Eurodeputatul Maria Grapini cere aplicarea reglementărilor europene pentru protejarea consumatorilor vulnerabili și a IMM-urilor, de creșterea necontrolată a prețurilor la utilități!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

 

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a solicitat aplicarea reglementărilor europene care prevăd protejarea consumatorilor vulnerabili și a IMM-urilor, în contextul creșterii necontrolate a prețurilor la utilități.

“Vreau să dau, totuși, o veste bună! Am fost raportor pe Directiva pe gaze și energie și statele membre sunt obligate să calculeze, în cazul consumatorilor vulnerabili și pentru IMM-uri, un tarif decent, care să le permită cetățenilor să trăiască și IMM-urilor să funcționeze. Directiva se va aplica tuturor statelor membre. Ce trebuie, însă, să facă acest Guvern și cele care vor veni? Trebuie să definească clar care sunt acei consumatori vulnerabili și, în context, să identifice sursele de finanțare pentru protejarea acestora!”, a punctat eurodeputatul Grapini.

Potrivit Mariei Grapini, așa-zișii „băieți deștepți” din energie, de care se vorbește de atâția ani și care fac profituri nesimțite, ar trebui verificați, mai ales că pe piața internațională prețurile la gaze și energie au scăzut.

“Dacă nu sunt în stare sau nu vor să-i controleze, guvernanții sunt obligați, așa cum am spus, să protejeze consumatorul vulnerabil și IMM-urile”, a conchis eurodeputatul umanist.

De reamintit faptul că în calitatea sa de raportor din partea comisiei pentru Piață Internă (IMCO), asupra directivei referitoare la normele comune pentru piețele interne ale gazelor din surse regenerabile, gazelor naturale și hidrogenului, Maria Grapini, a informat, la finele anului trecut, Comisia pentru Piață Internă cu privire la rezultatele trialogului pe marginea acestui important subiect.

“În ceea ce privește articolul 25, unde avem competente partajate cu ITRE (Comisia pentru industrie, cercetare și energie), și unde sunt vizați consumatorii vulnerabili și considerați ”săraci” din punct de vedere energetic, consider că, în privința deconectărilor de la gaz ale acestora, în urma unor negocieri indelungate si dificile, am reușit să obținem un rezultat bun deoarece statele membre vor fi obligate să ia măsuri pentru a preveni deconectarea consumatorilor vulnerabili și ”saraci” energetic”, a menționat Maria Grapini.

În opinia europarlamentarului umanist, este un mare suces pentru Parlamentul European faptul că grupurile vulnerabile și persoanele afectate de sărăcia energetică vor fi mai bine protejate de întreruperea aprovizionării cu gaze, în viitor. În plus, mai spune Maria Grapini, toți consumatorii vor primi mai multe drepturi și vor fi sprijiniți atunci când vor trece de la furnizarea de gaze fosile la alte gaze alternative.

Mai mult, a adăugat eurodeputatul PUSL, în ceea ce privește deconectările în timpul litigiilor, statele membre vor fi obligate să se asigure că furnizorii nu reziliază abuziv contractele și nu deconectează această categorie de consumatori vulnerabili motivând, spre exemplu, că s-ar ocupa de o plângere care face obiectul soluționării extrajudiciare a litigiilor și, ca atare, acest lucru nu va afecta drepturile și obligațiile contractuale ale părților.

Totodată, europarlamentarul umanist a subliniat faptul că toți clienții vor avea dreptul de a schimba furnizorul de gaze, în cel mai scurt timp posibil. De asemenea, statele membre trebuie sa se asigure că clienții casnici, microîntreprinderile și  întreprinderile mici au acces gratuit la cel puțin un instrument care compară ofertele de gaze naturale ale furnizorilor, inclusiv promoțiile acestora.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.