Iași – Chișinău: legături culturale

Muzeul Național al Literaturii Române Iași este partener în cadrul unei ediții speciale a clubului de lectură „Orașul de citire”, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române din Chișinău și Fundația Heritage 21. Aceasta este dedicată explorării literaturii care are ca temă toposul urbei și va avea loc joi, 11 aprilie 2024, începând cu ora 16:00, în Sala Galbenă a MNLR Chișinău. Intrarea este liberă.

Evenimentul, moderat de Maria Șleahtițchi și Alexandru Corduneanu, este o invitație la o călătorie literară prin Chișinău, un prilej de a descoperi noi perspective și de a aprecia frumusețea orașului prin intermediul cuvântului scris, avându-l ca invitat din partea MNLR Iași pe scriitorul Dan Lungu, care se va alătura scriitorului Val Butnaru din Chișinău.

Clubul de lectură „Orașul de citire” va prezenta publicului alte imagini ale orașului decât cele arhitectural-edilitare. Orașul scriitorilor este la fel de real ca cel ridicat de sub mistrie și târnăcop. Parisul lui Baudelaire, Lisabona lui Pessoa, Praga lui Kafka, Alexandria lui Kavafis, Dublinul lui Joyce, Salamanca lui Unamuno sunt structuri de arhitectură impresionante grație literaturii.

Ediția va fi dedicată literaturii care surprinde spiritul vibrant al Chișinăului și caracterul de matrice culturală al Iașilor. Lecturile paralele Chișinău-Iași vor enunța un supratext cultural al orașului românesc actual. Publicul prezent va avea ocazia să asculte fragmente din operele celor doi scriitori, care au explorat în profunzime tematica urbană. În acest cadru, actorul Iurie Pascar va da viață textelor lui George Meniuc, iar actrița Dorina Beatrice Timciuc va citi din proza lui Aureliu Busuioc.

Tot în Chișinău, în data de 12 aprilie 2024, Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Grupul Civic pentru Patrimoniu Cultural din Chișinău vor organiza un eveniment cu scriitorul și sociologul Dan Lungu. Începând cu ora 16.00, publicul basarabean va fi așteptat să asiste la conferința cu titlul „Biografii comune. Democratizarea memoriei”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM), str. 31 August 1989, nr. 115.

Această conferință face parte din Proiectul „Iași – Chișinău: legături culturale”, inaugurat în anul 2022 și este coordonat de Iulian Pruteanu-Isăcescu, șef Birou programe culturale, și Diana Vrabie, muzeografă MNLR Iași. Proiectul și-a propus de la început organizarea unor conferințe și dezbateri privind istoria legăturilor culturale dintre Iași și Chișinău.

Până acum, publicul ieșean a avut ocazia de a participa la mai multe evenimente în muzeele din rețeaua MNLR Iași, făcând cunoștință cu actori reprezentativi din varii domenii de specialitate din Republica Moldova (sau din diaspora basarabeană), precum: istoricul și profesorul Sergiu Musteață (15 ianuarie 2022), managerul cultural și activistul pentru patrimoniu Alexandru Corduneanu (15 iunie 2022), arhitectul Sergius Ciocanu (26 august 2022), scriitoarea Lucreția Bârlădeanu (25 noiembrie 2022), cercetătoarea și profesoara Aliona Grati (15 ianuarie 2023), scriitorul și traducătorul Emilian Galaicu-Păun (15 iunie 2023). Dan Lungu este al doilea invitat care conferențiază la Chișinău, după istoricul și profesorul Iulian Moga, care a susținut o conferință despre Pogromul de la Iași, iunie 1941 (27 mai 2022).

Evenimentul de la Chișinău este organizat în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM), Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, făcând parte din seria Conferințele Chișinăului.

Dan Lungu (n. 1969), conf. univ. dr. la Facultatea de Fiolosofie și Științe Social-Politice a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, este unul dintre cei mai apreciați scriitori români, cărțile sale fiind traduse în numeroase limbi. La Editura Polirom au fost publicate volumele de proză scurtă „Băieți de gașcă”, „Proză cu amănuntul” și „Părul contează enorm”, romanele „Raiul găinilor”, „Sînt o babă comunistă!” (roman ecranizat în anul 2013, în regia lui Stere Gulea), „Cum să uiți o femeie”, „În iad toate becurile sunt arse”, „Fetița care se juca de-a Dumnezeu” și „Pâlpâiri”. Menționăm și cartea pentru copii „Vlogger la 13 ani sau Buncărul cu bunătățuri trăsnite”. În anul 2011, a fost distins de statul francez cu titlul de „Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres” pentru contribuții la îmbogățirea patrimoniului cultural francez.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.