoare a unor ample acțiuni de protest din partea lucrătorilor a căror locuri de muncă sunt puse în pericol de inacțiunea factorilor de decizie.
- De natură economică:
-Consecința neaplicării amenajamentelor silvice conduce la imposibilitatea recoltării de masă lemnoasă, astfel încât niciun contract comercial nu se poate derula, nu se obțin venituri, nu se vor putea plăti salariile și nici celelalte obligații către bugetul statului.
-Blocajul pe piața lemnului în condiții de iarnă, va conduce inevitabil la escaladarea fenomenului tăierilor ilegale și la producerea de pagube în fondul forestier, aspect care, după părerea noastră, nu trebuie deloc neglijat.
-Dacă volumul de 1,5 milioane metri cubi de lemn, estimat la 600 milioane de lei, nu se va recolta și valorifica în acest an, se va ajunge la imposibilitatea susținerii activității de administrare a pădurilor la cele 130 de ocoale silvice de stat afectate de blocajul amenajamentelor silvice, la imposibilitatea susținerii cheltuielilor salariale pentru aproximativ 4000 de angajați, fapt ce va conduce la necolectarea de către bugetul de stat a peste 200 milioane lei reprezentând contribuții aferente plăților salariale.
-Păgubirea bugetului de stat cu impozitul pe profit, dar și cu cota aferentă de profit care revine din valorificarea cantității de 1,5 milioane metri cubi de lemn, întrucât 90% din acest profit se virează anual de către Romsilva la buget.
-Păgubirea bugetului național cu cel puțin 70 milioane lei, reprezentând TVA necolectat, care ar rezulta din valorificarea a 1,5 milioane mc lemn.
Având în vedere toate aceste argumente de ordin ecologic, social și economic prezentate, Federația Silva a solicitat intervenția conducerii Guvernului pentru rezolvarea acestui blocaj fără precedent, cauzat de prevederile O.U.G. nr. 177/2022, modificată prin Legea nr. 347/2023, care a introdus obligativitatea publicării ordinului de ministru și a amenajamentului silvic în Monitorul Oficial, precum și pentru revizuirea procedurilor birocratice anevoioase impuse de Hotărârea Guvernului nr. 236/2023 pentru aprobarea metodologiei de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice.
În acest context, Federația Silva a solicitat organizarea cât mai curând a unei întâlniri cu Prim-Ministrul Guvernului României, domnul Marcel Ciolacu, pentru a discuta întreaga problematică cu care se confruntă lucrătorii din silvicultură în această perioadă.